JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Bacsó Kristóf és Oláh Tzumo Árpád az iF Kávézóban

Szaxofonos-zongorás napokat élek mostanság. Szerdán az Opus Jazz Clubban Rozsnyói Péter és Stéphane Mercier kitűnő koncertje után másnap máris jött a folytatás: ezúttal a fiatal jazzgeneráció két jeles képviselője ragadott hangszert a Ráday utcában található kávézóban.

Az eredeti terv szerint trió koncert lett volna, végül abból a felállásból csak Bacsó Kristóf szaxofonos volt jelen, és a sajnálatos módon megbetegedett Oláh Kálmánt a zongoránál Oláh „Tzumó” Árpád helyettesítette. Kíváncsian vártam a koncertet, hiszen hallottam én már őket együtt zenélni korábban, mindkettejük játékát szeretem. Gondoltam, remek alkalom lesz összehasonlítani az egy nappal korábbi koncerttel, hiszen a felállás hasonló, valamilyen szálon biztos meg lehet ragadni és összevetni a kettőt. Körülbelül a második szám közepéig gondoltam így, onnantól rájöttem, hogy bár a hangszerek valóban ugyanazok, a zene és a koncert teljesen más, az összehasonlítás nagyon erőltetett lenne, egy-két dolgot kivéve szinte teljesen értelmetlen.


dscf9689.JPG


A két zenész elkalauzolt bennünket a 20. századi klasszikusok és jazz standardek világába, meglehetősen tágan merítve jobbnál jobb szerzeményekből. Sok zenésznél érezhető az, hogy a saját stílusa és zenei világa annyira erős és jellegzetes, hogy bármihez nyúl hozzá, azt könnyedén formálja a saját szájíze szerint. Az ő esetükben ez egészen érdekesen jelent meg, mivel a dalok alapjai szinte mindig fülbemászóak, dallamosak voltak (a tipikus „könnyen emészthető jazz”), viszont az improvizációk, a nem ritkán disszonanciába nyúló szólók és az összetettebb akkordmenetek hallatán könnyen elvesztette az ember a fonalat, ha nem koncentrált a zenére. De aki odafigyelt, és vevő volt az ilyen jellegű muzsikára, annak remek élményben lehetett része.


dscf9685.JPG


Bacsó Kristóf (1976) szaxofonjátéka rendkívül sokszínű és kreatív, szerintem nem nagyon lehet ebből a hangszerből olyan hangot előcsalogatni, ami itt ne hangzott volna el. Nagy átéléssel zenélt, ahogy az lenni szokott, jó volt figyelni, hogy ilyen szenvedéllyel játszik egy ilyen szenvedélyes hangszeren. Itt van az egyik pont, ahol szeretném összehasonlítani a másik koncerttel. Mercier stílusa és játéka sokkal visszafogottabb volt, ott akkor is egyenrangú volt a két hangszer, ha mindketten egyszerre játszottak. Itt egyértelműen a szaxofon volt domináns, de nem vette el a lehetőséget zenésztársától sem. Ez a fajta zene többféle kontextusban is megállja a helyét, Bacsó Kristóf szerintem a jazz számos határterületén kényelmesen mozogna, legyen az éppen népzene, progresszív jazz vagy blues.


dscf9686.JPG


Oláh Tzumo Árpád (1980) nemzetközileg is ismert és elismert zongorista, akit szintén több helyről és több formációból lehet ismerni. Én is hallottam már többfelé játszani, legutóbb orgonán, nagyon jó volt, de ma mintha egy teljesen más zenészt láttam volna ma – jó értelemben véve. A zongora remekül kísérte a szaxofont, és Árpád gyakorlatilag minden számban egyedül is megcsillogtathatta tudását. Néha kicsit blues-os, boogie-s elemeket tett bele, máskor mintha egy századfordulós komolyzenei koncerten lettem volna, de minden alkalommal nyílt szemekkel (és fülekkel) figyeltem őt.

A koncert úgy volt az igazi, ha valaki végig tudott figyelni, és hallgatni a zenét, de a közönség a vacsora mellé is örömmel hallgatta. Voltak, akik nem annyira az élőzene miatt mentek, és néha túl is kiabálták a muzsikusokat, de alighanem ez volt a legnagyobb probléma az este folyamán. Mi jól éreztük magunkat, a zenészek (ahogy láttam) jól érezték magukat, több nem is kell.

Kristóf még a koncert végén elmondta, hogy az Opus Jazz Clubban játszanak március 28-án, trióban, aki teheti és érdekli, annak szívből ajánlom, hogy menjen el, nem fog csalódni.


dscf9682.JPG


dscf9683.JPG


dscf9687.JPG


dscf9688.JPG


dscf9690.JPG


dscf9692.JPG


dscf9695.JPG


dscf9700.JPG


dscf9701.JPG

Vissza a hírekhez