JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 17.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

David Sanborn Band, Jazz Alley, Seattle, Washington, USA

David Sanborn idén lesz 70 éves, de továbbra is intenzíven koncertezik, lemezeket jelentet meg és jól érzi magát a bőrében. Habár legnagyobb sikereit a 80-as évek '"smooth jazz" stílusában érte el, azóta időnként szabadabb, és akusztikus zenék irányába is továbblép; tavaly például Bobby Hutcherson vibrafonossal, Joe DeFrancesco orgonistával, és Billy Hart dobossal adott ki egy remek lemezt, de másik utolsó munkája, a Bob James/David Sanborn/James Genus/Steve Gadd felállású kvartett lemeze sem a smooth jazz rádióadók számára készült, és teljesen "rendben van".

A mostani koncertre viszont leginkább a 80-as évek nagy sikereit újraválogatva állította össze a programot. Stúdiózenészekből álló alkalmi együttesével lépett fel a 200-250 férőhelyes, majdnem teltházas Seattle-i jazzklubban, a Jazz Alley-ben. Andre Berry (basszusgitár), Chris Coleman (dobok), Mark Stephens (billentyűs hangszerek, Hammond B3), Ramon Islas (ütőhanszerek), Dwight Sills (gitár) és David Sanborn (altszaxofon) volt a felállás.

A programban többnyire a 80-as évek közepének zenéi (“Straight to the Heart”, “Maputo”, “Camel Island”) szerepeltek, a Marcus Miller-rel felvett, és a Warner Brothers-nél kiadott, Grammy-díjas, vagy minimum Grammy-re jelölt lemezekről. Két vadonatúj szám, az “Ordinary People” és a “Vertica” is elhangzott, a Warner Brothers lemezekhez nagyon hasonló stílusban. Az utolsó dal, a “Run for Cover” (megint csak a '80-as évek lemezéről, a “Voyeur”-ről) kapta a legnagyobb ovációt. És volt egy ráadás, a keserédes 'The Dream", a legendás Michael Sembello ("Flashdance") kompozíciója.

Sanborn a jazzkritikusok egyik kedvenc céltáblája. A DownBeat jazzmagazin például sportot csinál abból, hogy lemezeinek az ötből egy, vagy két csillagot ad, megsemmisítő, lekezelő kritikák mellett. Pedig azért Sanborn teljesen ott van a hangszerén, és - ahogy az idő halad előre -, egyre szabadabban játszik, miközben a technikája, "sound"-ja, semmit nem romlott, sőt talán még javult is. Habár a zenekar "tette a dolgát", azt lehet mondani, hogy ezt a tegnapi koncertet egyszemélyben Sanborn játéka "vitte el". Sanborn játéka, amelyet bevallottan nagyrészt Hank Crawford-tól “emelt el”, és amely játék, bár technikailag nem hat túl komplikáltnak, azért kifejező, őszinte, szívhezszóló, a soul és a blues elemeiből is kölcsönző, azonnal felismerhető, és nagyon is szerethető.

A Jazz Alley Amerika egyik premier jazzklubja, leginkább a New York-i Blue Note-ra hasonlít - csak itt talán még jobb a hangosítás, több a hely az asztaloknál, és itt a kaja is finom. Ma este is majdnem teljesen rendben volt a "ház"; gyorsan megoldották a kisebb technikai problémákat. Kicsit beszélgettem a zenészekkel a koncert után; szimpatikus, szerény benyomást keltettek. Ez a csütörtöki volt a turné első koncertje;  csak délután érkeztek, késve, és még nem tudtak teljesen "beállni" a fél nyolcas kezdésre, de pénteken hosszú délutáni soundcheck-et fognak tartani, és már minden teljesen flottul fog menni (a Jazz Alley vendégei lesznek még 3 napig.) David-nek Magyarországról, habár mostanában nem járt ott, kellemes emlékei vannak. Azt mondta, az idén egészen biztosan újra eljut Budapestre, hisz április 15-én a MüPában lesz fellépése, ahol már az április 7-én megjelenő új lemezük anyagát játsszák majd! Addig is szeretettel üdvözli a Jazzma olvasóit.


david-sanborn-6.jpg


david-sanborn-1.jpg


david-sanborn-2.jpg


david-sanborn-3.jpg


david-sanborn-4.jpg


david-sanborn-5.jpg

Vissza a hírekhez