JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Studio11 Ensemble a Budapest Jazz Clubban - Csányi Attila képriportja

Sokan voltak kíváncsiak a Studio11 Ensemble szombat esti (március 21.) koncertjére, amelyet Tomsits Rudolf (1946-2003) emlékére rendeztek a Budapest Jazz Clubban. A koncert az „Álom és valóság” címet kapta, emlékeztetve Tomsits Rudolf egyik sikeres lemezére, amely réges-régen, még 1977-ben jelent meg.

Maga az együttes, egészen különleges helyet foglal el, a hazai könnyűzenei életben. 1963-ban alakult, az akkor már 15 éve működő Magyar Rádió Tánczenekarából, a trombitás Zsoldos Imre és a zongorista, hangszerelő Dobsa Sándor vezetésével. Zeneileg magasan képzett tagjai megfeleltek a speciális stúdióigényeknek, többségük kitűnően improvizált és megszámlálhatatlan hangfelvétel készült a játékukról. Idővel önálló alkotóműhely alakult ki körülöttük komponistákból és hangszerelőkből. A divatos táncdalok feldolgozásai mellett kezdettől fogva készítettek jazzfelvételeket, felléptek hazai és külföldi jazzfesztiválokon is. Közel hat évtized után, 2007-ben a Magyar Rádió vezetése úgy határozott, hogy nem kell sem big band, sem olyan, kissé karcsúsított zenekar sem, mint ez a mostani, ezért az együttest megszünteti. Ekkor a zenekar tagjai arról döntöttek, hogy önállósítják magukat. Egyesületet hoztak létre, amelyet a Fővárosi Bíróság közhasznú szervezetté minősített és nyilvántartásba vett. „Célja a zenekar hagyományainak fenntartása és egy olyan szellemi műhely létrehozása, amely lehetővé teszi a legszélesebb értelembe vett könnyűzenei kultúra bemutatását és magyar szerzők műveinek megismertetését.” Ennek az elképzelésnek felelt meg a Studio11 Tomsits emlékestje. Az elmúlt évtizedek alatt számos tagcsere vált elkerülhetetlenné, 2014 novemberében, 56 éves korában váratlanul elhunyt művészeti vezetőjük, Csepregi Gyula.

Az együttes tagjai: Ducsai Szabolcs, Varga Gábor trombita, szárnykürt, Barbinek Gábor harsona, Csejtei Ákos, Nagy Balázs, Kalmus Pál szaxofonok, Rátonyi Róbert zongora, Gátos Iván szintetizátor, Takács Donát basszusgitár, Boegán Péter dob, Zsoldos Béla vibrafon, ütőhangszerek, Tóth Gyula gitár, zenekarvezető.


01-a-dscn2204.JPG

Boegán Péter dob, Ducsai Szabolcs trombita, Varga Gábor trombita, Barbinek Gábor harsona, Csejtei Ákos tenorszaxofon


01-b-dscn2205-a.jpg

Szaxofonkórus: Csejtei Ákos, Nagy Balázs, Kalmus Pál


02-dscn2208-a.jpg

A ritmusszekció zöme:Gátos Iván szintetizátor, Takács Donát basszgitár Rátonyi Róbert zongora, Tóth Gyula gitár, zenekarvezető


Az est kitalálói vendégeket is hívtak, mégpedig két olyan trombitást, akik Tomsits tanítványok voltak. Galyas Lászlóra még sokan emlékeznek a Budapest Ragtime Band-ből, Fekete-Kovács Kornél a Modern Art Orchestra létrehozója és vezetője, a trombita párbajaik között mindketten gyakorlott műsorközlőként is szerepeltek és személyes emlékeiket is megosztották a közönséggel. Ezt tette Szőke Nikoletta is, aki kapható egy kis scat-elésre és arra, hogy kevéssé ismert hazai balladát tűzzön a műsorára, emellett nem kevesebbet vállalt, mint azt is, hogy elénekli egy régi táncdalfesztivál Poór Pétertől is jólismert táncdalát: „Utánam a vízözön”. Ez ugyanis Tomsits szerzemény. Mindehhez Barbinek Gábor egy kitűnő hangszerelést készített. A siker az első pillanattól kezdve borítékolható volt. Elhangzott egy „TR” című kompozíció is, amelynél találgathattunk, hogy Tomsits Rudolfot, vagy a hangszer rövidítését jelenti-e. Az „Álom és valóság” című lemez legismertebb darabja, a „Falusi szamba”, a 2 vendégtrombitás párbajával ugyancsak nagy tapsot kapott. Fekete-Kovács Kornél pedig Tomsits „Be-bop” című témájának részletét is felhasználta egy darabjában.


03-dscn2201-aa.jpg

Két vendégtrombitás: Galyas László, Fekete-Kovács Kornél


04-dscn2203-a.jpg

Tóth Gyula gitár, Galyas László trombita, Szőke Nikoletta ének


A Studio11 Ensemble olyan összeszokott, változatos programmal és érdekes saját hangszerelésekkel jelentkezett, hogy csak helyeselhetjük azt a döntést, hogy önállósították magukat, de megmaradtak és folytatják. Nincs, aki meg tudta volna mondani, hogy a környező, egykor „baráti” országok rádióinak nagy jazz- és /vagy tánczenekarai túlélték-e az elmúlt 10-15 évet. Mindenesetre néhány hónappal ezelőtt, decemberben a Budapesti Big Band Fesztiválon ámultan és irigykedve néztük-hallgattuk a Ljubjanai Rádió kitűnő, többnyire fiatalokból álló big bandjét. Ha a szomszéd szlovéneknél van, lehet, hogy mégegyszer lesz nálunk is?


05-dscn2209-a.jpg

Sarokba állítva: Zsoldos Béla és az ütőhangszerek

Vissza a hírekhez