JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Világsztárok Montreux-ben - akiket én is láttam (3. rész - 2003)

Honlapunk "Világsztárok Magyarországon" rovata adta az ötletet. Az élet úgy hozta, hogy 2000-től (egyetlen egy év kihagyásával) mindig ott lehettem a Montreux Jazz Festival-on - ha nem is az első perctől az utolsóig. Terveim szerint az idén júliusban is ott leszek... Tavaly már napi rendszerességgel tudósíthattam; ezzel a sorozattal szeretném felidézni emlékeimet az előző évekről. Remélem, minden hétfőn velem tartanak!

image1.JPG


Ezen a nyáron (is) 17 napig szólt a zene - szándékosan nem jazz-t írtam...
Az Auditorium Stravinski-ban (ez a legnagyobb koncertterem) George Benson; Joao Gilberto; Karrin Allyson, Dianne Schuur és Peter Cincotti a WDR Big Band-del, valamint a The Crusaders volt, ami nem rock vagy soul - az mindössze négy alkalom... Mellettük a Jethro Tull, a Radiohead, a Yes és a ZZ Top - többek között.

A Miles Davis Hall-ban Bugge Wesseltoft és Roy Ayers képviselte összesen (!) a jazz-t (már-már "szégyen" a névválasztás).
Aki mégis a fesztivál nevében szereplő műfajt kereste, annak a Casino-ba kellett mennie. Igaz, ott csak hat este volt koncert - ezek közül háromszor én is ott lehettem.
Felfigyeltem egy érdekes tendenciára: mind többen látogatják a fesztivált fiatal lányok, de (ugye) ez nem nagy baj...


image2.jpg


Biréli Lagrène (Philip Catherine, Christian Escoudé, Didier Lockwood) - Workshop, aztán másnap este koncert. Gipsy Project - Tribute to Django Reinhardt. "Jó" meleg volt - a kép is bizonyítja. A zenéről nem sok emlékem maradt...


image3.jpg


Jacky Terrasson - Délután Workshop, este koncert; Sean Smith bőgőzött, Gerald Cleaver dobolt. Óriási tehetségnek indult Terrasson, aki amerikai anya és francia apa gyermekeként Berlinben született. Kedves ember, kíváló zongorista - egy kicsit talán nagyobb volt az elvárás vele szemben; bár rendszeresen koncertezik, lemezei jelennek meg - de 2003-ban fényesebb karriert jósoltak Neki...

image4.jpg


image5.jpg



John Abercrombie, Mark Feldmann, Marc Johnson, Joey Baron - "Előzenekar" a Charles Lloyd Quartet koncertje előtt: gitár, hegedű, bőgő, dob - a jazz elvontabb, de emészthető, érdekes "iránya".


image6.jpg


Charles Lloyd

Számomra a fesztivál csúcspontja. Workshop: a "morc" külső szimpatikus, készséges embert "takar". Koncert: felejthetetlen élmény; kíváló partnerek (lásd: később!), felemelő zene (Lift Every Voice...).


image13.jpg


image7.jpg


Geri Allen, Robert Hurst, Eric Harland - és Bolla Gábor!!!

Nem "csak" Charles Lloyd-ot kísérték, hanem a (nem egészen) 15 (!) éves magyar versenyzőt is a "Sax Competition" középdöntőjében!
Remélem, Gábor is a szép emlékek között őrzi ezt a délutánt! (Nem igazán! Most nem ismétlem meg, hogy miket mondott miután hazajött és bejött a Bartók Rádióba hozzám riportra... - a szerk.)

image9.jpg


image10.jpg


Végül: a Budapest Jazz Orchestra a Palace Szálloda teraszán! Ők még emlékeznek rá? Biztos, mert Montreux semmihez sem hasonlítható...


image11.jpg


image12.jpg

Vissza a hírekhez