JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Exkluzív interjú Pozsár Eszterrel

Esztert 1997 őszén léptettem fel először a Klasszikus és jazz sorozatomban akkori együttesével, majd 1998 januárjában a Jazz a Márványteremben sorozatomban is bemutatkozhatott! The rest is history, ahogy a műveletlen skót tőzegbányász mondaná…

1) Az április 3-i fellépésetek az Opusban imígyen van meghirdetve: "Lemezbemutató és születésnapi koncert". A "lemezbemutatót" még csak-csak értem, de kinek lesz születésnapja? Hisz mint erdei körökben köztudott tény, Te szeptemberben születtél...

Nahát, le vagyok nyűgözve, hogy köztudott tényként szerepel a születésem hónapja. Köszi, hogy az évre nem kérdeztél rá! Most a Trans-formation 10. születésnapját ünnepeljük, a formáció 2005 tavaszán alakult. Az ötéves születésnapunkat még az én szülinapommal együtt ünnepeltük, de rájöttem, hogy szeptemberben tudunk még egy születésnapi koncertet tartani, az enyémet, ami ismét jó apropó az ünneplésre és hirdetésre, így azt hiszem az idén ezt fogom tenni...


2) Hányadik lemeze ez már a Trans-Formation-nek?

Harmadik. A címe “Áramlás”.


3) Akik esetleg most hallanak először erről a formációról, mondd már el nekik az összeállítást és néhány szót a zenétekről!

A zenekar tagjai: Eichinger Tibor – gitár, Frey György – basszusgitár, Pusztai Csaba – dob és ütőhangszerek, jómagam fuvolázom és szaxofonozom. Saját kompozíciókat játszunk kezdetektől fogva. Nem mainstream zenekar vagyunk. Zenénkben sokféle hatás érződik, ezért is választottam a “Trans-formation” nevet. Mindannyian a jazz-tanszakon (is) végeztünk, tettünk kitérőt sok más zenei stílusba, ezeket az élményeket, tapasztalatokat transzformáljuk egyéni stílussá. Én, mint frontember a legtöbbet a fuvolát használom, ami meglehetősen ritka a jazz-ben és mindig nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy főhangszerként, ne váltóhangszerként szólaljon meg a kezemben. Magyarországon és általában kevés a jazz-fuvolista, ezért is különleges a zenénk, mondhatni “ritkaság számba megy”. Sokszínű műsorunk annak is köszönhető, hogy a zenekarból hárman is írunk dalokat, így hallható Pozsár, Eichinger és Frey szerzemény egyaránt.


4) Mióta játszotok ebben az összetételben? Jól emlékszem én arra, hogy valamikor a 2000-es években felléptettelek Benneteket a 6. stúdióban? A "Klasszikus és jazz" sorozatomban...

Jól emlékszel, volt szerencsénk a sorozatban közreműködni a 6-os stúdióban és a Márványteremben is. A jelenlegi formáció 2014 óta működik. Az ütőhangszeres poszton történt változás. Az első két lemezt Mogyoró Kornéllal vettük fel. Azután jött egy kisebb szünet a működésünkben. Eközben Kornélnak olyan sok elfoglaltsága lett, hogy az újra induláskor nem tudtunk időpontot egyeztetni és nagyon nagy örömömre Pusztai Csaba elvállalta a közös munkát. Kornéllal a jó viszony és a barátság megmaradt, ő az “állandó helyettes” az ütős poszton, és természetesen ott lesz a születésnapi koncerten is, az est második felében különleges programmal készülünk, kvintetté fogunk bővülni egy félidő erejéig.


5) Miért kellett ilyen sokat várni a harmadik lemezetekre?

Én vagyok ennek az oka. Az életem úgymond “több szálon fut”. Akkoriban harmad-diplomáztam a Pécsi Tudományegyetem zeneterápia szakán, amit igyekeztem komolyan venni. Emellett dolgoztam a megélhetésért, van egy kislányom és a zenekar működtetése is az én feladatom volt, ami valójában legalább egy külön embert igényelne, és most nem megyek bele a magyarországi viszonyokba, hogy hogyan is tud működni egy jazz előadóművész, vagy zenekar. Egyszerűen sem időm, sem energiám nem maradt a menedzselésre.


6) Lesz országos turné? I mean, az Opus koncert utáni időszakban mire számíthatunk tőletek? Magyarul, hol léptek fel még?

Először is nagyon örülök, hogy a fővárosban az Opus Jazz Club befogadta az eseményt, amit TV-felvételen is meg fogunk örökíteni a Long Music Production jóvoltából. Igen, megyünk országos turnéra a Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából. A lemez létrejöttéhez is kaptunk segítséget tőlük. Áprilisban a Dunakanyarban Pomázon a Teleki-Wattay Művészeti Napokon mutatjuk be az anyagot, megyünk májusban a Szekszárd Jazz Klubba, aztán Pécsre, Békéscsabára és még vannak koncertek szervezés alatt.


trans-formation-2015.jpg

Vissza a hírekhez