JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

In Line i.m. Csepregi Gyula - Méltó emlékezés egy rendkívüli emberre és zenészre

Tegnap este a Csontváry Művészeti Udvarban Csepregi Gyulára (1958), a tavaly november 17-én fiatalon távozó szaxofonosra, zeneszerzőre és tanárra emlékezett az általa alapított In Line Group. Vasvári Pál a zenekar társalapítója és vezetője olyan estét ígért, amely Csepregi Gyulára jellemzően nem a szomorúság, hanem a derű és humor és a sokszínűség fog uralni. A program Csepregi Gyula utolsó fellépésekor az Opus Jazz Clubban elhangzott és rögzített koncert anyaga volt, amely "In Memoriam Csepregi Gyula" címen fog megjelenni lemezen is.

inlinegroup2015.jpg


A résztvevő zenészek is megegyeznek, a szaxofonokat megszólaltató Zsemlye Sándor kivételével. A zenekarban jól ismert, soha csalódást nem okozó zenészek játszanak két ifjú titánnal, Vasvári Mártonnal (electric percussion, sampler) és Nagy Ábellel (gitár)  kiegészülve. Ábel Mike Stern legjobb pillanatait idéző gitárszólói váltották ki a legnagyobb tapsot és ovációt. De Szaniszló Richárd (marimba, vibrafon) szólói is elismerést váltottak ki nemcsak a közönség, hanem a zenekarvezető Vasvári Pál (basszusgitár) részéről is. Természetesen a Nagy "öreg" (Nagy János, zongora, billentyűs hangszerek) és Vasvári Pál is hozta a világszínvonalat. Mogyoró Kornél sokszínű ritmusszekciója, kiegészülve az effekteket és elektromos ütőket is használó Vasvári Márton játékával, izgalmas hangszőnyeget terített a szólisták alá. A 1999-es évből van egy nagy lemezélményem, ami szintén Csepregi Gyulához, Vasvári Pálhoz és Nagy Jánoshoz kapcsolódik. Hungarian World Music Orchestra néven egy dupla lemezt (Thousand Years) hoztak létre rengeteg közreműködővel, népzenészekkel is. Nagy János szólójára ma is emlékszem és a kicsit furcsa, basszusalapokra, amik megelőzték a korukat. Egy másik dupla lemez, ami szintén nagyon emlékezetes és nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő, „Twin Line Project” címen jelent meg. Ezen a felvételen (az egyik CD stúdiófelvételeket, a második koncertfelvételeket tartalmaz) a közreműködők mind világsztárok, akik örömmel vettek részt a közös munkában Csepregi Gyulával és Vasvári Pállal:  Mike Stern (gitár), Dave Samuels (marimba, vibrafon), Russell Ferrante (billentyűs hangszerek), Alex Acuña (dobok).

A tegnapi estén minden közreműködő olyan teljesítményt nyújtott, hogy szerintem Csepregi Gyula is csodálkozva és mosolyogva hallgatta őket:). Felidéződött kompozícióin keresztül Csepregi Gyula zenei világa és személyisége is.


-dsc0417.jpg


Mindenki derűsen emlékezett rá, a koncerten megjelent barát és muzsikustárs Lerch István és Csepregi Gyula fia is.


-dsc0004.jpg


-dsc0008.jpg


-dsc0024.jpg


-dsc0033.jpg


-dsc0049.jpg


-dsc0062.jpg


-dsc0066.jpg


-dsc0070.jpg


-dsc0083.jpg


-dsc0123.jpg


-dsc0141.jpg


-dsc0149.jpg


-dsc0179.jpg


-dsc0184.jpg


-dsc0200.jpg


-dsc0268.jpg


-dsc0300.jpg


-dsc0305.jpg


-dsc0325.jpg


-dsc0412.jpg

Vissza a hírekhez