JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 16.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.
Blaser, Samuel: Book Nine2024. április 03.

Hírek

BOSSZÚSÁGOK A BILLIE HOLIDAY CENTENÁRIUM KAPCSÁN…

Nem mondom, hogy a címben említett évforduló nagy visszhangot kapott a magyar sajtóban – a jazz-zel valamilyen laza kapcsolatba hozható hírportálokat is beleértve. Éppen ezért figyeltem fel az „RTV Részletes” című heti műsorújság szombati, április 11-ei figyelemfelhívó mini cikkére, amely az aznap esti félórás (egyébként igen dicséretes) Holiday-emlékműsort ajánlotta. Bár ne tettem volna…

Már megszokhattam több évtizedes fennállásom során, hogy a jazz „mostohagyerek” mivolta minden fórumon és minden időben tetten érhető mifelénk. Külön gyűjteményem van az ostobaságokból, amelyek a sajtóban megjelentek. Kíváncsi lennék, ha a klasszikus zenét érné fele ennyi sérelem… Ha egy műsort bármilyen okból lekevernek, akár egy szám közepén, az biztosan jazz. Ha minden indoklás nélkül elmarad egy zenei műsor a TV-ben, az biztosan nem egy „komolyzenei” koncert lesz. Volt itt már minden, a számok címeinek felcserélésétől, a hemzsegő hibákig és a teljesen dilettáns kísérőszövegekig a korábban legalább viszonylag sűrűn adásba kerülő portréfilmekben, de a jazztémájú könyvek fordítói sem jazzakadémisták. Nem véletlen volt az az eset, amikor a legtekintélyesebb jazz szakértő Leonard Feather, a Down Beat magazinban (amelyben ilyen jellegű megjegyzést sem azelőtt, sem azóta nem láttam, lévén egy zenei szaklap) ezt írta egy – a Budapesten akkoriban kiadott – „Daily News” című angol nyelvű napilap cikkének vérfagyasztó tévedéseit végigolvasva: „Despite all these advances, the Hungarians have evidently remained a little confused.” Ami ugyebár így hangzik magyarul: „Mindezen fejlődés ellenére, a magyarok szemmel láthatóan egy kissé zavarosak maradtak.” Ennek ugyan 43 éve, de biztos vagyok benne, hogy a következőkben ismertetett apróságoktól sem lenne sokkal boldogabb. (Ha meg nem halt volna időközben.)


img-0004.jpg


Na, de (divatos szóval élve) mi is „verte ki a biztosítékot” nálam a mellékelten bemutatott nyúlfarknyi cikkben.


img-0005.jpg


1.) A közölt képen nem Billie Holiday látható, hanem a neves trombitás Donald Byrd felesége, New Yorkban, a 48-ik utcában, 1960-ban. Nem tőle tudom, hanem a megfelelő fotóalbumból. (William Claxton: Jazz Seen, Taschen Verlag, Köln, 1999.) Ráadásul még van egy másik kép is az említett könyvben, ahol a jól végzett fotózás után a New York-i metró A vonalán (vesd össze: „Take the A Train” by Billy Strayhorn) hazafelé utaznak hárman: Mrs. Byrd, Donald Byrd és Rolf Kühn, híres német klarinétos, aki akkoriban New Yorkban élt.


img-0006.jpg


De ez még nem minden, bár hülyeségből már ez is elég lenne.

2.) Holiday nem 1958-ban halt meg, hanem 59-ben. Adjunk neki még egy kis időt, így is csak 44 éves volt.


img-0003.jpg


3.) Legutolsó albumának címe nem „Life in Satin”, hanem „Lady in Satin” volt. Nem tudom, hogy milyen lehet az élet szaténba öltözve, de a nevezett album címlapján egy Lady-nek becézett hölgy, bizonyos Billie Holiday látható mélyen dekoltált fényes szaténruhában. Feltehetően nem egész életében öltözött így, pláne nem fiatal éveiben a nyomornegyedekben. 4.) Nem tudom, hány sorlemeznek minősíthető kiadvány köthető Billie Holiday nevéhez, de én keveslem a cikkben említett tizenegy stúdióalbumot.

Még halkan hozzáteszem, hogy mit szóltak volna az operabarátok, ha a Holiday-cikk mellett található – a Manon Lescaut-ra vonatkozó – ajánlóban publikált Puccini portré helyett, mondjuk Verdi keresztapjának képe jelent volna meg?

Végezetül jól tudom, hogy „ettől még nem áll meg a Föld forgása”, no meg azt is, amit egy neves politológus mondott, hogy ez egy „következmények nélküli ország”. Nemcsak a politikában…  Nos, mindössze ennyi történt és várhatóan ezután sem lesz sokkal jobb a helyzet. Mert ennyi önjelölt, dilettáns, újságírónak becézett szakértő a műfaj körül még soha nem döngicsélt, mint manapság. Így aztán a folyamatos bosszúság szinte garantálható.

Vissza a hírekhez