JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Erdélyből jöttünk – Kovács Linda

Kovács Linda jazz énekesnő-oktató szinte már hazajár Erdélybe. Most is egy ilyen turnéjáról számol be nekünk, alig hogy hazaért! – A szerk.

img-20150410-154149.jpg


Április 7-e és 12-e között a Kovács Linda-Bögöthy Ádám ének-bőgő duó formációnkkal erdélyi turnén vettünk részt. A turné állomásai Nagyvárad, Bukarest, Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely és Csíkszereda voltak.


Első állomásunk a nagyváradi Moszkva Cafe sajnos indulásunk előtt egy nappal lemondta a koncertet, így szállásunkra érve aznap este finom szilvapálinka kíséretében átpróbáltuk a műsort.
Néhány órás alvást követően korán reggel Bukarest felè vettük az irányt. A cirka tíz órás út alatt rendre váltották egymást a szebbnél szebb tájak, s Ádám hősiesen és kitűnően vezette le a 600 km-t.
A fővárosban koncertünknek a Magyar Kulturális Intézet adott otthont. Érkezésünket követően egy óra múlva már készen álltunk a koncertre. A nézőtér szerencsére szépen megtelt, s bár igen fáradtak voltunk, a közönség láthatóan èlvezte koncertünket. Ezen a turnén vetettem be először nemrégiben vásárolt masinámat, egy loop station-t, amivel egyszerre több szólamot lehet rögzíteni. Az ének többszólamúsága mellett különféle ritmusokat feljátszva, valamint hangeffekteket használva egy komplexebb zenei hangzást tudunk kialakítani. Főként a saját szerzeményekben és feldolgozásokban van szerepe az eszköznek, a jazz standardeknél egy hagyományosabb, ismerősebb hangképet használtunk, melynek mindenhol sikere volt.

Másnap észak felé vettük az irányt, Székelyudvarhely kultikus szórakozóhelyére, a G pontba. Nagyon izgalmas, fiatalos hely romkocsma vonásokkal, zenénkhez passzoló közönséggel.
Nagy örömünkre itt is nyitott fülekre leltünk, s pozitív visszajelzésekkel és lemezvásárlással erősítettek meg bennünket. Természetesen meg kell említenünk a kitűnő székely konyhát, így néhány nap elteltével már hiányoznak az ottani ízek:)
Másnap egy röpke városnéző séta után elindultunk Sepsiszentgyörgyre. Nagyon vártam az ottani koncertet, hisz a városhoz erős kötődésem alakult ki az évek során, és izgatottan vártam a sok kedves baráttal, ismerőssel a találkozást.
A helyszín a jazz koncerteknek otthont adó Di Stefano Bár. Szép, kerek, jó hangulatú koncertet adtunk, mely végén megannyi pozitív visszajelzés és építő kritika érkezett. Az ottaniak szeretete és tisztelete szívmelengető érzéseket hagyott mindkettőnkben.

Másnap a közeli Kézdivásárhely egyik legfőbb szórakozóhelyèn, a Jazz Cafe-ban zenéltünk. Az eseményt gazdagította a költészet napja, így a koncertünket megelőző programról kényelmesen átsétált a közönség, s a helyszín dugig megtelt.
Koncertünket  egy nagyon klassz helyi bulizenekar folytatta.

Utolsó állomáskènt a csíkszeredai Grund Cafe-ban játszottunk, s az oda vezető mesés úton többször megálltunk magunkba szívni a tiszta erdélyi levegőt és tájat.
A minket fogadó, nemrégiben nyílt Grund Cafe egy abszolút fiatalos, bulizós hely. Picit tartottunk attól, hogy a kocsmázó fiatalokat nem fogja megszólítani a zenénk, de köszönhetően a groove-os, vagy éppen ambient hatású részeknek, nem így lett. Szentgyörgyhöz hasonlóan itt is sok kedves ismerős jött meghallgatni minket, öröm volt zenélni.
A turné lecsengése bennünk azt a gondolatot erősítette, hogy szükség van az ember közeli élőzenére, s ha netán elsőre kissé szokatlan is a felállás és zenei világ, csupán nyitott szívvel és lélekkel mindenki befogadóvá válik.

Bízunk benne, hogy Erdély után minél több hazai helyszínen is adhatunk koncertet a közönségnek.


kovacslinda-bogothyadam-sepsiszentgyorgy-03.jpg


kovacslinda-bogothyadam-sepsiszentgyorgy-04.jpg


kovacslinda-bogothyadam-sepsiszentgyorgy-06.jpg


kovacslinda-bogothyadam-sepsiszentgyorgy-07.jpg


kovacslinda-bogothyadam-sepsiszentgyorgy-08.jpg


kovacslinda-bogothyadam-sepsiszentgyorgy-12.jpg


bogos.jpg


mi.jpg

Vissza a hírekhez