JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

A Magyar Jazz Ünnepe – 3. nap

A Magyar Jazz Ünnepének zárónapja után elmondhatom, hogy a kitűzött célt sikerült megvalósítania a szervezőknek. Nem csak a műfaj törzsközönsége kapott kedvet a háromnapos eseményhez. A lehető legszélesebb keresztmetszetében mutatta be a jazz jelenét és jövőjét, már ami ebbe a három estébe sűríthető volt. A fellépő formációk között a sztárok mellett helyet kaptak a fiatalabb, modern irányzatokból inspirációt merítő zenekarok is.

Szombaton először a Szőke Szandra Quintet lépett a Budapest Jazz Club színpadára. Az idén februárban megjelent első albumukról válogattak. A „Memory Palace” hol mosolygós, hol borongós dalai megfogták a közönséget. Ahogy Szandra fogalmazta, „..minden dal egy-egy apró tükörkép, ha egy pillantást vetsz rá, tetszik, s ha hosszan nézel szembe vele, elkap és nem ereszt.” A nézőtéren ülők hosszan néztek az apró tükörképekbe, alig akarták ereszteni a tavaly alakult együttest. Szandra nem csak hangjával hódított, testbeszédével, mozgásával is kifejezte érzelmeit. Cseke Gábor zongorázott, aki az elhangzott dalok többségének zeneszerzője is volt, és akinek kreatív játékát az előző napon is élvezhették a jazz rajongói Oláh Szabolcs együttesében. Fekete István remek ívű trombita ás szárnykürt szólói, Oláh Péter egészen egyedi bőgőzése, Pusztai Csaba pontos dobolása mind hozzájárult a zajos sikerhez.


j-01.JPG


j-02.JPG


j-03.JPG


j-04.jpg


j-05.jpg


j-06.jpg


A tanítvány után a mester következett. Berki Tamás, akinek összes eddigi tevékenységét lehetetlen itt felsorolni, de annyit mégis megjegyeznék, hogy 1997 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakán, és a Kőbányai Stúdióban is évről évre tanítja a fiatal énekeseket. A tanár úr a zongorista Sárik Péterrel évek óta zenél együtt duóban, a különböző formációk mellett. Az „A Híd”, a „Bika Jam”, és a „Minden Délibáb” CD-k anyagaiból válogatva adták elő humorban és játékban bővelkedő műsorukat. A végén a „Búcsú Blues” most is kéznél volt, a BJC kivetítőjének a hátérre vetített szövegét formálta a ballada ütemeire spontán ötlettől vezérelve Berki. Merni játszani, merni megmutatni, ami bennünk van, talán ez lehetett a mottója a rövidnek tűnő egy órának. Ehhez persze a kifejezéshez használt eszköz tökéletes birtoklása szükséges, olyan tudás, ahogy Berki a hangját, és Sárik a billentyűket uralja.


j-07.jpg


j-8.JPG


j-09.jpg


Az ünnep utolsó koncertjére este tíz órakor került sor. A Trio a lá Kodály lépett színpadra. A zongoránál az alapító és zenekarvezető Oláh Dezső, klarinéton és tárogatón Erdő Zoltán, ütőhangszereken Tar Gergely játszott. A zenekar célja, ahogy neve is mutatja, Kodály zenei örökségének megőrzése, ápolása. A magyar zene terjesztése, az alapművek felhasználásával, a jazzben nélkülözhetetlen improvizációkkal átszőve. Nem ígért könnyű mulatságot, most is bebizonyosodott számomra, hogy a jó zenének sikere van szélesebb körben is, függetlenül attól, hogy nehéznek vagy könnyűnek mutatkozik. Akik lelkesen tapsoltak ütemre Berki blues variációira, elringatták magukat Szandra borongós dalaira, most csillogó szemmel élvezték Kodály zenéjét a Trió feldolgozásában. A „Galántai táncok” után csatlakozott a beígért vendég, Omar Bashir. Az arab lant, az oud Budapesten született iraki mestere édesapjától tanulta a hangszer fogásait. A Bartók- és Liszt-díjas néhai Munir Bashir még Kodály Zoltánt is beavatta a húrok rejtelmeibe. Omar az iraki háborút megelégelve 91-ben tért vissza családjával fővárosunkba. Ismeri és szereti a népdalainkat, a zenénket, nem volt nehéz beilleszkednie Oláh Dezső triójába sem. A „Szerelem, szerelem” után a „Fót hátán fót”, végül a „Kis kece lányom” hangzott el, lanttal kiegészült kollektív improvizációban. Talán az indiai és latin hatások mellett a magyar zenének hatásai is ismertekké válnak a jazz műfajában. A Trio a lá Kodály elindult ezen az úton.


j-10.JPG


j-11.JPG


j-12.JPG


j-13.JPG


j-14.JPG


j-15.JPG


j-16.JPG


j-17.JPG


Az ünnepek után a hétköznapok jönnek. Akik ebben a három napban találkoztak először ezzel a zenével, nem fognak elfordulni tőle. Remélhetőleg a hétköznapokon is keresni fogják a találkozás lehetőségét az új szerelemmel. A régi rajongók is elégedettek lehettek, az ismert nevek mellett újakat tanulhattak, akiknek munkáira érdemes már most odafigyelni.

Vissza a hírekhez