JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

VeszprémFest 2015 - Újabb jazz helyszín, színesedő paletta

Új helyszínnel bővül az immár 12. esztendejébe lépett fesztivál, lehetővé téve, hogy látogatói számára az eddigieknél is szerteágazóbb, változatosabb zenei élményt kínáljon - ahogy az az induláskor is az eredeti célok közt szerepelt. A Nagyszínpad, a Rozé, Rizling és Jazz Napok, valamint a Kolostor mellett új színhelyként a FestGarden kínálja tematikus programjait.

Nagyszínpad (Veszprémi Vár, Szentháromság tér/Veszprém Aréna)

Július 17-én Dee Dee Bridgewater 3 Grammy-díjjal, és 6 Grammy-jelöléssel rendelkező amerikai jazzénekesnő lép fel Irvin Mayfield kétszeres Grammy- és Billboard-díjas jazz trombitással és a Mayfield által 2002-ben alapított és azóta is vezetett New Orleans Jazz Orchestra-val. A koncerten a huszadik század elején kialakult hamisítatlan new orleansi – dixieland – jazz ötvöződik Bridgewater klasszikus jazzt megújító, a műfajok közt hidakat építő stílusával.


FestGarden (Historia Kert, Veszprém, Remete köz 8.)

A FestGarden, amely a Veszprém belvárosától – légvonalban – kb. 1000 méterre egy völgyben fekvő, a város egyik legizgalmasabb és legszebb kirándulóhelyén található Historia Kertben kapott helyet, három estén át kimondottan a jazz világába invitálja a látogatókat.

Elsőként július 16-án Mike Stern és Didier Lockwood lép fel, akik a jazz kedvelői számára nem szorulnak bemutatásra. Mike Stern generációjának egyik legelismertebb elektromos gitárosa: több mint negyven esztendőt felölelő pályafutása során olyan együttesekkel, zenészekkel játszott együtt, mint a Blood, Sweat & Tears, Billy Cobham, Miles Davis, Jaco Pastorius, a Brecker Brothers, vagy Joe Henderson. Emellett 16 lemezt jegyez, amelyből hatot Grammy-díjra is jelöltek.  Didier Lockwood hegedűművészt rendkívüli, egyedi hangzásáról ismerik a jazz világában, szerzőként és improvizációs előadóként egyaránt. A francia zenész 40 éves pályafutása alatt számos díjat érdemelt ki, köztük magát a Francia Becsületrendet is.

Július 17-én Jack DeJohnette Grammy-díjas dobos és 3 zenésztársa 2015-ös „Made in Chicago” című lemezüket mutatják be, amellyel a legnevesebb jazz, avant-garde jazz, klasszikus- és világzene képviselők által inspirált zene elmúlt fél évszázadát ünneplik. DeJohnette 5 évtizedes pályafutása alatt a modern jazz számos ikonikus figurájával dolgozott együtt: John Coltrane, Miles Davis, Ornette Coleman, Sonny Rollins, Thelonious Monk, Bill Evans, Stan Getz, Keith Jarrett, Chet Baker, George Benson, Stanley Turrentine, Herbie Hancock, Dave Holland, Joe Henderson, Freddie Hubbard, Betty Carter és még folytathatnánk a sort.

Július 18-án Carmen Souza és Theo Pascal lép a színpadra. A Zöld-foki szigeteki gyökerekkel rendelkező énekesnő az őt felfedező és mentoráló, basszusgitáron és nagybőgőn játszó Pascal-lal  6 albumot követően állt ismét össze, hogy „Epistola” címen megjelentessék legújabb CD-jüket, melyet Londonban, Lisszabonban és New Yorkban rögzítettek. A lemezbemutató turné egyik állomásaként lépnek fel Veszprémben, hogy élőben is meghallgathassuk Souza gyönyörűen vibráló, akusztikus, érzékelhetően keverék stílusát, a 21. század világ-soul-zenéjét, amit ő maga „afri/jazz”-ként aposztrofál!

A közel 500 férőhelyes szabadtéri helyszín esőhelyszíne a Veszprémi Petőfi Színház.


Rozé, Rizling és Jazz Napok (Óváros tér)

A már hagyományosnak mondható és nagy népszerűségnek örvendő Rozé, Rizling és Jazz Napok kísérőrendezvény keretében 2015-ben is a Balaton környéke kiváló borászatainak kínálatát, kézműves ételeket, illetve naponta 3 koncerttel a hazai jazz élet és a jazz-zel határos műfajok fiatal képviselőit ismerhetik meg a gasztrokulturális élményekre vágyók. 10 nap, 30 borász, 30 koncert – idén július 10. és 19. között. A Rozé, Rizling és Jazz Napok zenei programjai ingyenesen látogathatók.


veszpremfest-logo.jpg

Vissza a hírekhez