JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Exkluzív interjú a 21. Ceglédi Dobos Gála főszervezőjével, Kármán Sándorral

Sanyit kb. negyedszázada ismerem, akkor az épp nemrégiben alakult Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja volt.

-mg-7743-1-kicsi.jpg


1) Sanyi, közeleg az idei Ceglédi Dobos Gála időpontja. Mikor és hol rendezitek az idén?

Május 9-én, szombaton este ugyanott, ahol 1993 óta mindig: Cegléden, a Városi Sportcsarnokban. Időközben a csarnok felvette Gál József nevét, aki városunk birkózó világbajnoka volt.


2) Hányadik lesz ez a sorrendben?

Tavaly egy kerek évfordulót ünnepeltünk, idén a 21-ik lesz!


3) Az idei világsztár vendég ki lesz?

Az idei dobos sztárvendég Alvin Queen lesz, aki már 12 éves korában a New York-i Birdland-ben John Coltrane-t kísérte.


4) Egyáltalán hány zenekar lép fel?

Három félidőben három produkció lesz, két szünettel. Évekig nem tudtam szabadulni a sokszereplős műsortól, mára biztos vagyok benne, hogy a kevesebb több…


5) Minden évben valamilyen koncepció alapján építed fel a programot. Mi lesz az idei év különlegessége?

Minden évben megkaptam a rock rajongóktól, hogy a műsor túlságosan a szervező ízlése felé billen. Nos, idén remélem nemcsak billen, hanem ott is lesz! Ugyanis 1965-ben járt Budapesten Louis Armstrong, a világ legismertebb jazz zenésze. Az idei gálát az ötvenéves évforduló alkalmából jazz-re hangoltuk.


6) A Syrius Legacy-ban kiemelkedő ifjú tehetségek interpretálják „Az ördög álarcosbálja” című 45 évvel ezelőtti LP anyagát, amit az év elején szakújságírók „A magyar progresszív rock történetének legjobb lemeze” címmel tüntettek ki. Lehet, hogy meghívod mondjuk Rozsonits Tamást, hogy adja át ezt a díjat Ráduly Misinek? Vagy valami más meglepetéssel készülsz?

A Syrius együttes zenéje a 70-es évek elején engem is levett a lábamról. Nagyon megörültem, hogy tehetséges fiatalok megtalálták a módját, hogy ez ma is meg tudjon szólalni. Arra, hogy ki és mit fog átadni tíz nap múlva, még nem tudom a választ, de ha tudnám sem árulnám el.


7) Mintha megéreznéd előre ezeket a dolgokat, hisz tavaly novemberben, mikor Budapesten találkoztunk, és hármasban egyeztettünk Ráduly Misivel, akkor már említetted, hogy a Syrius Legacy után Csík Guszti amerikai kvartettjét lépteted majd fel. És lőn csoda, az idén februárban Csík Guszti lett a Szabó Gábor-díjas...

Ez egy véletlen volt. Nem érzek meg ilyesmit előre. Az viszont nem volt véletlen, hogy a Szabó Gábo- díjat Csík Guszti kapta, ugyanis játékával már rég kiérdemelte!


8) Fábián Juli és Random Trip hogyan került a program végére?

Bevezettem, hogy legyen a dobosgálán egy női hang, aki a dobszólóktól megfáradt lelkeket felemeli a magasba! Három éve Wolf Kati, két éve Radics Gigi, tavaly Myrtill és idén Juli tölti be ezt a gyönyörű szerepet.


9) Ha ez a program még mindig nem győzte meg a pestieket, hogy márcsak ezért is érdemes lemenni május 9-én Ceglédre, akkor azoknak elárulnád, hogy a koncertek előtt milyen dobos és ütős parádéra számíthatnak a kiállítók pultjainál?

A kezdetektől hagyomány, hogy a gálát hatalmas dob- és ütőhangszerkiállítás övezi, mely a koncerttel egy légtérben található. A nagy nyugati hangszergyárak képviselői mellett ott lesznek a magyar kézműves hangszerkészítők ugyanúgy, mint a cintányérgyárak, vagy a világzenei ütőhangszerek forgalmazói.


10) Ja, és még egy... Azt el lehet árulni, hogy ki kapja az Arany Dobverő-díjat az idén? Vagy ez is legyen meglepetés?

Az, hogy ki kapja az Arany Dobverő-díjat, természetesen minden évben az utolsó pillanatig titok. Annyit azért elárulhatok, hogy aki az idén fogja kapni, az remélhetőleg mindenkinek meglepetés lesz!


21-dg-plakat.jpg

Vissza a hírekhez