JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

ERNIE WATTS nyomában

A Bartók Konzi-ban (Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium) került megrendezésre a sorrendben tizenhatodik Fon-Trade Szaxofonos Nap. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gyakorlóiskolája adott új otthont a hosszú évekig a mátyásföldi Rácz Aladár Zeneiskolában rendezett eseménynek. Csider Károly a Szaxofonos Nap létrehozója örül, hogy a májusi szaxofonos ünnep bekerült a főváros szívébe. A hagyományoknak megfelelően idén is volt sztárvendége a napnak, Ernie Watts tartott bemutatót, majd Oláh Kálmánnal átmentek a nem túl messzi Budapest Jazz Clubba, hogy egy felejthetetlen koncertet adjanak Balázs Elemérrel és Egri Jánossal kiegészülve.

A Nagymező utcában az egyik teremben hangszerkiállítás várta az érdeklődőket. Belépve rögtön szembe tűnt az egyik asztalon szépen elrendezett összeállítás, a nemrég elhunyt Csepregi Gyula emlékére.


j-01.jpg


A többi asztalt szaxofon erdők borították, a kiállított hangszereket ki lehetett próbálni, kicsiknek, nagyoknak egyaránt.


j-02.jpg


Ottjártamkor éppen Elek István tanár úr és Vidákovich Izsák tesztelt egy gyönyörű darabot.


j-03.jpg


A Ferencsik teremben közben folyamatosan váltották egymást a különböző műfajú koncertek. Közös bennük a szaxofon volt, hallhattunk kortárs és népzenét, klasszikust, pop slágereket, és természetesen jazz-t is. Felléptek a tanárok és növendékeik, a megyei szaxofonversenyek helyezettjei, a külföldön tanuló magyarok, a Götz Szaxofon Kvartett, Salamon György, Majthényi Csilla és Balázsovits Lajos, Elek István, Szokolay Dongó Balázs, Herold Péter, Borbély Mihály és Bacsó Kristóf. Érdemes volt belekóstolni a déltől indult programokba, sok érdekes darabot ismerhettünk meg.


j-04.jpg


Csider Károly és szaktanácsadói, Benke Imre és Ráduly Mihály, változatos műsort állítottak össze. Délután öt óra felé egyre kevesebb szék maradt szabadon, közeledett a várva várt ERNIE WATTS workshop időpontja.


j-05.jpg


j-06.jpg


Az amerikai szaxofonos legenda meg is érkezett. Érdeklődve nézte a kiállított szaxofonokat, majd átment a koncertterembe, és Oláh Kálmánnal színpadra lépett. Nem látszott rajta, hogy októberben fogja ünnepelni hetvenedik születésnapját, fiatalos lendülettel mesélt zenészi pályájáról, a szeretett hangszeréről, és annak titkairól. Bölcsen, olykor jó humorral fűszerezve beszélt, magával ragadta a közönséget. Megtudhattuk, hogy bár nagyon sok zseniális szaxofonost tisztel (Eric Dolphy és Charlie Parker nevét említette), de a nagy példakép John Coltrane volt és marad. Az olimpiai bajnokok példáját kell a zenészeknek is követniük, nem telhet úgy el nap, hogy a kitűzött célt szem elől tévesszük. Edzeni, azaz gyakorolni kell minden nap, mert csak így tudunk a legjobbak között maradni.


j-07.jpg


j-08.jpg


Zenével illusztrálta mondandóját, ebben Oláh Kálcsi zongorán volt a segítségére. Azonos témát mutattak be különböző megközelítésekben. Az elemzések után végül egy darabot duóban eljátszottak a közönség nagy örömére.


j-09.jpg


A zongoránál Krisztián váltotta édesapját, lehetőséget kapott, hogy a világ egyik legjobbjával zenéljen. A mesternek nagyon tetszett ifjú zongoristánk játéka, a végén széles mosollyal ölelte meg az ütemes taps alatt.


j-10.jpg


Ernie Watts szertartásosan elpakolta hangszerét és tartozékait, hogy a BJC felé vegye az irányt, de a következő zenekar kedves invitálásának nem tudott ellenállni. Kipakolt, újból összerakta a hangszert, és beállt a Keilwerth Saxophone Quartet tagjai közé, Szokolay Dongó Balázs helyére. Zsemlye Sándor, Kuzbelt Péter és Stencli Tamás társaságában játszott egy darabot a friss kottából.


j-11.jpg


j-12.jpg


Ezt a szép gesztust ismét nagy tapssal hálálta meg a lelkes közönség, akik közül sokan követték a szaxofonost a következő fellépésére. ERNIE WATTS és a TRIO MIDNIGHT koncertje a Budapest Jazz Clubban este nyolckor kezdődött. Erről bővebb beszámolót Márton Attila cikkében olvashatnak, de ide is került néhány felvétel erről a csodálatos eseményről.


j-13.jpg


j-14.jpg


j-15.jpg


j-16.jpg


j-17.jpg


j-18.jpg

Vissza a hírekhez