JazzMa

Friss Hírek

Saját hangon2024. március 29.
Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Exkluzív interjú Mózes Tamarával

Mózes Tamarával viszonylag későn, 2009 nyarán ismerkedtem meg. Az év őszén lett 28 éves. Épp Párizsból jött haza kicsit nyaralni és felhívott a Bartók Rádióban. Bevallom őszintén, előtte nem is hallottam róla… Viszont első CD-je kapcsán (Tamarazene) azonnal riport készült vele. Sőt, később sem feledkeztem el róla, hisz 2011-ben beajánlottam duóját a jubileumi (40.) Debreceni Jazz Napokra. S a 2011. március 1-én indult, hivatalos felmérések szerint a leglátogatottabb magyar jazzfelület, a www.jazzma.hu rendszeresen beszámol Tamara koncertjeiről, lemezeiről és külföldi sikereiről. Ennek jegyében készült vele ez az interjú is!

1) Hónapok óta nem nagyon adott hírt magáról, aztán egyszer csak jött az örömteli hír, Ön is Lakatos Ablakos Dezső ösztöndíjas lett... Ön jelentkezett erre, vagy valaki ajánlotta?

Pályázati felhívás volt, amire beküldtem zenéket, munkatervet, illetve szakmai anyagot. Nagyon megörültem, mikor a Filharmóniától felhívtak, hogy én vagyok az egyik - Miklós Szilveszter és Lakatos Sándor mellett -, akinek odaítélték az ösztöndíjat. Egyrészt hálás vagyok a szakmai elismerésért, másrészt örülök az anyagi támogatásnak, mert elég sok dolgot kell finanszíroznom ebben az évben.


2) Egyáltalán, mivel jár ez az ösztöndíj?

Koncertfelkérésekkel és egy éven keresztül járó havi ösztöndíjjal. Szóval több szempontból is segítség az előadóművészi pályához. Már most érzem ennek a jótékony hatását zongorista-énekesnőként, mert megkeresnek olyan szervezők, akik előtte még nem hallottak, vagy akikkel korábban nem hozott össze a sors.


3) Ön koránál fogva nem ismerhette Ablakost... De hallott már róla valahol? Vagy hallotta/látta játszani a YouTube-on?

Igen, ismerem különböző felvételekről, hallottam-láttam jó párat, illetve olvastam az életéről, utazásairól.


4) Lépjünk tovább. Ön sokáig tanult és élt Párizsban. Rendszeresen visszajár oda. Mikor császkált legutóbb a Champs-Élysées-n?

Márciusban voltam legutóbb.


5) És csak sétálgatott, vagy zenélgetett is?

parizsi-lemezbemutatoflorent-souchet.jpg

parizsi-lemezbemutatoanders-ulrich-simon-bernier.jpg

Lemezbemutató koncertünk volt francia zenésztársaimmal a Párizsi Magyar Intézetben, az „Album of the Ear” című lemezünk révén, ami 2014-ben jelent meg. Florent Souchet (gitár), Simon Bernier (dob), Anders Ulrich (bőgő), Nadia Feknous (altfuvola): jó barátaim is egyben, már jártak Budapesten tavaly októberben, őszre tervezünk újra turnét, itthon és Franciaországban.

A zenekar mellett most még egy újabb szál is odaköt szerencsére: nemsokára lesz az új albumom bemutatója, ami egy szólólemez, ének-zongorára, saját szerzeményekkel. A párizsi Parallel Records gondozásában jelenik meg. A BMC Opus Jazz Clubban lesz a lemezbemutató koncert, 2015. július 24-én.


6) Hogyan került ki május elején a milánói Világkiállításra a Mózes Tamara-Nagy János Duó?

Felkérést kaptam, hogy legyek zenei rendező és előadó egy olasz színházi előadáshoz Varese-ben (50 km-re Milánótól). Nagy Jánossal vállaltuk el duóban a darab zenei megvalósítását.

expo.jpg

expo-torok-pavilonnal.jpg

jancsa-tamara2.jpg

jancsa-tamara1.jpg

tamara-jancsa.jpg

Ezzel egyidőben jött a lehetőség, hogy játszhatunk az Expón, ráadásul az új Bogányi zongorán. Mindketten vártuk, hogy kipróbálhassuk a hangszert, és csupa pozitív benyomásról tudunk beszámolni. Nagyon jó billentés, gömbölyű, szép hang, inspiráló hangszer! Hat koncertet adtunk Milánóban, közben pedig ingáztunk Varese-be a színházi próbákra, majd az előadásra. Színes, intenzív hét volt. A színházi projekt pedig külön kihívás, mert sok improvizatív reakcióra volt szükség, amit mindig az olasz színészek szavaihoz igazítottunk, vagyis nagyon résen kellett lenni.

varese-szindarab.jpg


7) És akkor a nem is olyan régmúlt után jöjjön a közeljövő! Azért az nem semmi, hogy Magyarországon 1 hét alatt hat fellépése lesz a duónak a francia szaxofonos Vincent Mascart-ral. Ezt ki szervezte? Ön vagy Jancsa?

Alapvetően Jancsa szervezte meg a helyszíneket. A terv közös volt, és kaptunk támogatást az NKA-tól a turnéra, így meg tudtuk hívni Vincent Mascart-t, aki a Perpignan-i Conservatoire Jazztanszakának vezetője. Nagyon kreatív és virtuóz szaxofonos, tele jó ötletekkel, vidámsággal, energiával. Jó pedagógus is, néhányan már találkozhattak vele itthon, mert a Balatonfüreden megrendezett Improvizációs és Világzenei Táborban is minden évben tanít. A mostani turnénk után idén júliusban utazik majd ismét ide tanítani.

vincent-mascart.jpg


8) Elsorolná a helyszíneket és a dátumokat?

Május 25. iF Kávézó, Budapest
Május 26. SIKK Klub, Debrecen
Május 27. Muzikum, Budapest
Május 28. Szabad Művelődés Háza, Székesfehérvár
Május 29. Erkel Ferenc Zeneiskola, Tatabánya
Május 30. Zsolnay Fesztivál, Pécs

A március 27-i alkalom a Muzikumban egy workshop-pal lesz egybekötve, ahol beszélünk az improvizációról, az együttjátékról, lesznek interaktív gyakorlatok, stb. Az estet az Etűd Zeneiskola szervezte, és mindenkit várunk, aki nyitott és érdeklődik.


9) És milyen repertoárra számíthatnak a jazzrajongók?

Vincent-tól, Nagy Jánostól és tőlem is lesznek saját dalok, illetve jazz standard-átdolgozásokat is játszunk, ezt vegyítjük a közös improvizációval. Vincent sok világzenei projektben is játszik, és a workshop-on francia és magyar dallamfeldolgozások is szerepelnek majd.


10) Jancsával nem tervezik egy duólemez megjelentetését?

De igen, pont pár napja beszélgettünk erről, illetve, hogy mikorra érdemes időzíteni egy ilyen tervet, és milyen darabokkal. Nagy élmény együtt játszani. Nekem személy szerint egyébként is a duóformáció az egyik kedvenc együttesformám, zeneileg, előadóként, hangszerelésileg.


11) Sok sikert a turnéhoz!

Köszönjük! Szeretettel várunk mindenkit!

Vissza a hírekhez