JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Az ötvenedik előtt

Tatabányai Jazzesték néven indult 2005. november 9-én. A 23. koncert (2011. november 11.) óta DzsesSzerda néven ismerik. Kiötlői: Ludányi Tamás és Pleier Tamás, akiket annyira megihletett (Behumi) Dórika és a Rombolók egy tatabányai koncertje, hogy Benkő Benedek (sok-sok évig a tatabányai jazztáborok és jazzklub szervezője) nyomába lépve felélesztették Csipkerózsika-álmából a város jazzéletét. Köszönet a szervezőknek és a támogatóknak!

Lapozom a Pleier Tamástól kölcsönkapott dossziét, amelyben példás rendben sorakoznak az eddigi koncertek szórólapjai, többnyire a fellépők aláírásával ékesítve. A közel 10 év alatt sok kiváló művész gondoskodott arról, hogy újra és újra átélhessük az élő zene varázsát. Elnézést kérek azoktól, akiknek a nevét külön nem említem, de igen hosszú lenne a lista, amely remélhetőleg tovább bővül. Sokan játszottak már a DzsesSzerdákon, de szerencsére akkora (és bővülő) a kínálat nagyszerű magyar jazz-zenészekből, hogy a következő 10 év koncertnaptárát is meg lehet tölteni olyanokkal, akik még nem jártak nálunk.

A Tatabánya (akkor még Black Diamond) Big Banddel kezdődött. Azóta nemcsak a zenekar felállása változott, hanem óriási fejlődés is megfigyelhető a játékukban. Történt ez részben az új tagoknak, Elek Pistának, Ludányi Tamás kitartásának, és részben a fiatalok fejlődésének köszönhetően. Amikor először hallottam őket, Ludányi Tomi és a Laskay fiúk még gyerekek voltak, mára képzett és rendszeresen koncertező zenészekké váltak.

Itt járt, de sajnos nem játszhat már nekünk Pege, Vukán és Csepregi. Hallhattuk a „nagy öregeket”: Szakcsit (még mindig elképesztő!) és Vukánt saját trióikkal és együtt duóban nem is egyszer, továbbá Pegét, Kőszegit és Tommy Víget. Szintén visszatérő vendég volt Binder Károly quartettel, Borbély Misivel duóban és szólóban is, kihasználva, hogy a teremben két igazi zongora van. Játszott itt egyik kedvencem Sárik Péter, a Budapest Jazz Orchestra, volt ragtime (Budapest Ragtime Band) és fúziós zene (Fusio Group), időről időre színpadot kapnak a „helyi erők”, az év vége pedig hagyományosan az énekesnőké (Harcsa Veronika, Micheller Myrtill, Urbán Orsolya, Váczi Eszter, Kozma Orsi, Lakatos Ágnes, Hajdu Klára).

Fergeteges koncertet adott a László Attila Quartet és Bolláék, napokig a hatása alatt voltam Juhász Gabi triójának, olyan szépen játszottak, és az első nemzetközi DzsesSzerdán tíz év után újra hallhattam Janusz Szprot barátomat, akinek „M.A.K.” című szerzeményéről Pleier Tamás azt mondta, hogy a koncertsorozaton elhangzott leggyönyörűbb dal volt.

Nemzetközi volt a 49. (Klaus Graf Neu Quartet), és az lesz az 50. DzsesSzerda is, amikor Nagy János (zongora), Mózes Tamara (zongora, ének) és Vincent Mascart (szaxofon) triója lép fel – ezúttal nem szerdán, hanem május 29-én pénteken. Nagy Jánost legutóbb a 2013-as boglári Jazz és a Bor Fesztiválon hallottam, akkor is kétzongorás összeállításban, Cseke Gáborral, valamint Frankie Lato hegedűssel. A mostani is érdekes felállásnak ígérkezik, remélhetőleg akusztikus zongorákkal, és ezúttal nemcsak akusztikus, hanem vizuális élményben is része lehet a nézőknek/hallgatóknak, ugyanis a korábbi koncertek hangulatát Szabó László fotókiállítása fogja felidézni.

Legyünk sokan – aki hallja, adja át!

Addig is Szabó Laci néhány múltidéző fotója, nem a kiállítás anyagából:


bacso-kristof.JPG

Bacsó Kristóf


fekete-kovacs-kornel.JPG

Fekete-Kovács Kornél


glaser-peter.JPG

Glaser Péter


hajdu-klara.JPG

Hajdu Klára


harcsa-veronika.JPG

Harcsa Veronika


horanyi-sandor.JPG

Horányi Sándor


juhasz-gabor.JPG

Juhász Gábor


lakatos-agi-.jpg

Lakatos Ágnes

Vissza a hírekhez