JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Exkluzív interjú Szőke Nikolettával

De adhattam volna azt a címet is, hogy szubjektív interjú! Ti. Nikikével elfogult vagyok…

1) Mivel a legújabb japán CD-d lassan begyűrűzik Magyarországra, itt az idő egy kis visszapillantásra... Te hogy emlékszel, hogyan kezdődött a mi kettőnk zenei kapcsolata?

A “Klasszikus és jazz” sorozat keretén belül Józsi játszott a 6-os Stúdióban, én a második részben csatlakoztam hozzá, Pataj Gyurihoz és Kurina Kornélhoz. Ez a koncert alig fél évvel az első énekórám után volt, úgyhogy nagyon durva mélyvíz volt számomra. Rögtön egy országosan sugárzott élő rádióadásba csöppentem. Kicsit szkeptikus voltál, amikor Józsi beajánlott, mint tehetséges fiatal énekesnőt, mert rengeteg ilyen ajánlással találkoztál zenészek részéről. Azt mondtad, hogyha tetszik az éneklésem, akkor felléphetek a Márványterem nőnapi koncertjén több énekesnő társaságában. Végül már a beálláson “átmentem a rostán” és ott voltam azon a bizonyos nőnapi koncerten.


2) Mindez lassan 14 éve történt. Arra emlékszel, hogy kezdő énekesnőként mit jelentett ez Neked lelkileg? Nem féltél tőlem? Gondolom, sok rosszat hallottál már rólam előtte... A harapós, üvöltözős, káromkodó Maloschik…

Tulajdonképpen nem sok jazz zenészt ismertem akkor még, jóformán csak Józsi közeli barátait, így gyanútlanul léptem be a stúdióba. Nagyon kedves voltál velem, nagyon szép emlékként őrzöm az első találkozásunkat! Persze utána hallottalak jópárszor üvöltözni és káromkodni…:))))


3) Nekem is különleges élmény volt a Veled való találkozás. Amerikai filmekben ez úgy hangzik: "Love at first sight!" Az én esetemben ezt úgy lehetne fordítani: "Love at first hearing!" És azóta is nagyon szeretem a hangod. És valahogy úgy érzem magam, mint egy pótpapa. Rajtad kívül csak a Pocsai Krisztával vagyok ugyanígy. És hiába kétgyermekes családanya ő és Te is, Ti már csak a fogadott lányaim vagytok. Ha már itt tartunk, mikor is házasodtál össze Józsival?

Ó, hát pont a napokban jutott eszembe, hogy hihetetlen, milyen gyorsan megy az idő! Augusztusban lesz 13 éve, hogy házasok vagyunk.


4) Miután megnyerted a Montreuxi Jazz Fesztivál énekesversenyét 2005-ben, hogyan tervezted, mikorra jöhetnek a babák? Először karrier, aztán jöhetnek a gyerekek? Tényleg mi van a kislánnyal és Milánnal?

Nem vagyok egy nagy tervezős típus, ami a karriert illeti, különben nem akkorra szültem volna meg Biankát, mire végre megjelent az első lemezem… Zeneileg pontosan tudom, mit akarok és mindig rengeteg ötlet kavarog a fejemben, de az élettel úgy vagyok, hogy jöjjön, aminek jönnie kell, és én alkalmazkodom hozzá, aszerint fonom tovább a szálakat. Bianka már 6 éves, Milán pedig 4 múlt, úgyhogy szépen cseperednek.


nike-jozsi-family-foto.jpg


5) Mikor jelent meg az első hazai lemezed és melyik kiadónál?

2008 októberében jött ki a Golden Earrings a Gramy Records gondozásában.


6) Hogyan jött a japán kapcsolat?

Úgy, hogy miközben otthon főzőcskéztem, megcsörrent a telefon, és Robi szólt bele Japánból. Éppen kint turnézott. Az Atelier Sawano kiadó, ami addig főként instrumentális lemezeket adott ki, énekesnőt keresett, és ehhez körbekérdezték a zenészeiket és producereiket. Kértek anyagokat mindenkitől, végül rám esett a választás. Az egész olyan gyorsan történt, hogy a telefontól számítva kb. négy hónap múlva már Münchenben találtam magam lemezfelvételen.


7) Mikor is jártatok Tokióban?

2010 februárjában.


8) Mit szóltak a japán kiadói főnökök, mikor megtudták, hogy jön az első kisbaba?

Semmi gond nem volt. A müncheni felvételek alatt már látszott a hasam, hiszen a negyedik hónapban voltam, úgyhogy a dologra már a legelején fény derült. A lemez 2009 januárjában jött ki, Bianka márciusban született. Mondom, hogy nem vagyok egy tervezős típus… De utólag mindig kiderül, hogy minden úgy jó, ahogy van, mert a lemez kijött, nagy siker lett, és mire jött a meghívás turnéra, addigra már újra simán tudtam utazni.


9) Általában egy sikeres énekesnő, mint Te (vagy hadd fogalmazzak úgy, hogy egy olyan sikeres énekesnő, mint Te) inkább szólistaként szerepel, Te pedig miközben két gyermekes családanya vagy, két együttest is "üzemeltetsz" saját neved alatt, még is csatlakoztál a BEG-hez... Ez hányban és hogyan történt? Az Elemér felhívta férjed Barcza Horváth József bőgőst: "Józsikám, engedd meg, hogy a Niki a Balázs Elemér Group énekesnője legyen!”?

Dehogy, a felkérések kapcsán mindig magunk döntünk, ez a fajta szabadság nagyon fontos, attól függetlenül, hogy tanácsot esetleg kérünk egymástól. Igazából a tagokat már régről ismertem, Józsikát már akkor is, amikor még nem is énekeltem. Többször is énekeltem előtte Elemérrel, Józsikával és Krisztiánnal is, és minden alkalmat nagyon élveztem. Már korábban is felmerült, hogy kellene valamit együtt csinálnunk, sőt, van egy olyan komplett kiadatlan lemezem, amin Elemér dobol. Amikor felhívott két és fél éve, a quartettem pont egy képlékeny állapotban volt, volt egy-két konfliktus, azt éreztem, kicsit elfáradtam, pont a siker és pörgés miatt, így szívesen mondtam igent. A Group fantasztikus zenészekből áll, külön koncepció, hogy itt más dolgokat csinálok, mint a saját formációimmal, és résztveszek az alkotói folyamatban is, hiszen írtam szövegeket az új dalokhoz. Sosem voltam előtte zenekari tag, így amikor beléptem, mindent átbeszéltünk Elemérrel, és tudta, hogy nekem mindig lesznek kérdéseim és véleményem, és ebben ő csodás partner. Emellett a saját zenekaraim dolgaiba is újult erővel tudtam belevetni magam, azoknak is új lendületet adott, úgyhogy most nagyon jól érzem magam.


10) Időközben tanárnő is lettél. Mióta oktatod a roma fiatalokat a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetségközpontban? És ezt hogyan tudod összeegyeztetni a családi életeddel?

A Központ csapatához három éve csatlakoztam. Speciális képzési struktúra van, hiszen nyári-őszi-tavaszi kurzus van, nem egész évben oktatunk. Hetente két napot tanítok a kurzusok alkalmával, nyáron pedig le szoktunk költözni családostul, hiszen az a leghosszabb kurzus, és a kicsik is imádnak lent lenni.


11) Nagyon boldog voltam, mikor pár éve Junior Prima díjat kaptál. Hányban történt ez és mivel indokolták? Tudod, hogy ki javasolt Téged?

2012-ben kaptam, Binder Károly javasolt. Ez a díj sokat jelent nekem, mivel nem egy konkrét dolog miatt adták, hanem úgy érzem, az egész addigi tevékenységemet ismerték el vele.


12) Ha jól emlékszem ez a mostani CD anyaga már vagy másfél éve a fiókban hever. Mi volt a késlekedés oka?

Az egy másik anyag… Nagyon aktív voltam az elmúlt években, minden évben vettem fel szólólemezt. Ez az a bizonyos fent említett anyag, amin Robi, Józsi és Elemér játszik, és édesapám, Szőke Sándor is vendégeskedik rajta. Amiatt a lemez miatt volt egy olyan konfliktusom az akkori japán kiadómmal, hogy véget ért a munkakapcsolat. Annyira újszerűnek és a profiljukba nem illőnek találták, hogy nem adták ki. Mivel mindannyian szeretjük azt a projektet, és voltak kiadói megkeresések, biztos vagyok benne, hogy egyszer, ha a jogi kérdéseket tisztázzuk, az is ki lesz adva.

A mostani lemez, az "I Thought about You" már egy új japán kiadó, a Gats Production gondozásában jelent meg.


nikoletta-szoke-i-thought-about-you-coloured.jpg


13) Hogy került a CD-re Jimmy Wormworth? Amikor a felvételek készültek már a Juhász Marci volt itthon a dobosotok…

Az új lemezzel visszakanyarodtunk a kezdetekhez. Csak standardeket akartunk felvenni, méghozzá olyan kedvenceket, amiket már ezerszer énekeltem-játszottunk. Azt szerettük volna, hogy igazi örömjáték legyen, semmi görcs, semmi akarás. Viszont ehhez a programhoz szükségünk volt valakire, aki abból a világból jön és testközelből tapasztalta meg annak a közegnek a miliőjét. Úgy éreztük, ettől leszünk igazán hitelesek. Jimmy pont ilyen. Fantasztikus zenész, és árad belőle az az életérzés, ami annak a korszaknak a sajátja, rengeteget sztorizott, és ezzel is inspirált minket.

14) Eddig sok pop világsláger feldolgozás szerepelt az előző lemezeiden. Most meg a "legfiatalabb" dal is 50 éves, hisz a "The Shadow of Your Smile"-t Johnny Mandel és Paul Francis Webster kimondottan az 1965-ben bemutatott "The Sandpiper" című film kísérő zenéjeként írta. Ezúttal szabadkezet kaptál a repertoár összeállításánál, vagy a japánok találták ki, hogy régi standard-eket énekelj?

Mindig is szabad kezem volt, nem tudok úgy dolgozni, hogy beleszólnak arra illetéktelenek a művészi részébe. Persze nekem nagyon fontos, hogy ne a fióknak dolgozzunk, és a zenénk eljusson az emberekhez, és ott legyünk velük a boldog vagy éppen szomorú pillanatainkban, úgyhogy volt egy-két olyan dal, amit azért dolgoztunk fel, mert a kiadó tudta, hogy népszerű Japánban. Ettől függetlenül sosem volt semmi sem kötelező. Most viszont csak az volt a szempont, hogy a lehető legjobban érezzük magunkat muzsikálás közben, és eszerint választottuk a számokat.


15) Bevallhatom Neked, hogy nekem nagyon tetszik ez a lemez. És különösen az "Estate", amit duóban adsz elő Szakcsi Robival…

Ennek nagyon örülök!! Az “Estate”-nek külön örülök, az volt az egyik legnagyobb kihívás a lemezen, hiszen én azt Shirley Horn előadásában szerettem meg, és féltem, hogy jó ötlet-e előadni utána...

16) Februárban a JazzMa.hu elsőként számolt be róla, hogy Japánban elővételben megint "leszkanderezted" Diana Krall-t. Van arról adatod, hogy jelenleg hol áll az eladás "A Felkelő Nap országában”?

Nem tudok pontos adatokat egyelőre, de hihetetlen érzés volt itthon ülve a kinti eladási listák élén látni a lemezt.

17) Itthon továbbra sincs olyan kiadó, amely bevállalná, hogy terjessze a kinti lemezeidet?

Bevallom, erről én tehetek részben. Egyáltalán nem kerestem magyar kiadót. Az érdeklődőknek van lehetősége vásárolni lemezt a koncertjeinken, a Budapest Jazz Clubban is kapható lesz az “I Thought About You", és postázni is szoktunk, ha valaki levélben megkér.


18) Lesz lemezbemutató koncert? És ha lesz, akkor hol és mikor?

Nem tervezünk külön lemezbemutatót, hiszen ezek a számok régi kedvenceink, amiket már sokszor hallhattak itthon tőlünk. Játszunk folyamatosan egész nyáron, ezek közül a dalok közül is előadunk mindig. Például a következő koncertünkön is, ami a BJC-ben lesz május 28-án.



19) És kikkel fogsz ott fellépni?

A quartettel, Robival, Józsival és Juhász Marcival.


20) És milyen egyéb dolgokkal készülsz a közeljövőben?

Készülünk egy különleges koncertre a quartettel és Fenyvesi Marcival június 13-án a Margitszigeti Víztoronynál, a Jazzy Tower Fesztivál keretén belül. Erre az estére egy csokorba gyűjtjük azokat a pop feldolgozásainkat, melyek az évek során összegyűltek, úgyhogy Sting, George Michael, Stevie Wonder és Beatles szerzemény egyaránt műsoron lesz! Nagyon várjuk a Lamantin Fesztivált is, ahol a zenekarhoz csatlakozik majd a fantasztikus David Friedman. Végül, de nem utolsó sorban, amiről Te elsőként beszámoltál, a Takács Nikolasszal közös produkció is útjára indult május 18-án,

https://youtu.be/l7xzMBr9fz4

és nagyon sok izgalmas dolog várható a projekttel, amikről majd be fogok számolni!

Vissza a hírekhez