JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Világsztárok Montreux-ben - akiket én is láttam (12. rész - 2012)

Honlapunk "Világsztárok Magyarországon" rovata adta az ötletet. Az élet úgy hozta, hogy 2000-től (egyetlen egy év kihagyásával) mindig ott lehettem a Montreux Jazz Festival-on - ha nem is az első perctől az utolsóig. Terveim szerint az idén júliusban is ott leszek... Tavaly már napi rendszerességgel tudósíthattam; ezzel a sorozattal szeretném felidézni emlékeimet az előző évekről. Remélem, minden hétfőn velem tartanak!

Rendhagyó módon kezdem a beszámolót: szenzációs (nem jazz!!) koncertet láttam a 46. fesztiválon! Chicago Blues: A Living History; feat. Billy Boy Arnold, John Primer, Billy Branch, Carlos Johnson, Lurrie Bell - igazán színvonalas, hangszerszólókkal tarkított, emlékezetes előadás volt. (Dupla CD-n egy korábbi felvételük 2009-ben jelent meg.) A blues "magasiskolája"! (Az első rész: Bob Dylan - "előzenekar" gyanánt…)
Egyébként a nagyobbik koncertteremben (Stravinski) most is csak egyetlen egy este szólt jazz; és a Miles Davis Hall-ban is (megint) többségben voltak "más" műfajok. Akkor meg miért nem "Music Festival"???
Sokak szerint a plakát is félreérthető - mások szerint egyértelmű...


image1.JPG


image2.jpg


image3.jpg



Yaron Herman
Tudom, nem igazán világsztár - de kiváló zongorista. Az akkor mindössze 31 éves, izraeli származású, Párizsban élő muzsikus kedves, közvetlen ember. A workshop-ban szólóban játszott. (Itt szeretném megemlíteni, hogy a fotók egy részét /a jobbakat.../ Held Imre barátom készítette.)


image4.jpg


image5.jpg


image6.jpg


image7.jpg



Sérgio Mendes
Workshop: beszélgetés - semmi zene. Világsztár, de...

image8.jpg



Fourplay: Bob James (zongora), Nathan East (elektromos bőgő, basszusgitár), Harvey Mason (dob), Chuck Loeb (gitár)
Koncert a workshop-ban: profi színvonal, lelkes fogadtatás. A könnyedebb jazz világsztárjai - és még közös fotókra is hajlandóak! Legalább is Nathan East és Chuck Loeb...

image9.jpg


image10.jpg


image11.jpg


image12.jpg


image13.jpg


image14.jpg


image15.jpg



John McLaughlin (és Andreas Várady)
Egy világsztár egy nagyon fiatal, magyar (szlovákiai roma származású) gitáros szabadtéri
koncertjén? Igen!!! A képek bizonyítják: a rendkívül tehetséges Várady Andrást (akit édesapja kísért) eljött élőben meghallgatni minden idők egyik legnagyobb jazz gitárosa. Már ez sem elhanyagolható...

image16.jpg


image17.jpg


image18.jpg



Music in the Park
Többször írtam róla: kora délutántól késő éjszakáig (néha hajnalig) váltják egymást az (elsősorban) amatőr zenekarok, zenészek - a világ minden tájáról érkezett muzsikusok. Nagy sztárok (pl. Maceo Parker), feltörekvő tehetségek (pl. Andreas Várady) és kollégiumok, iskolák big band-jei is léptek itt már fel - persze rock zenekarok mellett (főleg éjfél után).
Így fest, amikor tényleg tömeg van...

image19.jpg


image20.jpg


image21.jpg



Ha nem is mindig jazz, de itt, Montreux-ben és környékén mintha állandóan szólna a zene...


image22.jpg


image23.jpg


image24.jpg

Vissza a hírekhez