JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Exkluzív interjú Dr. Tímár Péterrel a Lamantin Jazz Fesztivál főszervező-programigazgatójával

Péterre azt tudnám mondani, hogy (jazz) végvári vitéz! My buddy, you know!

timar-peter.jpg


1) Ez már hányadik Lamantin Jazz Fesztivál lesz a sorban?

Az idei lesz a 16. fesztivál.


2) Mettől-meddig tart?

Június 21-től 27-ig.


3) Ki lesz az idei amerikai sztárvendég?

A külföldi hírességek közül David Friedman amerikai, bár már egy ideje Európában él.


4) Gondolom jön európai nagy név is...

Bert Boeren Hollandiából jön, aki valóban egy kiemelkedő harsonás, szintén európai sztárnak számít Ian Siegal Angliából, aki a blues napunk húzóneve lesz. De vendégünk lesz Bart Maris trombitás Belgiumból, Simple One Németországból, Hodek Dávid felvidéki magyar dobos is.


5) Döntő többségében azonban magyarok szoktak Szombathelyen fellépni. Az idén hány magyar zenekar lép fel és azokat hány magyar muzsikus alkotja?

Ez egy nehéz kérdés, mivel fesztiválunk hagyományos programjai közé tartoznak a tábor tanári karának, és diákjainak koncertjei. Ezen zenekarok számát összeszámolni is nehéz. Ezen koncerteken kívül 8 magyar zenekar lép fel idén a fesztiválon.


6) Lesz-e olyan produkció az idén, amire kiemelten szeretnéd felhívni a figyelmet?

Mivel a fesztivál programját én állítom össze – természetesen a saját ízlésemnek megfelelően – így nehezen tudnék kiemelni bárkit is a zenekarok közül. Nagyon várom már, hogy meghallgassam mindannyiukat!


7) És ahhoz mit szólsz, hogy már a göcseji verebek is azt csiripelik, hogy tiszteletét teszi Savariaban Ráduly Mihály a legendás Syrius együttes még legendásabb szaxofonosa?

Ennek valóban szívből örülök! Nagy tisztelője vagyok Ráduly Mihálynak és a néhai Syrius együttesnek is!


8) Mely sztárvendégek vállalták el, hogy workshop-oznak a táborlakó jazz gyerekeknek?

David Friedman és Bert Boeren fog mesterkurzust tartani a tábor növendékeinek. Nemcsak kiváló zenészek, hanem valóban nagy formátumú oktatók is.


9) Lesz-e valami újítás, különlegesség a fesztivál programjában az idén?

Idén a fesztivál fő helyszíne Szombathely koncertterme, a Bartók Terem mellett, a Weöres Sándor Színház klubja és aulája lesz.


10) Ha valaki az egész héten lent akar maradni, és végig akarja élvezni a fesztivált, azoknak mennyibe kerül a bérlet és van-e olyan partneretek, ahol viszonylag emberszabású áron meg tudnak szállni a jazzrajongók?

A fesztivál összes koncertjére szóló fesztiváljegy 5000 Ft-ért kapható. A szállás kiválasztásában szívesen segítünk az érdeklődőknek!


lamantin-2015-plakat.jpg

Vissza a hírekhez