JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Névnaposok – Andrea2024. április 18.
Rain Every Thursaday2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Ben Monder Trio, Bar Next Door, New York, USA (2015. június 26.)

Íme a matematikai feladat megfejtése és egy újabb képriport New Yorkból.

A matematikai feladat megfejtése: 3 tagú a zenekar. Vagyis 2 nézővel kezdődött a fél 8-as első szet, ebben az amúgy elég jó helyen fekvő Greenwich Village-i pinceklubban. Később kiderült, hogy a közelben tartott "Gay Parade" (az Amerikai Legfelsőbb Bíróság történelmi döntését követő ünneplés) fogta le a forgalmat és szipkázta el az embereket. Jött aztán még négy néző, amivel kétszer annyian lettek a nézők, mint a zenekar. A második szetre már viszont egy kisebb sor kígyózott a klub előtt, tehát azért nem olyan vészes a helyzet.

Ben Monder-t (1962) a Paul Motian Electric Bebop Band utolsó két lemezének feléről ismertem korábban. Azért csak a feléről, mert a banda két gitárossal állt fel, és a két gitárost teljesen elizolálva a jobb, illetve bal csatornára keverte Motian mester. (Monder túloldali-csatornás partnere Steve Cardenas volt a lemezeken.) Ben Monder emellett Maria Schneider díjnyertes lemezein is játszott, és mintegy 10 szóló-, vagy duólemezt jelentetett meg az elmúlt 15 évben. (A gitáros/énekes duókból nekem a Theo Bleckmann kollaborációk a kedvenceim.) Ma este Gary Wong bőgős és Diego Voglino dobos kíséretében lépett fel.

A kisszámú nézőt és a kluban uralkodó teljes csendet kihasználva, Ben két leheletfinom szólógitár-improvizációval nyitott. Aztán fokozatosan "beindult a banda"; a repertoár standard-ektől ("Good Morning Heartache") rock feldolgozásokig (Bread: "Guitar Man") terjedt, és egyre erőteljesebb és dinamikusabb lett a muzsika. Ben Monder gitárjátéka befelé forduló, nagyon szerény, de komplex: talán Wolfgang Muthspiel stílusával tudnám összehasonlítani. A szólók időnként Frisell-i hangulatokat idéztek, de nem hatottak utánzatnak, hanem egyedi "nyelven" szóltak. (Egyébként én sokszor úgy érzem, hogy ez ez a Muthspiel/Frisell/Monder/Jacob Bro stílus, és valamennyire a Metheny/Scofield/Kreisberg hangzás is ... ez mind, mind a Berklee gitártanszék kriminálisan alulértékelt gitártanszék-vezető mestere, Mick Goodrick "köpenyéből" mászott elő... De ez már egy másik történet).

Gary és Diego "tette a dolgát", és remek kis szetnek letettünk tanúi.

Íme, a képek.


bm1.jpg


bm2.jpg


bm3.jpg


bm4.jpg


bm5.jpg


bm6.jpg


bm7.jpg


bm8.jpg

Vissza a hírekhez