JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Rozé Rizling és Jazz Napok 2015 – 1. nap (július 10.)

A 12. VeszprénFeszt weboldalán az alábbi bevezető olvasható a Rozé Rizling és Jazz Napok-hoz: „Évente több mint tízezren vesznek részt ezen a nagyon kellemes hangulatú rendezvényen, Veszprém barokk és szecessziós épületekkel övezett főterén. Ez évben is - immár ötödik alkalommal - friss rozékkal, rizlingekkel, fröccsökel és természetesen nagyon friss jazzistákkal töltődhetnek a gasztrokulturális élmények kedvelői. 10 nap, 30 borász, 30 koncert - idén július 10. és 19. között az Óváros téren.”

Hát akkor nézzük is, hogy kik a „jazzisták” az első napon!


18.00 – Bogdán Norbert Trió

bogdannorbi.jpg

Mivel a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ (Snétberger Ferenc + Mészáros Zoltán) 2011 nyári nyitásától kezdve éveken keresztül kérte a segítségem a fiatal roma tehetségek felkutatásában, így azóta is nagy figyelemmel kísérem tevékenységüket és a „gyerekek” fejlődését! Habár én Feri és Zoli felkérésére a bőgősök, basszusgitárosok és dobosok „talent scouter”-e voltam, akkor is örvendezek, ha két gitáros és egy harmonikás alkotja ezt a különleges hangzású együttest. A budapesti sajtótájékoztatón ugyan Norbi csak egymaga pengetett és énekelt, de a média képviselői azt is megtudhatták, hogy a Cseh Tamás program támogatásával már fel is vette első CD-je anyagát. Az Óváros téren tehát egy kvázi (elő)lemezbemutatót hallhat az, aki odalátogat.

https://www.youtube.com/watch?v=Ndhqi54zHZY

Az idén már 22 éves nagykanizsai gitáros-énekes-zeneszerző-hangszerelő 18 évesen (az első évfolyamban!) nyert felvételt Felsőörsre. Partnerei szintén volt (Szénási Tibor – harmonika), vagy jelenlegi (Rózsa Béla – gitár) Snétberger Központ növendékek.


20.00 – Euro-African Playground

euro-african-playground.jpg

Az együttes „szülőatyja” Juhász Marci, az idén 28 éves dobos, aki 2012-ben végzett a Berklee-n (Boston).

Zenésztársaival - a hazai zenei élet keresett session zenészeivel - közösen hozzák az afrikai városok hangzását Európába, hogy aztán ebben a környezetben értelmezzék azt újra. 2013-ban a zenekar az afrikai mesterzenésszel, Ibrahima Cheikh Fall-lal (Guinea/Szenegál) bővült. Repertoárjukat több mint kétezer felvételből válogatták ki. A műsor földrajzilag óriási területet ölel át, a Kongói Demokratikus Köztársaságtól, Nigérián, Beninen, Szenegálon át Maliig és tovább.
Az elmúlt évek során a zenekar kiváló hírnévre és ismertségre tett szert a minőségi világzenei produkcióik által és nemzetközi fesztiválokon, valamint klubokban lép fel (Afrika Fesztivál Bécs 2015, Reigen Wien, Opus Jazz Club, BJC, A38 Hajó Budapest, Debreceni Jazz Fesztivál, 20. Nemzetközi Dobosgála Cegléd stb).
A zenekar elnyerte az „Év Együttese” megtisztelő címet a jazzma.hu Jazz Zenei Portál közönségszavazatai alapján, s talán az sem mellékes, hogy a csapatból ugyanezen a szavazáson négyen a hangszerük legjobbjai voltak!

A zenekar debütáló lemeze várhatóan még a nyáron megjelenik.
A közönséget dús hangzású, ritmikus számok várják, melyek bármilyen koncertterembe elhozzák egy Lagos-i forgalmi dugó, vagy egy Kinshasa-i piac hangulatát. A dalok erős lüktetésük miatt tökéletesek a táncoláshoz is!

https://www.youtube.com/watch?v=HsTKHQpPmPY&list=PL8DVvOOZZWEHiYOV5Yz__MX_HekJnBMHJ

Az Euro-African Playground tagjai az Óvárosi fellépésen a következők lesznek:

Cheikh Ibrahima Fall - djembe, balafon, ének
Ávéd János – szaxofon, fuvola
Fenyvesi Márton - gitár
Tóth István, Jr. - gitár
Tálas Áron - billentyűk
Kiss Benedek - basszusgitár
Mogyoró Kornél - ütőhangszerek
Juhász Márton - dob

Vissza a hírekhez