JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

A Debrecen Big Band Csehországban, Big Band Fesztiválon

Zenekarunkkal, a Debrecen Big Band-del június 19-e és 21-e között Csehországban Decin városában vendégszerepeltünk a XVI. Mezinárodní Hudební Festival – Nemzetközi Zenefesztivál-on.

Szállásunk festői környezetben helyezkedett el, egy tó partján, ahol hattyúk úszkáltak kicsinyeikkel. A fesztivál helyszíne a macskaköves utcákkal övezett, az Elba partján fekvő kisváros, Decin sok történelmi építészeti remekművel, várkastéllyal, reneszánsz kőhíddal, Szent Kereszt-templommal büszkélkedhet.

Big Band-ünk a tavaly őszi XIV. Budapesti Big Band Fesztiválon – amikor „A” kategóriában Arany Diplomát szerzett – különdíjként érdemelte ki a jogot arra, hogy részt vehessen a csehországi fesztiválon, és képviselhesse Magyarországot 25 év alatti zenekarok kategóriában. Ugyanis a 25 év feletti zenekarok kategóriában a Coda Nostra Big Band képviselte a magyar színeket, akiknek Kamenicében zajlott a programjuk.  E két zenekar vitte a magyar big band hírét cseh földre. Utunkat Thomas Miklós a Budapesti Big Band Fesztivál igazgatója szervezte, és aki helyismeretével adott tanácsokat a nevezetességek megtekintésében.

A mi kategóriánkban 9 zenekar, míg a 25 felettieknél 11 zenekar lépett fel. A nemzetközi jelleget mutatja, hogy a helyi cseh big band-eken kívül lengyel, szlovén, szlovák, német zenekarok, és természetesen mi magyarok léptünk fel.

A fesztivál három napja alatt 3 koncertünk volt. Az első napon kellett előadnunk a versenyprogramunkat, amely nagy közönségsikert aratott. Majd a déli órákban a festői Masaryk téren adtunk térzenét.

Nagy megtiszteltetés érte zenekarunkat, hogy egyedüli big band-ként meghívást kaptunk a németországi „Szász-Svájc kapu”-jaként említett Pirna-ba, ahol egy nagyszabású fesztiválon öregbítettük a magyar big band zene hírét. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy sokan jöttek koncertünk után gratulálni. Igénybe kellett venni Erika lányom német tudását, a kommunikáció gördülékenysége miatt.

A fesztivál mivel egyben verseny is volt, a big band-ek minősítést is kaptak.


wp-002923.jpg


Zenekarunk, a Debrecen Big Band a kategóriájában 1. helyezést ért el. Ezt az eredményt annak fényében is kell értékelni, hogy több negatív tényező is befolyásolta szereplésünket. Az énekes Tornyossy Szofia egy nappal az indulás előtt mondta le a fellépést, a táncosunknak munkahelyi elfoglaltsága jött közbe, és egy tragikus haláleset is árnyékolta utazásunkat. Ennek ellenére zenekarunk mindent megtett azért – a felkészülés alkalmával, és a koncerteken – , hogy minél jobb  produkciók hangozzanak el a cseh és német színpadokon.

Köszönetet szeretnénk mondani vendégünknek, barátunknak, Zsemlye Sándornak, Zsöminek, hogy elutazott velünk erre a hosszú útra, és nagyszerű szólóival színesítette műsorunkat.

Nagy élmény volt részt venni ezen a nagy hagyományokkal rendelkező fesztiválon. Szép természeti környezet és ez a jól megszervezett rendezvény, azt a reményt ötli fel bennünk, hogy reméljük lesz legközelebb, amikor visszatérhetünk ide.


Az 1. helyezést elért Debrecen Big Band tagjai:

Esz altoszaxofon                   Hüse Gergő

Lieli Adél

Daróczi Erika

Tenorszaxofon   Molnár Erika

Vincze Marcell

Baritonszaxofon          Péntek Julianna

Trombita    Plánk Jenő

Hajdú Szabolcs

Kondás László

Elekes Péter

Harsona     Ádám Kristóf

Parádi Dávid

Markóczy György

Balogh Csaba

Zongora      Hegedűs Sándor

Gitár           Molnár Levente

Bass gitár   Takács Balázs

Dob            Karácson Viktor

Zenekarvezető: Daróczi László


debrecenbb-czech0029.JPG

A Debrecen Big Band "ifjúsági tagozata"


debrecenbb-czech0017.JPG

Az engedélyezett "túlkoros" vendégszólista


dsc02019.JPG

A kora reggeli verseny után könnyű kis ebéd után érkezik a Maszaryk térre Zsömi


dsc02025.JPG

Hát azt nem monhatnám, hogy túl jó idő volt...


dsc02054.JPG

A cseh közönségnek nagyon tetszett a produkciónk


dsc02114.JPG

?i meg nagyon örültünk az első helyezésnek


dsc02064.JPG

Ezen a környéken jártunk


dsc02116.JPG

Mondtam már, hogy bárhová is mentünk Csehországban az időjárás nem túé kegyes volt hozzánk?


dsc02084.JPG

A bátrabb fiúk azért egyszál trikóban megetették a hattyúkat és a vadkacsákat


Pirnai látképek:

dsc02121.JPG


dsc02123.JPG


dsc02143.JPG


dsc02151.JPG


dsc02155.JPG

Vissza a hírekhez