JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Blue Wednesday2024. április 24.
Névnaposok – György2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Visszaszámlálás a Nagyerdőben, a Békás-tó partján most először összevont Debreceni Bor- és (44.) Jazz Napokra! –32 Debrecen Dixieland Jazz Band

Tegnap reggel elindult a visszaszámlálás, hisz 32 nap múlva beköszönt a 44. Debreceni Jazz Napok. Igaz, ezúttal Debreceni Bor- és Jazznapok néven fut az esemény a Nagyerdőben mesterségesen újjáélesztett Békás-tó partjain három különböző helyszínen felállított színpadon. És ha Veszprémben az a szlogen, hogy aszongya: „10 nap, 30 borász, 30 koncert – 10 ezer néző”, akkor Debrecenben lehetne ez: „4 nap, 60 borász, 33 koncert – 20 ezer néző”!

A 60-as és 70-es években a magyar jazzélet markáns, nemzetközileg is jegyzett képviselője volt a Debreceni Jazz Quartett. Vezetőjének, Dr. Kiss Ernőnek halála után (1982) a zenekar tagjai néhány évre abbahagyták a közös muzsikálást.

1984-ben Gyarmati Zoltán, a quartett korábbi szaxofonosa elhatározta, hogy további tagok bevonásával más stílusban játszó, új zenekart alapít. Így jött létre 1984 végén a Debrecen Dixieland Jazz Band. A stílusválasztás jónak bizonyult, a zenekar megalakulásától fogva számos hazai és külföldi meghívást kapott és 1985 óta a Debreceni Jazznapok állandó résztvevője. Repertoárunkban a dixieland-örökzöldek és a tagok saját szerzeményei mellett - a modern jazz alkotásai is szerepelnek: rendszeresen teszünk kirándulásokat trió és quartett felállásban a jazz különböző mai irányzatainak megszólaltatására.

Debrecen Dixieland Jazz Band eddig két kazettát és két CD-t jelentetett meg. 2009-ben Debrecen Megyei Jogú Város közgyűlése az együttes 25 éves kulturális munkáját Csokonai-díjjal ismerte el. (forrás: debrecendixieland.hu)

A zenekar tagjai: Gyarmati Zoltán – szaxofon, Erdei Kálmán – zongora, Subicz Gábor – trombita, Gyarmathy István – klarinét, Bolla Gábor – harsona, Tikász Sándor - bendzsó, gitár, Gombos Géza - basszusgitár, bőgő, Pataji Géza - dob, ütőhangszerek.


debrecen-dixieland-jazz-band.jpg

Vissza a hírekhez