JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Afrodeezia a Budapest Parkban - Marcus Miller 2015. július 5-én

Személyes élmény: néhány évvel ezelőtt Montreux-ben, egy szép nyári délután elsétáltunk a Kongresszusi Központ kevésbé népszerű oldala mellett, ahol a gazdasági- és művészbejáró is van. "Valaki" egy széken üldögélt, türelmesen, magányosan. Időnként, ha felismerték, odamentek hozzá, aláírást vagy közös fotót kérni. Aztán szépen visszaült - és várta tovább a (gondolom, hogy a szállodájába) szállító autót. Talán már kitalálták: Marcus Miller volt ott, egyedül, az elmaradhatatlan kalapjával. Bár egyszer baseball sapkában is láttam...

2015. július 5-én a Budapest Parkban az "Afrodeezia" című lemez európai turnéjának egyik állomásán sokadszor "találkoztam" M. M.-el. Honlapját kutatva látom, hogy nem fog unatkozni: egy hét alatt Stuttgart, Rotterdam, Antwerpen és Freiburg közönsége élvezheti majd játékát. És, persze, a többiekét is: zenekarának tagjai (jelenleg): Adam Agati  (gitár), Louis Cato (dob), Mino Cinelu (ütőhangszerek), Alex Han (szaxofonok), Lee Hogans (trombita) és Brett Williams (billentyűs hangszerek).

(Közülük Han, Agati és Cato 2013 nyarán fellépett már Marcus Miller-rel, Veszprémben! – A szerk.)

Legújabb CD-je érdekes, világzene "felé hajló" jazz; honlapunkon idén áprilisban kíváló kritika jelent meg róla.

http://www.jazzma.hu/lemezpolc/kulfoldi-eloadok/miller-marcus/afrodeezia/kritika/miller-marcus-afrodeezia/

(A pécsi Péter Tamás a 2013-ban rendezett Orszáczky Jackie Basszusgitár Tehetségkutató Verseny 3. helyezettje volt! – A szerk.)

De előbb még a László Attila Band alapozta meg a hangulatot: a zenekarvezető-gitáros oldalán Fekete-Kovács Kornél (trombita), Tzumo (billentyűs hangszerek), Lattmann Béla (basszusgitár) és Solti János (dob) játszott - hálátlan feladat, szemben a tűző nappal, mérsékelt érdeklődés mellett. Jazz-rock: kevés színnel - nem a hangszeres tudás hiányzik (sőt!), hanem valami más... (csak nekem?)


mm1.JPG


Aztán - némi átszerelés után - jön az est főhőse, és ez "mindenért" kárpótol. Hőség, sajnos csak erős félház, a többségnek állni kell; de megszólal a jellegzetes basszusgitár hang - és már nem is "fáj" semmi! Kapjuk sorban az "Afrodeezia" számait; hosszú hangszerszólókkal, szívvel-lélekkel. Nincs üresjárat, Marcus vezényel, a többiek "követik". Még azokat a darabokat is "megszeretjük", amik a lemezen nem voltak a kedvenceink. Így, élőben, jó hangosítással, igazán élvezetes muzsika. Jó két óra, lazítás nincs, egymást múlják felül a zenészek. Miles Davis egykori társa a Mester szemléletét "viszi tovább": a folyamatos megújuláshoz fiatalok kellenek... Nagyon jól szól ez a zenekar; együtt és "külön-külön" is! Mégis kiemelném Mino Cinelu (1957) játékát (különösen az első számokban) és a trombitás Lee Hogans-t.
Marcus Miller-t még nem hallottam rosszul, lélektelenül játszani. Talán azért, mert a zene az élete...


mm4.JPG


mm5.JPG


mm6.JPG


mm7.JPG


mm8.JPG


mm10.JPG

Vissza a hírekhez