JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Visszaszámlálás a Nagyerdőben, a Békás-tó partján most először összevont Debreceni Bor- és (44.) Jazz Napokra! -12. nap Szalay Gábor Organ Trio

Július 4-én elindult a visszaszámlálás, hisz augusztus 6-án beköszönt a 44. Debreceni Jazz Napok. Igaz, ezúttal Debreceni Bor- és Jazznapok néven fut az esemény a Nagyerdőben mesterségesen újjáélesztett Békás-tó partjain három különböző helyszínen felállított színpadon. És ha Veszprémben az a szlogen, hogy aszongya: „10 nap, 30 borász, 30 koncert – 10 ezer néző”, akkor Debrecenben lehetne ez: „4 nap, 60 borász, 33 koncert – 20 ezer néző”!

A trió jelenlegi formájában 2014 szeptemberében alakult. A zenekar stílusát tekintve mainstream jazz-t játszik, Wes Montgomery, Grent Green, Peter Bernstein organa trióiból kiindulva. Jazz standardek mellett saját szerzemények is helyet kapnak műsorukban. A tengeren túlon - egyre inkább Európában is - a mai napig népszerű  formáció az un. “organ trio”, ezt az űrt hivatott betölteni a zenekar Magyarországon. Praktikus és hangzatos formáció, mivel a bőgő szerepét az orgona bal keze veszi át, és amikor az orgona szólózik, a gitár hozza a harmóniákat.

Tálas Áron fiatal kora ellenére több hangszeren is kiválóan játszik (zongora, basszusgitár, dob). Saját bevallása szerint csak nyitott, és jó érzéke van hozzá, hogy a zene különféle hangzás- és regiszterbéli jellemzőit rendszerben, összefüggésben hallja és értelmezze. Jeszenszky György játéka magába foglalja a jazz dobolást Max Roach-tól Brian Blade-ig. Rengeteg különböző stílusú zenekarban játszott neves hazai és külföldi előadókkal is.

A zenekar megálmodójának Szalay Gábor dallamait főleg Wes Montgomery, Jim Hall, Peter Bernstein inspirálják. Számos formációban játszott, hazai és külföldi színpadokon egyaránt.

Zenekari összeállítás: Szalay Gábor – gitár, Tálas Áron - orgona, Jeszenszky György – dob


szalay-gabor-organ-trio.jpg

Vissza a hírekhez