JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Friedman és Tzumo a BJC-ben

David Friedman vibrafonos és Oláh Tzumo Árpád zongorista örömduója július 29-én kápráztatta el a Budapest Jazz Club publikumát.

Mivel Mr. Friedman egyenesen a reptérről futott be (késett a Berlin-Budapest járat), az előadás kezdete kicsit elcsúszott, de a lelkes közönség már a nyitó Monk („Monk’s Dream”) kompozíció hallatán képes volt megbocsájtani.  Tzumo Árpád és David Friedman, a világhírű vibrafonos 2012-ben ismerkedtek meg, és hamar kiderült, hogy nagyon ráéreztek egymás világára, így a duó létrehozása elkerülhetetlen volt. Tulajdonképpen nem egy ezerszer összepróbált, gondosan megtervezett anyag előadása volt a cél, hanem a spontán örömzenélés, amit áthat a jazz igazi szelleme – ezt Friedman a koncert elején nem győzte hangsúlyozni. Meg azt, hogy jó végre agyalás nélkül muzsikálni, egyszerűen csak a zenére koncentrálni, nem a skálákra, akkordmenetekre és hangnemekre. Aki ismeri a magyar jazzvilágot, az nagyon jól tudja, hogy Tzumo, az egyik legzseniálisabb fiatal zongorista tökéletes partner ehhez.

A humorral átitatott, kreatív energiákkal fűszerezett zenei párbeszédek hihetetlenül természetes módon folytak a két egyéniség között, hol a Tzumótól ismert modernebb felfogásban, hol a standardekhez jobban illő játékos könnyedséggel. A műsor gerincét saját kompozíciók alkották: említésre méltó volt Friedman álomszerű darabja, a „Turn Left”, valamint Tzumo szerzeményei, a „Song for Us” és a „Loner”. Felcsendültek klasszikus standardek is, például a „Polka Dots and Moonbeams”.

Igazán hangulatos és izgalmas „főpróba” volt ez a koncert, tudni illik a duó 30-án, vagyis ma este 8 órakor a Harcsa Veronika udvarban Kapolcson, a Művészetek Völgyében muzsikál, és minden bizonnyal ugyanúgy elkápráztatja majd a völgylakókat, mint a budapestieket.


01.jpg


02.jpg


03.jpg


04.jpg


05.jpg


06.jpg


07.jpg


08.jpg

Vissza a hírekhez