JazzMa

Friss Hírek

Tuesday Afternoon2024. április 23.
Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Örömzene a Művészetek Palotájában augusztus 20-án

A Művészetek Palotája megnyitása óta tradícióvá vált, hogy örömzenés jazz koncertekkel köszöntik az államalapítás ünnepét augusztus 20-án, a tűzijáték előtt és még utána is egy kicsit. Idén is így történt, immáron tizenegyedik alkalommal. Három helyszínen folytak a koncertek 17 órától 19.30-ig egyszerre: a Zászlótérben, az Üvegteremben és a külső szabadtéri nagy színpadon, hazai élvonalbeli jazzmuzsikusok részvételével. Ez az egy időben kezdés kicsit mobilizálta a hallgatóságot is, ha mindegyik produkcióba bele akart hallgatni. Végül 20 órától ugyancsak a szabadtéri nagy színpadon a Police Big Band szórakoztatta a szép számú közönséget, a tűzijátékig, majd még utána is.

dscf1.JPG


Mint az utóbbi időben gyakran, most is Szalóky Béla nyitotta meg a koncertet a Zászlótérben és bemutatta a fellépő muzsikusokat. (Egy szám erejéig még ő is beszállt a trombitájával és hozzájárult az együttes sikeréhez.)

A Zászlótérben Gyárfás István, kitűnő gitárosunk triója képezte az alapegyüttest, méghozzá igazi nagyágyú partnerekkel, mint a bőgős Berkes Balázs és a dobos Kőszegi Imre. Nagyszerű szólistákkal: Urbán Orsolya énekelt, Bukovinszki Balázs trombitált, Bacsó Kristóf és Dennert Árpád tenorszaxofonon, míg Zsemlye Sándor altszaxofonon játszott. Műsoruk lendületes standardekból állt.  A vérbőmuzsika tolmácsolásában a főszerep a bájos Urbán Orsié volt, nagyszerű jazz feelinggel énekelt és scat-elt, de a trió tagjai és a többi szólista is remekeltek szólóikkal. Különösen a trió tagjainak együtt játéka, egymásra rezdülése volt bámulatos, mintha évek óta együtt játszottak volna. (Pedig még nem láttam őket ebben az összeállításban.) A két szünettel megszakított örökzöld nótáik között olyanok hangzottak el, mint az „Everyday I Sing the Blues”, az „If I Should Lose You”, a „Fly Me to the Moon”, a „Yesterdays”, az „In a Mellow Tone”, a „Straight No Cheser”, vagy a befejező „Bye Bye Blackbird” és hasonlók. A második részben három szám ereéig a dobok mögé ült a Németországban élő Szudy János is. (Őt még 1960 körül ismertem meg a Nebuló együttesben, majd láttam Gonda János együttesében is. De sok kint élő magyar és hazai zenésszel is játszott és lemezeket készített külföldön. Például Dudás Lajossal, Szakcsi Lakatos Bélával is.) A közönség hálás tapssal búcsúzott a bő két és fél órát lenyűgözően játszó együttestől.


dscf2.JPG


dscf0009.JPG


dscf0015.JPG


dscf0016.JPG


dscf0017.JPG


dscf0019.JPG


dscf0020.JPG


dscf0022.JPG


dscf0030.JPG


dscf0031.JPG


dscf0032.JPG


sam-7465.JPG


Az Üvegteremben a Pecek Lakatos Trió Játszott családi összetételben. ifj. Pecek Lakatos Adorján (Öcsi) zongorázott, Pecek Lakatos Krisztián bőgőzött és Pecek Lakatos András dobolt. Kifinomult mainstream jazz muzsikájukkal nagy elismerést vívtak ki a zsúfolásig megtelt terem közönségétől. (Töredelmesen bevallom, hogy én leragadtam a Zászlótér koncertjén, de két alkalommal, amikor átlátogattam az Üvegterembe, a Pecek Triót hallottam játszani, szólisták nélkül.)


dscf0025.JPG


dscf0023.JPG


dscf0026.JPG


dscf0028.JPG


dscf0027.JPG


A szabadtéri nagy színpadon 17 órától Suba Attila vezetésével, a 2013-ban alakult, SoulFool Band (Suba Attila ének, Vidákovich Izsák szaxofon, Hebenstreit Máté billentyűk, Sallay Jenő basszusgitár, Hermán Dominik dob) játszott és a hattagú SoulFool Choir énekelt. Könnyen befogadható, közönség barát műsort adtak a ’40-es és ’50-es évek jazz, blues örökzöldjeiből és gospeljeiből. A Müpa lépcsősorain, az árkádok alatt helyet foglaló nagy számú hallgatóság lábait igen csak megmozgatták népszerű muzsikájukkal, de néhányan még táncra is perdültek.


dscf0002.JPG


dscf0003.JPG


dscf0040.JPG


dscf0043.JPG


sam-7468.JPG


Őket, ugyanezen a nagy színpadon, 20 órától a Szalóky Béla által vezetett Police Big Band műsora követte a tűzijátékig, majd annak befejeződése után is folytatták 23 óráig a talpalávalókat. A big band muzsika minden szépségét felvonultatták. Mint Szalóky Béla elmondta, egyre nehezebb dolguk van, mert a tizenegy év alatt újabb és újabb darabokkal készülnek, de azért most is a legjobb szerzőktől, hangszerelőktől játszottak darabokat. (Mint például Buddy Rich, Sammy Nestico, vagy a Count Basie, a Woody Herman, a Duke Ellington repertoár darabjaiból.)


dscf0050.JPG


dscf0051.JPG


dscf0052.JPG


dscf0053.JPG


sam-7469.JPG


Mint minden évben, idén is teltházas volt (és ingyenes) ez a remek koncert sorozat, az előadói színvonal és a rendezés méltó volt nemzeti ünnepünkhöz. Reméljük jövőre is hasonlóan jól sikerült koncerteket élvezhet az idelátogató szépszámú közönség!

Vissza a hírekhez