JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Exkluzív interjú Pintér Róberttel, a szombathelyi Isis Big Band vezetőjével

Róbertet valamikor a 2000-es évek közepén –talán 2005-ben- ismertem meg Budafokon, az akkor épp aktuális Big Band Találkozón. A Bartók Rádióban a 2006-ban indított, a magyarországi bigbandeket bemutató sorozatomban (riporter: Kollmann Gábor!) pedig nyilatkozhatott arról, milyen nehézségekbe ütközik Savaria-ban a nagyzenekari jazz. Ezúttal azonban a most aktuális három évfordulóról fogom faggatni.

pintar-robert-ibb.jpg


1) Az csak véletlen egybeesés, hogy Ön az idén ünnepli 40-ik születésnapját, 20 éve alakította meg a szombathelyi Isis Big Band-et és immár a tizedik big band találkozót rendezik meg? Emlékszik még, hogy napra pontosan mikor alakult az Isis?
Sajnos, napra pontosan már nem emlékszem a zenekar alakulására. Ez egy folyamat volt, melyet egy budapesti Glenn Miller Orchestra koncertélmény indított el. Volt szerencsém átélni ezt a fergeteges koncertet, mely egy életre meghatározta a big band zenéhez fűződő viszonyomat.


2) Jól tudom, hogy Ön egy zeneiskolai tanár? Netán trombitát tanít?

Nem vagyok zenetanár. Gépészmérnök-mérnöktanár vagyok. Zeneiskolában trombitálni tanultam, de nem végeztem konzervatóriumot. Lelkes, amatőr zenész vagyok, aki megpróbált minél többet ellesni, megtanulni ebből a zenei stílusból.


3) A klasszikus tanulmányok után hogyan jutott eszébe jazz-zel foglalkozni?
Játszottam fúvószenekarban, szimfonikus zenekarban, basszusgitároztam éveken keresztül egy bulizenekarban, de egyik sem adott olyan zenei élményt és kihívást, mint a big band.


4) Volt egyáltalán helyi jazz zenekar az 1990-es években?

Ilyen jellegű zenekar nem.


5) Miért pont big band-et alakított?
Mert annyira magával ragadott a Glenn Miller Orchestra koncertje. Teljesen más hangzás világ, zenekari felállás volt, mint amelyekkel korábban találkoztam. Az elegáns színpadkép, a jellemző kottapultok, a hihetetlen fegyelmezettség és mégis lazaság, a swing dallamos lüktetése, lebegése, a fülbemászó dallamok, a virtuóz hangszeres játék lebilincselő élmény volt. Én egy ilyen zenekarban szerettem volna játszani, azonban big band nem volt sehol a környéken, sőt az országban is nagyon kevés. Szombathelyen a 80-as évek közepén volt egy félprofi big band a Savaria Big Band, de az a 80-as évek végén feloszlott. Nem volt mit tenni, akkori zenész barátaimmal gondoltunk egy nagyot, és a semmiből megalakítottuk az Isis Big Bandet. Szó szerint a semmiből. Nem voltak kottáink, próbatermünk, saját hangszereink. Az első 5 big band kottát a BM Határőrség Központi zenekarától kaptuk 1995-ben. Ezt követően megvettem a Savaria Big Band kottaállományát, és Ausztriából is sok kottát sikerült szerezni, bár ezek zömében tánczenei kották voltak.


6) Gondolom a helyi zeneiskola tanáraiból és növendékeiből állította össze a zenekart. Ez azóta is így működik?
Igen, kezdetben a Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar  nagyszerű zenészeiből és néhány zenetanárból állt össze a zenekar, azonban sokan továbbtanultak zenei pályán, így más városokba költöztek. Nagyon nehéz időszak volt ez. Akkor egyáltalán nem volt divatos hangszer például a szaxofon. Nem oktatták külön a zeneiskolában. De megoldottuk, és bár nagy volt a fluktuáció a zenekarban (a 20 év alatt közel 100 zenész fordult meg valamilyen formában:  tag, vagy kisegítő zenészként), elmondhatom, hogy egyre jobb és ügyesebb zenészek érkeztek hozzánk. Aztán változtak a dolgok. Most harsonásokat nehéz találni:)


7) Mikor és hol léptek fel először nyilvánosan?

Az első fellépésünk egy szombathelyi szabó vállalkozó üzletének rendezvényén volt, majd 1996-ben már önálló, egész estét betöltő Katalin-bálon zenéltünk 5 órát. Persze a kezdetekben teljesen más volt a repertoár. Könnyedebb, big bandre hangszerelt tánczenét játszottunk, egy-két klasszikus big band darabbal kiegészítve, mint például az „In the Mood”. Akkor nem sokat tudtunk erről a műfajról,  a swingelésről, és az egész stílusról. Próbáltuk úgy játszani a számokat, ahogy a felvételeken hallottuk.


8) Külföldön is jártak már többször is. Mely európai országokban szerepeltek eddig?

Szerencsére az egyesületi forma megteremtette a lehetőségét annak, hogy a zenekar hivatalosan is gazdálkodhasson. Fellépési díjakból, SZJA 1% felajánlásokból, önkormányzati és NCA-s pályázatokból tudtuk biztos alapokra helyezni a zenekar működését. Fontosnak tartom leszögezni, hogy mindenki - a tisztségviselők is- honorárium nélkül, a zene iránti szeretetből végzi a munkáját. Ilyen háttér mellett tudtunk koncertezni Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Lengyelországban, Csehországban.


9) Egy időben évente jöttek fel a Budafoki Országos Big Band Találkozóra? Ott mikor szerepeltek és milyen minősítéseket nyertek?

Valóban többször megfordultunk a Budafoki Országos Big Band Találkozón. 2006-ban "B" kategóriában ezüstminősítést, majd 2011-ban  "A" kategóriában aranyminősítést kaptunk.


10) Ez adta az ötletet, hogy Szombathelyen is legyen Big Band Találkozó?

Részben igen. Az egyesületünk célja, hogy minél több emberrel megismertessük ezt a zenei stílust. Azt gondoltam, hogy nagyon szűk az a réteg, amely érdeklődik a big band zene iránt, de nem azért, mert nem szereti, hanem azért, mert nem ismeri. A budapesti big band találkozóval ellentétben - ahol szintén inkább a zenekarok és viszonylag kevés látogató vesz részt a rendezvényen - olyan fesztivált szerettem volna létrehozni, amely széles tömegek számára teszi elérhetővé a big band zenét. Ezért vállaltuk azt, hogy minden év szeptemberében - dacolva az időjárás viszontagságaival - szabadtéri fesztivált szervezünk. Így nem csak az részesül a koncertélményben, aki ellátogat magára a koncertekre, hanem a járókelők, az éppen vásárolni igyekvők is hallják a big band zenét.

A Szombathelyi Big Band Fesztivál mellett 2009-óta szervezzük a "Swing nagyjai" koncertsorozatunkat minden év tavaszán a Bartók Teremben, ahol viszont a klasszikus koncert élményt kívánjuk a nézőknek nyújtani.


11) Az idei jubileumi találkozóra kiket hívtak meg?

Minden évben hívunk meg külföldi zenekarokat a fesztiválra. Idén Szlovákiából a Swingless Big Band, Ausztriából a Big Band Graz Süd  vesz részt, a hazai zenekarok -Hanság Big Band, Moson Big Band, Kanizsa Big Band és az Isis Big Band- mellett. Sajnos, több külföldi zenekar (pl. a németországi SRH Big Band, vagy az ausztriai All Time Swing Band) az utolsó pillanatban lemondta a részvételt.


12) Milyen repertoárral lépnek fel?
A fesztiválon mindig a populárisabb számok közül választunk, hogy a közönség kellemesen szórakozzon. Ez azt jelenti, hogy sok énekes átirattal (pl. Robbie Williams, Michael Bublé, Frank Sinatra, stb.) „Mack the Knife”, „Feeling Good”, „Sway”, „On the Sunny Side of the Street”, „Blue Skies”, „For Once in My Life”, „All of Me”, „Somebody Loves Me”, vagy klasszikus big band darabok újrahangszerelésével (pl.: In the Mood arr.: Jeff Tyzik, Strike Up the Band), vagy éppen Sammy Nestico „Sam's Boogie”-jával próbálunk kellemes koncertélményt nyújtani.


13) Hány CD-jük jelent meg 20 év alatt?

Igazából 2005-ben készítettünk egy CD-t a 10 éves jubileumunkra, és most tervezzük, hogy készítünk egy újat. Sajnos, ennek az anyagi feltételeit nagyon nehéz megteremteni. Arról nem is álmodozhatunk, hogy profi stúdióban napokig készítsünk egy ilyen felvételt. Terveink szerint a nagyon jól felszerelt próbatermünkben rögzítjük a felvételt.

Készült több koncertfelvétel is a zenekarral, mely promóciós célú DVD formájában jelent meg.


14) Tudna mutatni egy-két az Isis Big Band-re jellemző YouTube linket? Hogy a JazzMa.hu olvasói is képben legyenek?

https://www.youtube.com/watch?v=bX0Ypy8PW4o

https://www.youtube.com/watch?v=A9LRhyvgNAs

https://www.youtube.com/watch?v=WZgqmDs2e14

https://www.youtube.com/watch?v=poY4dRrCsJY


15) Gratulálok a hármas jubileumhoz!
Nagyon köszönöm!


isis-big-band.jpg

Vissza a hírekhez