JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 16.
Ruby Tuesday2024. április 16.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.
Blaser, Samuel: Book Nine2024. április 03.

Hírek

Mihály napra

„Én utálom a nosztalgiát, mert azt jelenti, hogy már nem történik semmi, a múltba kell menekülni, vagyis majdnem olyan, mint a sírásás.” – Ráduly Mihály.

raduly-misi.jpg


A fenti kijelentést komolyan kell venni. Ráduly Mihály annak idején a jazzt tartotta a legprogresszívabb zenének abban a században. Meglátása szerint a hetvenes évek elejétől elmaradtak a forradalmai, a műfaj retrográd lett. Ha el is robogott volna a megújulás vonata a jazz mellett, Misi még idejében helyet foglalt rajta. És robog vele tovább!

Kedves Misi!

Névnapodon kezembe került a Napkelte alkonyatkor című lemezed. Ezt még 1972-73 között vettétek fel a Magyar Rádióban. Egyáltalán nem kellett leporolni, habár azóta elszállt közel negyven év. Egy icipici porszemcse se került rá, de még a hangok közé sem!

Progresszivitás – ezt is komolyan kell venni, ha rólad van szó.

A hangfelvétel minősége eleve csodálatos. Hála istennek, mert a korongon lévő zene most is kirobban a holt anyagból a lélegző eleven térbe. Betöltve azt japán, gamelán, indiai és magyar népzenék autentikus töredékeivel, melyeket elképesztő merészséggel és tökéletes ízléssel, hitelességgel varázsol egy-egy kompozícióvá az elgondolásod. A metsző pontosságú szaxofon játékod vezeti, tartja össze és tüzesen inspirálja a Rákfogó zenekar és több kiváló zenésztársad alkotó muzsikálását. Az utolsó számban pedig Bach is felcsendül.

Azóta sokan, sokféleképpen vitték zenei- és üzleti sikerre, világhódító útra ezeket az úttörő dolgaidat. Például az „Angol beteg” című nagysikerű film betét dalát létrehozó Deep Forest és Sebestyén Márta, hogy csak egyet említsek a hosszú sorból. Csakhogy mire sikerre vitték, addigra eltelt vagy 20 év. Te már akkor elmélyült egyetemi zenei tanulmányaidat folytattad New Yorkban. Mindig lázas tevékenységben voltál és vagy ma is.

Idén nyáron ellátogattál Nagymarosra az Adyton szabad zenei együttlétre.

Most pedig alig van hátra 17 nap a Syrius Legacy „Devil’s Masquerade – Reloaded” című CD-jének lemezbemutató koncertjéig. Ott is jelen vagy, nem hivalkodón, hanem a tőled megszokott szerénységgel, derűvel, inspirálón.

Tegnap sem én, sem még jó néhányan nem értünk el, hogy felköszöntsünk.

Robog veled a progresszív vonat. Továbbra is így vagy úgy, de folyamatos alkotásban, megújításban vagy.

Isten éltessen névnapod alkalmából!

Reméljük, átadja majd jókívánságainkat valamelyik állomáson egy villámgyors kalauz.

Utóirat a dokumentálás kedvéért.

A fent említett - Napkelte alkonyatkor - lemezbemutatónak anno Maloschik Robi szervezett önálló estet.

(Hát akkor most következzen egy tőlem szokatlanul rövid kis helyreigazítás! Annyiban igazad van Csaba, volt nekem közöm a CD megjelenéséhez… Nevezetesen, mikor Misivel közös barátunk Csider Karcsi megkeresett 2000 őszén, hogy Misi jön haza 2001 januárjában, és ő (FonTrade) szeretné megjelentetni a Magyar Rádió Szalagtárának polcain porosodó 1972-1973-ban rögzített, addig kiadatlan Misi felvételeket, azonnal összehoztam őt a „cég” PR igazgatónőjével. Oszt a találkát követő napon Karcsi kétségbe esetten hívott telefonon, hogy a hölgy konkrétan 600.000- + ÁFÁt kér a felvételekért… K…ára felb…tam az agyam. Azonnal hívtam a ladyt és éktelenül leb…tam! Erre ő felhívta a Bartók Rádió főszerkesztőjét (munkáltatómat…), hogy honnan veszem én a bátorságot ahhoz, hogy ilyen útszéli modorban üvöltözzek vele?! Erre Dr. Alföldy Boruss István felhívatott magához és megkérdezte, mi ez az egész ügy? Elmeséltem neki, hogy Ráduly Mihály a Magyar Rádióban rögzített, de soha le nem játszott felvételeiről van szó. Szerintem méltányossági alapon 0 forintért át kellene adni Csídernek, hogy végre lemezre kerüljenek ezek a gyöngyszemek. Mondta, hogy ingyen nem lehet, de mit szólnék 1 forinthoz? Mondtam, OK, de ragaszkodom hozzá, hogy a FonTrade Kft. áfás számlát adjon. Mivel addigra a húszfilléreseket kivonták a forgalomból, így Csíder Karcsinak konkrétan 1, azaz egyforintot kellett fizetnie a Magyar Rádió részére! Ez a lemez része a dolognak… Aztán mikor 2001 januárjában itthon volt a Misi New York-ból Gabi és én leültünk beszélni vele, hogy nincsenek-e még további szerzeményei, amiket már 1973 ősze óta kint komponált. Misi először azt hitte, hogy viccelődünk vele, de aztán 2001 augusztusában megszerveztük neki élete első és azóta is utolsó szerzői estjét Zsámbékon! – A szerk.)


Tracklist:
01. Napkelte alkonyatkor (Ráduly Mihály) - 10:48
02. Az árnyékok kinyúlanak (Ráduly Mihály) - 07:36
03. Kis nyúrga füst virágzik Hold előtt (Ráduly Mihály) - 05:27
04. A pillanatok zörögve elvonulnak (Ráduly Mihály) - 07:46
05. Szerelem, szerelem? (Ráduly Mihály) - 07:03
06. Szomorú vasárnap (Seress Rezső) - 11:58
07. Eljön a Mennyek Országa (J.S. Bach, BWV 659) - 04:58

Personnel:
Babos Gyula - guitar (01, 04, 06);
Kathy Lajos Horvath - violin (03, 05);
Jávori Vilmos - drums (02, 03, 05);
Kőszegi Imre - drums (01, 04, 06);
Orszáczky Miklós - bass (01, 04, 06);
Mihály Ráduly - soprano and tenor sax, flute, piano (07);
Szakcsi Lakatos Béla - piano, Fender piano (01, 04, 06);
Vajda Sándor - acoustic bass (02, 03, 05)

Vissza a hírekhez