JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Jazzy Fesztivál és a Jazzy Dalverseny

Idén ötödik alkalommal került megrendezésre a Jazzy Rádió háromnapos program sorozata, a Jazzy Fesztivál. Tegnap este értünk el utolsó pontjához is. Helyszín a Gesztenyés kert sarkában található Mom Kulturális Központ és közvetlen környéke volt. Az amúgy is szép terület most gasztrosétánnyá alakítva: hamburgeres és kézműves sörös bódék, furgonok segítségével egy teljesen új hangulatot varázsolt elő nekünk. (Zárójelben emelem ki a Tütü büfékocsi kínálatát.) A rendezvény kinti, szabadtéren történő eseményei ingyenesek voltak. Nagyon sokan gyűltünk össze családok, barátok, az ünnepségről mit sem sejtő, arra vetődött emberek. Az itt felállított színpadon zajlottak a Jazzy Dalverseny történései, 17 és 20 óra között. A zsűri által 10 legjobbnak ítélt dal szerzői, előadói kisebb, egy-két számos koncertet adtak belecsempészve persze a megmérettetésre beküldött szerzeményeket. Ezúttal a rádió hallgatói hozhatták meg a végső döntést. Az együttesek szombat estig izgulhattak az eredmények miatt, de én most fellökve az időrendi sorrendet a megemlített bandák mellé azonnal elárulom az általuk bezsebelt jutalmakat is.

A pénteki nap csendjét a Boom Back Baby nevű formáció törte meg. Személyes kedvenceim voltak. A frontember Berkes Olivér, akiről ha máshonnan nem, a The Voice (what?) című műsorból biztosan hallhattunk. Az együttes további tagjai: Herold Peti - ének és szaxofon, Riskó Tibor - gitár, Lőrincz Ádám - billentyűk, Baranyi Geresz - basszusgitár, Vas Gyuszi - dob. Az előadás tetőpontját Bruno Mars „Runaway Baby" feldolgozása és persze a versenydaluk jelentette. Nagy örömömre a "Hold On Cowboy" című számukkal két díjat is szereztek. Övék lett a dalverseny 3. helye és egy szakmai külön díj, a Jazzy Szerkesztőség Nyertesei cím.

A következő fellépő a Girly Groove volt. Ők, "Jazzy" című számmukkal indultak és a tavaly legjobb szövegként jutalmazott szerzeményt a "Pontosan tudod"-ot is eljátszották. Németh-Szabó Mariann, Gere Orsi és Kiskalács Luca énekelt. A kíséretet pedig Bokros László - dob és dalszövegek, Rónai Zsolt - gitár, Papp Zoltán – basszusgitár, valamint Szabó Tamás - zongora formálták meg.

A Halper Experiment, akiknek nem rég részt vettem egy iF Kávézóban lezajló koncertjükön, most Pocsai Kriszta helyett Urbán Orsival kiegészülve érkeztek. A csapat többi tagja szokásos módon Halper László (gitár), Kollmann Gábor (szaxofon), Csanyi Zoltán (zongora) Kosztyu Zsolt (basszusgitár) és Hajas László (dob) voltak.Saját dalokat hoztak, amik közül a "Beautiful Day" ismét zárásul szolgált. A legjobbak közé jutott szerzeményük pedig nem más, mint a "Live Your Life".

Egy rövid intermezzo után a győztes csapat, az Intermezzo következett! Ők végeztek tehát a verseny legmagasabb helyén, "Song for My Son" nevet viselő nótájukkal. A zenekart Mezei Róbert - gitár, György Ákos - szintetizátor, Almási Kornél - basszusgitár, Horváth Zoltán - dob alkotják.

A napot egy újabb színvonalas fellépő, a tavalyi nyertes Zolbert zárta. "Friendship" című számát idén is beválogatta a repertoárba. Olyan dalok mellett, mint "Alicia Keys - If Ain’t Got You"-ja és a "Frappé", amivel anno a szólókarrierje elkezdődött. A mindezek után még ott maradt, megritkult tömeg levezetésképpen a 90.9 Jazzy rádió műsorába fülelhettek bele, ami egyébként a szünetek, beállások alatt is hallható volt.

Új nap és újabb 5 fellépő következett. A Gruppen Szax indított, akik Bratka Borbála első szerzeményével, a "Pearl"-lel neveztek be. A zenekar három szaxofon, egy basszusgitár és egy cajón összecsengésével valósult meg. Ezúttal a tősgyökeres tagok közül Muck Ferenc volt jelen szopránszaxofonjával, akit gondolom senkinek sem kell bemutatni, a magát amatőr zenésznek tartó Jasper Andor tenor- és a már említett Bratka Bori altszaxofonon. Egy amerikai internetes versenyt nemrégiben megnyerő Muck Évi, Muck Ferenc lánya basszusgitár tudásával nyűgözött le mindenkit és settenkedett be a zenekarba. Még egy személy csatlakozott hozzájuk ütőhangszerével, Joubert Flóra, aki nemrég tért haza amerikai ösztöndíjas útjáról.

Másodikként Koós-Hutas Áron érkezett E.T. Project-jével. Két számmal is megpróbálkoztak "Moog Morning" és "Milk and Honey" címekkel. Az utóbbiért Áron megkapta a legjobb szólistának járó jutalmazást. Ő trombitán játszott, Milosevits Mirkó billentyűn. Zana Zoltán, aki a félreértések elkerülése végett, nem egyenlő Ganxsta Zolival, szaxofonja helyett egy AKAI EWI USB-vel -ami egy elektronikus fúvós MIDI kontroller- érkezett. Kolta Gergely basszusgitározott és Oláh Gábor dobolt. MC Zeek és Koszi Janka pedig vokáloztak. A felvett, beadott művekben viszont a hölgyek szerepét Farkas Olga és Sena töltik be.

A verseny második helyén a Pesti Sikk végzett. "Vár a Balaton” című dalukkal vívták ki ezt a helyezést. A banda énekesnője Kiss Kamilla egy ezelőtt nem létező külön díjat is magáénak tudhatott, amit egy még sehol sem vásárolható nyaklánc formájában kapott meg.

Az eredményhirdetés előtt már csak egy együttes várt arra, hogy megmutathassa nekünk tudását. A legprofibban összerakott Group'N'Swing előadása méltó zárása volt a fesztiválnak. Az ő bulijuk alatt többen táncra is perdültek, és gyerekek lepték el a színpad előtti teret. Futkározásukkal még nagyobb vidámságot lopva az emberek szívébe. A már-már musical-szerű műsort a két énekes Mihályi Réka és Magyar Bálint tartotta a kezében. Kisebb színdarabokat láthattunk tőlük a "Primadonna" és az "Ál/Szent randevú" című számaik közben. Szabó Leslie tollából született meg versenydaluk, a "Swing" című szerzemény, ami a legjobb hangszerelés díját el is nyerte.

A még nem említett két különdíjas Csondor Kata és Kondor Kata, aki a "Láss" címet viselő alkotásáért kapta meg a legjobb dalszöveg kitüntetését. A jutalom különböző mennyiségű kereskedelmi reklám spot, oklevél, virág, fülhallgató volt.


01.jpg


02.jpg


03.jpg


04.jpg


05.jpg


06.jpg


07.jpg


08.jpg


09.jpg


10.jpg


11.jpg


12.jpg


13.jpg


14.jpg


15.jpg


16.jpg


17.jpg


18.jpg


19.jpg


20.jpg


21.jpg

Vissza a hírekhez