JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Jazzy Fesztivál és az esti nagykoncertek - Charlie, Fábián Juli, Jojo Effect

Ahogy már az előző cikkben említettem, a MOMkult is helyet adott néhány koncertnek a Jazzy Fesztivál keretein belül. Ide már belépő is kellett. Nem meglepő, hiszen olyan nevek álltak a hely színpadára, mint Charlie, Fábián Juli és a német Jojo Effect. Az eredeti elképzelés csak péntekről és szombatról szólt, de a kis túlzással, percek alatt elkelő jegyek és a biztos teltház tudata miatt egy csütörtöki ráadás koncert is felkerült a listára.

Ezt a pluszt szintén Charlie jelentette. A generációkat megérintett énekes, ezúttal is magas mércét felállított zenészek társaságában érkezett. A gitáros, zeneszerző László Attila kísérte, Halász János billentyűs és Csiszár Péter szaxofonos társaságában. A ritmusszekciót pedig Lattmann Béla és Póta András párosa alkotta. Az írás azért kaphat helyet az oldalon, mert bár legtöbbször fellelhető elemekként a rock, blues és funky stílusokat ötvözi, gyakran visszanyúl muzsikustársaihoz hasonlóan az ősi jazz alapokhoz is. Hát még ha megemlítjük az este sztárvendégét, az énekes régi barátját Babos Gyulát, aki a hazai jazzélet egyik legismertebb gitárosa. Vele először a "Fly Me to the Moon" című számot duózták el, majd jam session jelleggel adták elő Ray Charles nagy repertoár számát, a "Georgia on My Mind"-ot, Hoagy Carmichael szerzeményét. A műsor egyetlen instrumentális dalát Babos Gyula írta. A produkciók zöme "Csak a zene van" címet viselő albumáról került elő. Ezen szerepelnek a talán mindenki számára leginkább ismert dalai, régi slágerei. De, hogy aktuálisabb dolgok is előkerüljenek a "Másképp ugyanúgy" névvel ellátott lemez és egyben a legújabb szerzeményeket rejtő CD-ről is sok darab hallható volt. A balettiskolában is megfordult Charlie szokásos táncmozdulataival szórakoztatta magát és a közönséget. Az "Itthon otthon vagy" című nóta közben néha a földre kerülve, néha a levegőbe röpülve élte meg extázisát. A "Könnyű álmot hozzon az éj" című számnál jelzés nélkül folytatta a szívhez szóló sorokat a nagyérdemű. Mindkét nap szerencsém volt megtekinteni az előadást, így a tervem az volt, hogy majd összehasonlítást írok az estékről, de ugyanolyan lelkiállapottal, profin végig vezetett show-t láthattunk. Talán annyi volt egy érezhetőbb különbség, hogy első alkalommal izgatottsága második nap meghatottsága lett úrrá rajta. Többek között fiának, Horváth Ákosnak és Lerch Pisti zongorista, dalszerzőnek mondott köszönetet. A rajongóktól pedig "Ma nagyon jót fogok aludni." mondattal búcsúzott el.

Harmadik nap Fábián Juli és Zoohacker közösen osztozott az időn a Jojo Effect és Anne Schnell egyvelegével. 1-1 órát játszottak. Fábián Juli dalait eddig csak itthonról ismertem, vagy a Random Trip gyakori kisegítésekor egy-egy szófoszlányban megtalálva. Így kulcsfiguraként egy teljesen új, határozottabb oldala került előtérbe. Az ember le sem tudta róla venni a szemét, sugárzott, kiteljesedett. Nem volt kérdés kiről szól az este. Az egyre ismertebb improvizációs koncertsorozat ötletgazdája Delov Jávor dobolt. Udvarhelyi Gábor gitáron, Premecz Mátyás zongorán, Gábor Andor ütőhangszerekkel, Bata István pedig basszusgitáron követte. És persze az elektronikus zene megszállottja, a dalok szerzője, dj, producer, zenetörténész és még sok egyéb titulussal illethető Palásti Kovács Zoltán, alias Zoohacker is fellépett velük. Charlie koncertjével ellentétben ez küzdőteres, állójegyes eseménnyé volt kialakítva, a még nagyobb buli érdekében. Az elektro-akusztikus pop műfajába sorolható dallamok, könnyen felpörgettek mindenkit. Szerencsére a legtöbb ismert, kedves dal felcsendült. A "Sizzlin' ", a "Like a Child", a "Girly", a "Don't Even Wanna Teach Me" és búcsúzóul a 2011-es Jazzy Dalverseny 2. helyezettje, a "Liberation" című szám is. Előadás után dedikálták, a nemrég megjelent, "Shine" című nagylemezüket. Az ezután következő meglepően hosszú szünet és az emberek akkori viselkedése teljesen egyértelművé tette, hogy a három napos fesztivál végéhez értünk. Ráérősen közvetlen, barátkozós hangnemben élvezték ki az utolsó perceket. A 2005-ben elindult és azóta nagyon nagy sikereket elért Jojo Effect a jazz, bossa nova és pop ágazatait keverik úgymond össze. A dalszerző, énekesnő Anne Schnell varázslatos hangjával bűvölte el, kivétel nélkül az egész publikumot. A csapat további tagjai: Manfred Koller - gitár, Christian Kraus - bőgő, Dirk Patzold - dob, Florian Beer - ütőhangszerek, Thomas Bazy - zongora, Franz Schnell - szaxofon, billentyűs hangszerek.


22.jpg


23.jpg


24.jpg


25.jpg


26.jpg


27.jpg


28.jpg


29.jpg


30.jpg


31.jpg


32.jpg


33.jpg


34.jpg


35.jpg


36.jpg


37.jpg


38.jpg


39.jpg


40.jpg


41.jpg


42.jpg


43.jpg


44.jpg

Vissza a hírekhez