JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Újra támadtak a dédik – Grandmothers of Invention a fedélzeten

A jelentősen lecsökkent létszámú Grandmothers of Invention borzolta a kedélyeket az A38 hajón, október 7-én.

Szögezzük le már az elején, hogy a Grandmothers of Invention egy olyan Frank Zappa emlékzenekar, aminek tagjai közül minimum ketten a legendás gitáros fontos zenésztársai voltak. A Grandmothers 2013-ban tartott a hajón egy frenetikus koncertet, aminek bulis hangulatára még sokáig emlékeztek a rajongók. Nos, aki ezt a hangulatot akarta átélni újra, az nagyot csalódott. Ugyanis a Grandmothers ezen az estén egy egészen szokatlan felállásban lépett színpadra: Don Preston (83 - billentyűsök, telefon) mellett a másik nagyi (inkább dédi) Bunk Gardner (82 – szoprán- és tenorszaxofon, fuvola) volt, aki nagyjából ugyanakkor került a klasszikus Mothers-be, mint Preston (1966-ban, az „Absolutely Free” lemez környékén). Tulajdonképpen ők ketten voltak a zenekar, amit Christopher Garcia kísért dobokon.

A koncert beszélgetéssel indult, kérdéseket lehetett feltenni, majd belecsaptak a „Mother People”-be. A felállás jellegéből adódóan a buli leginkább a klasszikus Mothers of Invention legösszetettebb, avantgárdabb Zappa jazzkompozíciókból állt („Uncle Meat”, „A Pound for a Brown” „Eric Dolphy Memorial Barbecue”), fűszerezve zseniális free rögtönzésekkel, posztmodern idézetekkel és humorral a könnyebb emésztés kedvéért. Ezeket oldották fel lazább dalokkal („Who Needs the Peace Corps?”, „Absolutely Free”), amikor már túlzottan kezdtek elborulni. A hülyéskedés azonban nem maradhatott el (Zappa-tól sem voltak idegenek a groteszk színpadi happeningek). A koncert csúcspontján, miközben a „Go Cry on Somebody Else's Shoulder” című doo-woop borzalmat játszották az első lemezről, Bunk bácsi extázisba jött és a földön hemperegve kezdett szólózni. Ezután látványosan rosszul lett, de szerencsére ott volt Don bácsi, aki gyorsan orvosi köpenyt öltve újraélesztette, miközben mindenféle mű-belsőszerveket húzott ki a gyomrából (Don Preston egyébként ügyes bűvész is). A záródarab a hosszúra nyújtott „Holiday in Berlin” volt, amiben Preston mindenféle zajokat generált a telefonjával, és ami egy laza blues-zal fejeződött be.

Végeredményben nem volt ez rossz buli, mivel a két főszereplő még mindig zseniális zenész és nagy showman, és jókat anekdotáztak a számok között is. Kiderült, hogy Zappa szellemét egyetlen gitárhang nélkül is meg lehet idézni. De azért több volt ez, mint szellemidézés.


01.jpg


04.jpg


05.jpg


06.jpg


07.jpg


08.jpg

Vissza a hírekhez