JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Márkus Tibor dupla szerzői lemezének bemutatója a Budapest Jazzklubban

Márkus Tibor, Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész, tanár a magyar jazzélet ismert alakja. Szervezői tevékenysége is jelentős országosan és a jazz határon túli népszerűsítésében is.

Zenekara, az Equinox Quartet tagjai szintén a legismertebb zenészek köréből kerültek ki: Csuhaj Barna Tibor (bőgő), Zana Zoltán (szaxofonok, EWI), Jeszenszky György (dob). Mindannyian rengeteg formációban játszanak, komponálnak és tanítanak is. A kétlemezes "Mysterious Tales" címû lemezen több mint 40 (!) közreműködő szerepel. Még egy lemezbemutató koncertre sem lehet ennyi embert színpadra állítani így vendégekkel kibővülve csak azok a szerzemények hangzottak el, amelyek eljátszhatók szeptett formációban is. De nem volt hiányérzetem, mert így is rendkívül gazdag volt a műsor.

A csütörtöki koncerten három vendég, Kovács Linda és Eszes Viktória énekesek, valamint Borbély Mihály szaxofonos, fúvós okozott intenzív és felemelő pillanatokat. A koncertet, ahogy Márkus Tibor szerzeményeit, a művész ars poétikája szerint is a sokszínűség, az eklektika jellemzi stílusok és hangulatok, dinamikai váltások szempontjából is. A koncert nagyon jó hangulatú volt, Márkus Tibor rendkívül szellemesen kommunikált szóban is a közönséggel, amit mi solymáriak, különösen ismerhetünk tőle, hiszen havi rendszerességgel hallhatjuk, láthatjuk az Equinox klubjában a Little Jazz Pubban Tiborékat és aktuális vendégeiket.
Tavasszal már hallhattam a lemezbemutató anyagát is a Solymári Jazz Weekend-en, de most sem csalódtam, remek szólókat hallhattunk, a két teljesen különböző orgánumú és stílusú, de egyaránt gyönyörű énekesnőtől pedig fantasztikus balladákat. Az élő előadás már tavasszal közvetlenül a lemezmegjelenés után sem volt döcögős, de most több előadás után még felszabadultabban adták elő a művészek a lemezről válogatott kompozíciókat. Volt baseballsapkás techno, de hiteles Chick Corea idézés is, latin ritmusok és számomra Ornette Coleman-t idéző free kompozíció is (Mirrors), mindezek remek arányban. Sajnos, a koncert végét nem tudtam megvárni, de így is közel két órát élvezhettem Márkus Tibor zenei világát a szépszámú közönséggel együtt.


-dsc0006.jpg


-dsc0023.jpg


-dsc0025.jpg


-dsc0032.jpg


-dsc0035.jpg


-dsc0045.jpg


-dsc0051.jpg


-dsc0064.jpg


-dsc0070.jpg


-dsc0077.jpg


-dsc0081.jpg


-dsc0086.jpg


-dsc0107.jpg


-dsc0128.jpg


-dsc0130.jpg


-dsc0137.jpg


-dsc0142.jpg


-dsc0159.jpg

Vissza a hírekhez