JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Adam Baldych Imaginary Quartet az Opus Jazz Clubban

Ismét csodás koncertre látogathattam el: a 3. Lengyel Jazz Fesztivál záró produkciójaként bemutatkozó Adam Baldych Imaginary Quartet estjére. (Kedves Katarzyna és Wojtek, köszönjük az invitálást! Nem egyszerűen nagyon jó volt, hanem egyenesen a FG kategóriába tartozott ez a tegnap esti hangverseny! – A szerk.)

A teljes házat megtöltő (magyarul: teltházas!) eseményen egészen rendkívüli zenét hallhattunk, nekem személy szerint legújabb, „Carina” című daluk tetszett a legjobban. (Nekem is, mert a kislányom, Maloschik Karina az ELTE szlávisztika szak lengyel tagozatának növendéke! – A szerk.)

A méltán híres fiatal hegedűs nagyon nagy kreativitással játszik, sosem tudtam, mire számítsak, és meg is jegyeztem Maloschik Robi bácsinak, hogy „nagyon ügyes ez az úr”. (Ehhez én csak annyit szeretnék hozzá tenni, hogy kb. 45 éve ismerek lengyel jazzhegedűsöket –például Michał Urbaniak-ot (1943), Zbigniew Seifert-et (1946-1979) és Krzesimir Dębsky-t (1953)-, de szerintem tegnap esti teljesítményével Adam Baldych (1986) lépett fel a trónra! Külön szeretném megemlíteni a zongorista Pawel Tomaszewski (1983)-t, aki lenyűgözött briliáns szólóival. Michał Kapczuk megbízhatóan hozta a basszusalapot, a dobos Krzysztof Szmańda pedig egy egészen szokatlan dobszólóval rukkolt ki! – A szerk.)

Viszonylag ritkán látni jazz-hegedűst, legalábbis én csak Kézdy Lucát láttam eddig hegedülni ehhez hasonló témában. Ő az egyik kedvenc előadómmá vált, így a ma esti koncert is célba talált, bár azt hiszem. Luca marad az első, mert valahogy női zenészeket is keveset látok (az énekesnőkön kívül, persze).

De beszéljenek helyettem a képek.


1.jpg


2.jpg


3.jpg


4.jpg


5.jpg


6.jpg


7.jpg

Vissza a hírekhez