JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

MEGVALÓSULT ÁLMOK

Ebben az évben utoljára láthattuk Budapesten a másfél éve alakított Syrius Legacy zenekart. A budapesti búcsú színhelye a Király utcában található K11, az új kulturális és művészeti központ volt. Az októberben megjelent első lemezük, "Az ördög álarcosbálja - Újratöltve" anyagát mutatták be, így azok is meghallgathatták élőben a Tom Tom Records gondozásában kiadott CD albumot, akik a BJC-ben október 17-én egy este adott két teltházas lemezbemutató koncertre nem fértek be.

j-01.jpg


A Syrius legendája a mai napig él. Akik ott lehettek a felejthetetlen koncerteken, a Bercsényi Klubban, a hajón, a Tabánban, áhítattal mesélik élményeiket. Sokan őket hallgatva kezdtek érdeklődni a jazz iránt, mert bár a Syrius rock zenekarként lett besorolva, de zenéjük közelebb állt a jazz - mai szóhasználattal - „fúziós” vonalához, amit akkor egyszerűen jazz-rock-nak neveztek. Az Orszáczky Jackie szervezte jam session bulikon jazz zenészek játszottak, a büfében a legújabb jazz lemezekhez lehetett hozzájutni a sör mellett. Abban az időben a rock zenéből is sok együttes közeledett a jazz hangzásvilágához, Blood, Sweat & Tears, Chicago, Chase, Soft Machine, Nucleus, Colosseum, és sokan a jazz művelői közül nyitottak a rock felé. Miles Davis, Herbie Hancock, Billy Cobham, Chick Corea, csak néhány név a teljesség igénye nélkül, természetesen a Weather Report, és a Mahavishnu zenekart nem kifelejtve. A szelek tehát fújdogáltak, a vasfüggönyön túlra is elértek. Ezt a beáramló szellőt érezték meg az akkori Syrius tagjai, akik közé Ráduly Mihály egyenesen a jazz műfajából jött. A szellőből vihart kavartak. Talán ezt elégelték meg a kor döntéshozói, akik hamar gusztustalan eszközökkel fogták ki a szelet vitorláikból. A nagy csapat szétszéledt, egy Ausztráliában megjelent lemezüket adták ki Magyarországon, olyan kevés példányszámban, hogy csak a „pult alól”, protekcióval lehetett hozzájutni. Ez az egy lemez, és jó pár akkori technikával, fejfölé tartott kazettás magnóval készült kalózfelvétel maradt utánuk. Egy ideig még ugyan a Syrius továbbműködött, az alapító Baronits Zsolt új zenészekkel próbálta tovább vinni a zenekart. Az új slágerzenés együttes lemeze sikertelen maradt, a rajongótábor is hamar elpártolt tőlük. Ráduly Misit, amikor hazaköltözött Amerikából, elárasztották a sok fiatalnak már hihetetlennek tűnő eszközökkel rögzített felvételekkel. Ezeket a mai technikával hallgathatóvá tették, és Misi egy dupla CD-n kiadta egy jól válogatott fotóalbum és egy ráadás lemez kíséretében. Ennyi, mondhattuk.

Maloschik Róbert nem így gondolta. Lehet, hogy elege lett a sok nosztalgikus történet hallgatásából, mert zenét jobban szeret hallgatni. Tehetséges fiatal zenészeknek megmutatta a megőrzött felvételeket, és összehívott egy zenekart. A Syrius Legacy tehát „felülről” szerveződött. Az általa kiszemeltek elnyerték Ráduly tetszését is, aki hosszú hallgatás után újra megszólalt a fiatalok között, igaz nem szaxofonon, hanem hegedűn a „Concerto for a Three-stringed Violin and Five Mugs of Beer” című számban, amelyik az újratöltött lemezen az utolsó. Sajnos, erre a koncertre nem tudott eljönni, pedig sokan remélték, hogy találkozhatnak vele.


j-02.jpg


Maloschik, és Farkas Tibor, a K11 művészeti és szakmai vezetője rövid bevezetője után Benkó Ákos vezényletével megkezdődött a koncert. Felcsendült a „Devil’s Masquerade”. Benkó kitűnően énekelt a dobok mögött, hangszíne ráadásul hasonlít Jackie rekedtes hangzására. Vidákovits és Ludányi szólói Rádulyt idézték, azért nem írtam Baronits nevét Misi mellé, mert neki nem a szólózás volt a feladata. Természetesen ők a saját egyéniségük szerint formálták az ismert dallamokat, ahogy Tempfli, és Fonay is. Nem Orszáczky és Ráduly hasonmásokat láthattunk szerencsére. Őket nem lehet utánozni, ahogy a zenekar többi tagját sem. A zenét, és a zene üzenetét viszont életre lehet kelteni. Nem kellett leporolni, mert nem poros. Az értékeit megtartva sikerült mai nyelven megfogalmazni. Köszönet érte Vidákovich Izsáknak – fuvola, tenorszaxofon, Ludányi Tamásnak – szoprán- és altszaxofon, EWI, Fonay Tibornak – basszusgitár, Tempfli Eriknek – billentyűs hangszerek, Benkó Ákosnak – dob, ének. Az Álarcosbál után a ráadás sem maradhatott el, először Mészáros Márta „Szép lányok ne sírjatok” című filmjének betétdalát, majd a „Széttört álmok”-ból az utolsó tételt, a „Virágtáncot” játszották el, majd a szűnni nem akaró tapsvihar hatására az „Elfáradtam én már” kezdetű tételt is.

Remélem a második lemezükre majd ezek is felkerülnek, a többi fent maradt még feldolgozásra váró számmal együtt, és az ő álmaik továbbra sem törnek szét.


j-03.jpg


j-04.jpg


j-05.jpg


j-06.jpg


j-07.jpg


j-08.jpg


j-09.jpg


j-10.JPG


j-11.JPG


j-12.JPG

Vissza a hírekhez