JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

A Lucian Ban Elevation az Opusban

Lucian Ban november huszadikán muzsikált az Opus Jazz Club színpadán néhány New York-i nagyágyúval.

Lucian Ban és kvartettje, az Elevation a kortárs New York-i post-bop szcénából nőtte ki magát, annak eredeti és energikus vadhajtása. A kicsi román faluból (Teaca) elszármazott Lucian (zongora) 1999 óta él a Nagy Almában és ez az idő jól hallhatóan elég volt neki, hogy magába szívja a modern jazz ízeit, kiegészítve saját zenei örökségével. Gyermekkorában nagyon sok népzene vette körül, ezeket integrálta világába, de nem az ethno jazz felé indulva, hanem inkább az avantgárd, a kortárs és a free muzsika elemeivel ötvözve, Bartókosan. Talán ettől lesz az Elevation zenéje annyira friss és magával ragadó.

Meg persze a muzsikustársaktól, akik egyénileg is rengeteg lemezzel büszkélkedhetnek, mint közreműködők vagy zenekarvezetők, és meghatározó figurái az irányzatnak. Abraham Burton tenoros (akinek a „The Magician” című szólólemeze is izgalmas hallgatnivaló) okosan felépített, szikár rögtönzéseiben a legnagyobb tenorosokat idézete meg. A bőgős John Hebert és a csibész dobos Eric McPherson ritmusszekciója adta a produkció egyik legnagyobb jellegzetességét, a zilált aszimmetrikus, szétcsapott ütemeket (ezek az alaptémákban is megfigyelhetőek voltak), amikre nagyszerűen passzoltak a klasszikus európai és balkáni zenei szövetek, és a vadabb improvizációk. Lucian Ban sokszor szerényen a háttérbe szorult, kiemelkedő pillanatai voltak a szólórögtönzések, és a misztikus hangulatú előjátékok, melyek hangszeres tudása mellett egyéni gondolkodásmódját is megvillantották. A csendesebb számok („Spiritual for Hank Jones”) és az összetettebb, hangosabb kompozíciók („Serenade for Andrew Hill”) szépen megfértek egymás mellett, a setlist az első két lemezre támaszkodott.

A kortárs jazz barátai igazán jól érezhették magukat ezen az estén, reméljük Lucian (és valamelyik formációja) gyakrabban megfordul majd Magyarországon.


img-4039.jpg


img-4043.jpg


img-4053.jpg


img-4055.jpg


img-4056.jpg


img-4062.jpg


img-4085.jpg


img-4115.jpg


img-4119.jpg

Vissza a hírekhez