JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Tuesday Afternoon2024. április 23.
Névnaposok – Béla2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A ritmus ünnepe

November 21-22-én Budapesten járt Roxane Butterfly sztepptáncos, aki jelenleg Barcelonában él, de több, mint két évtizedig az Amerikai Egyesült Államokban volt a műfaj egyik jelentős alakja.

Hogy kerül ez a hír a JazzMa.hu oldalára?

…mert a jazz és a sztepp fejlődése szoros kölcsönhatásban történt. Ugyanaz az időszak, ugyanaz a környezet, ugyanazok a hatások. Improvizáció. Versengés – ki tud jobb figurát? A kíváncsiság: mivel áll elő a másik? És mit szól az én válaszomra? Párbaj és örömteli együttjáték.

…mert egy híres amerikai bandában természetes volt, hogy van saját táncosuk, aki szteppel – Duke Ellington is élt ezzel a lehetőséggel, még a szakrális koncertjét rögzítő filmen is felbukkan Bunny Briggs, különleges hangszínnel gazdagítva a számot.

…mert november 21-én, szombaton este a BJC-ben szem- és fültanúi lehettünk egy ilyen inspiráló zenei-táncos jam session-nek. Egri János és triója (Egri János – bőgő, Lakatos Róbert – zongora és Pecek Lakatos András – dob) kipróbálta, milyen is egy szteppessel improvizálni. A csillogó szemeket elnézve, úgy tűnik, igen inspiráló. Az olyan nyilvánvaló párosítás mellett, mint a dob és a cipőkopogás, gyönyörű párbeszédeket hallhattunk a dallamhangszerek és a táncos között is. A közönség is lelkesen fogadta a – Magyarországon talán még sose volt – felállást, ugyanúgy szólótapsot kapott Roxane is, mint a hangszeresek, és a produkció végén is érezhető volt az őszinte elismerés.

…mert vasárnap Roxane workshop-ot tartott mintegy kéttucatnyi érdeklődőnek a Casa de la Musica-ban. Egy fantasztikus jazz-zenészt ismerhettünk meg személyében! Szólt a syncopation-ről, az off-beat-ről, a walking bass-ről – csupa zenésznek ismerős kifejezés! Cipőjével gyönyörű hangszínen meg is mutatta ezeket, és nem hagyta addig a résztvevőket se nyugodni, míg nem érezték meg a time-ot a lépésekben. Az improvizációs óra végén saját énekével (!) kísérte a táncát, nem mindennapi színvonalú frazírral.

Kívánom, hogy minél többször lehessünk részesei Budapesten is a szteppel bővített jazz élményének!


img-3714.jpg


img-3724.jpg


img-3727.jpg


keprox.jpg


rox4.jpg

Vissza a hírekhez