JazzMa

Friss Hírek

Saját hangon2024. március 29.
Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Tatabányán megmozdult a Kő-hegy

1972-ben egy Bercsényi-klubos bulin Orszáczky Jackie a „Hey Joe” felkonferálásában ezt mondta: „A dal, amit előadunk a jó öreg Hendrix átdolgozásában került köztudatba…, egy régi country blues, több feldolgozást megért már, a legismertebb a Hendrix-féle, amelyiknek alapján mi is hozzányúltunk.” Vagyis kínálkozik egy legendás, megkerülhetetlen zenei alap, átlényegül, és nagy tisztelettel új életre kel. Része lesz a formálódó, magyar élményből született életműnek, amit mi Syrius-legendaként tartunk számon. Aztán hosszú emberöltő után összeáll egy fiatal csapat, aki már a Baronitsék által teremtett teljesítményhez mérheti képességeit. Változtatva őriz meg értéket, nem másol, hanem újraalkot. A dalok sorrendjének megváltoztatása már a saját teljesítmény.

syriuslegacy2.JPG


Az Ördög álarcosbálja csak angolul szólhat, de a mi Veszelinov Andrásunk tiszteletére üt ördögien a Pszichomániában Benkó Ákos, Orszáczky Jackie emlékének ajánlja az Egy becsületes ember észrevételeit, itt szól tisztán és dinamikusan Templi Erik keze alatt a koncertterem C5-ös Yamahája. A Pataki László alkotta Crooked Man-ben felidéződik Erik által a szerző, és hiteles – végig a koncerten - Ákos énekhangja. A címadó dalt bevezető méltóságteljes Roland-hangzást követően már kezdettől lüktet az anyag, egyenrangúan szólnak a szaxofonok. Vidákovich Izsák számára a ráadás Virágtánc ad bravúrlehetőséget. A Ráduly-kompozíció olyan katartikus élmény, mint a Galántai táncok klarinétszólója. Ludányi Tomi A kiáltás méhében keretében őrülhet bele szólójába, Fonay Tibor biztos és dallamos ritmusháttere itt is úgy kiváló, hogy önálló életet is él szólójával. A szerzeményhez alkotott Free intro számomra Stivin-t idézi meg, annyira saját, amennyire cseh és groteszk.

A már érintett ráadások között a Szép lányok, ne sírjatok belső dala sokaknak hathat meglepetésként, ha még nem látták a filmet, nem jutván tovább a címadó dalnál. Az Elfáradtam pedig azt vetíti előre, hogy formálódik egy újabb lemez, a zseniális szvit magyar nyelvű megörökítése, ami számomra is szívügy.

A produkció kifogástalan hangosítása lüktetővé és dinamikussá erősítette a produkciót, nyilván ezért vizionáltuk a címben jelzett természeti jelenséget, ami persze valószerűtlen. Viszont a hegyen magasodó Turul biztosan megbillentette szárnyát…


benkoakos1.JPG


benkoakos2.JPG


fonaytibor.JPG


ludanyitamas.JPG


ludanyividakovich.JPG


vidakovichizsak1.JPG


tempflierik1.JPG


tempflierik2.JPG


syriuslegacy.JPG

Vissza a hírekhez