JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Gondolataim a jazz-ről - 2016 január

Nem több. Nem szakmai elemzés(ek), nem részletes koncertbeszámoló(k). Itt és most csak önálló gondolatok, nem is lehetne más: nem vagyok sem zenész, sem kritikus. Még a 2014-es Montreux Jazz Festival-ról írtam egy beharangozót - és azóta rendszeresen "hallatom a hangomat" honlapunkon. (Köszönet érte a főszerkesztőnek!) Sport berkekben mondják: az lehet igazán pártatlan játékvezető, akinek van "civil" foglalkozása (is)...

Folytatom gondolataim ("Gondolataim...") leírását "szeretett műfajunkról" - ahogy Gáspár Karcsi barátom mondja - de róla majd később.
Isten éltesse az újév napján születetteket: "már" 24 éves Gayer Mátyás, akinek "innen" üzenem: tessék újra elmenni Montreux-be - és megnyerni a zongoristák versenyét!!! (Milt Jackson vibrafonos /Modern Jazz Quartet/ is január 1-én látta meg a napvilágot 1923-ban, de ő sajnos már 1999 óta nincs közöttünk.)


image1.JPG


Chick Corea zenekaraihoz köthető két januári évforduló - az egyik: Joe Farrell szaxofonos, fuvolista harminc évvel ezelőtt, 1986. január 10-én hunyt el - mindössze 48 éves volt... Egyik kedvenc lemezem tőle a Corea neve alatt 1978-ben megjelent "Friends"; Eddie Gomez (bőgő) és a tavaly nálunk járt Steve Gadd (dob) közreműködésével. (Ejnye-bejnye Sándor! Ők így együtt 2012 októberén Halper Lászó Jimi Hendrix-es koncertjén voltak a ritmusszelció a MüPában! – A szerk.)

image2.JPG


image3.JPG


A másik: 56 éves lett (január 8-án) a dobos Dave Weckl, aki az 1989-es Grammy-díjas, "Chick Corea Akoustic Band" című CD-n játszik (John Patitucci - bőgő; az Elektric Band "árnyékában" egy akusztikus alap-trió); érdekesség: a Montreux-ben, egy workshop-ban róla készült kép éppen tíz évvel korábbi, mint amelyik Gayer Matyiról látható fentebb.

image4.JPG


image5.JPG


Minden idők egyik (ha nem a) legnagyobb baritonszaxofonosa, Gerry Mulligan halálának január 20-án volt a húsz éves évfordulója - 1996-ban hunyt el. Sok másik mellett mindenkinek ajánlom a "Night Lights" (1963) című lemezét, amelyen Jim Hall gitározik, Bob Brookmayer pozanozik és Art Farmer trombitán, szárnykürtön játszik. Gyönyörű, megnyugtató, rendkívül tiszta jazz.

image6.JPG


image7.JPG


Már kilenc éve, hogy mindig januárban megrendezik a MüPa-ban a Jazz Showcase-t: idén három nap alatt kilenc koncertet hallhattunk fiatalok, "feltörekvő" tehetségek közreműködésével. Először voltam jelen mindvégig, és most - érdekes módon - a legelső, valamint az utolsó műsort emelném ki: a legjobban az Oláh Kálmán Jr. Quartet (Oláh Kálmán Jr. - altszaxofon, Oláh Krisztián - zongora, Jónás Géza - bőgő, Márkosi András - dob) és a Landing Venus (Kisgyörgy Ilka - ének, Kiss Árpád - trombita, szárnykürt, Czitrom Ádám - gitár, Gyányi Marcell - bőgő, Porteleki Áron - dob) tetszett.

Nem ismételném magam - honlapunkon "Kóstoló" címmel mindhárom napról tudósítottam.


image8.jpg


image9.JPG


image10.JPG


image11.JPG


image12.JPG


Két emlékezetes januári koncert, mindkettő az Opus Jazz Club-ban: a Borbély-Lukács duó (Borbély Mihály - fafúvós hangszerek, Lukács Miklós - cimbalom) és a Gáspár Károly Trió (Gáspár Károly - zongora, Orbán György - bőgő, Czirják Tamás - dob). A "főszereplők" még negyven alatt (Lukács és Gáspár) - kis túlzással "indulhattak" volna a a Jazz Showcase-en - de ők már a magyar jazz meghatározó művészei.
Lukács Miklós világhírű (nem túlzás!) zenész, Charles Lloyd is "felfedezte" (Wild Man Dance; Blue Note, 2015). Gáspár végre saját szerzeményeit adhatta elő: kiváló társak és kompozíciók; erőteljes, érzelemdús zongorázás - mindenki figyelmébe ajánlom! Örülök, hogy (újra) láthattam-hallhattam játékukat.


image13.JPG


image14.JPG


Végül két CD - illetve több is...

Ismerik a "Real Gone Jazz" lemezkiadót? Ugye nem sokan. A lényeg: régi, 50-es, 60-as évek lemezeit egy-egy előadótól "összehozzák" 2-4 CD-re - és így, hangminőségét feljavítva, újra kiadják. Két érdekességet vettem az utóbbi napokban.
Teddy Edwards (1924-2003) tenorszaxofonos "Teddy's Ready" című lemeze 1960-ból nekem "csemege": Joe Castro - zongora, Leroy Vinnegar – bőgő, Billy Higgins - dob. Plusz még két, 1961-es és 1962-es kiadványa - de az első tetszik leginkább.

A másik: Joe Puma (1927-2000 - mindenki ismeri?) gitáros hat albuma négy CD-n, 1954-1961. Nevesebb közreműködők: Herbie Mann, Urbie Green, Oscar Pettiford, Webster Young, Paul Quinichette, Mal Waldron, Ed Thigpen, King Curtis, Peter Ind, Sal Mosca és Sheila Jordan. Akkor mégis csak volt "valaki"! Nekem a sorban az első, "Joe Puma" című lemeze tetszik a legjobban: Vinnie Burke bőgőzik, Teddy Sommer dobol, Barry Galbraith a másik gitáros és Don Elliott vibrafonon játszik. Nem igazán ismert nevek - de a jazz végtelen lehetőségeket rejt magában...


image15.JPG


image16.JPG

Vissza a hírekhez