JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

A Jam Session 6 parancsolata; legalábbis ahogy én látom

Igen sok alkalommal van szerencsém a triómmal (Gáspár Károly Trió) jam session házigazda zenekarként tevékenykedni klubokban (tesszük ezt nagy örömmel, és hála a tulajoknak, szervezőknek, hogy lehetőséget kapunk!). Megosztanék Önökkel/Veletek néhány gondolatot ezzel kapcsolatban, mivel úgy érzem, nincs meg- és/vagy átbeszélve néhány fontos dolog ezen estékkel összefüggésben. Mindezek az én meglátásaim, saját triómra vonatkoztatva írom le, természetesen senkire nem szeretném ráerőltetni véleményem!

Köszönet Maloschik főszerkesztő úrnak, amiért publicitást biztosít eszmefuttatásomnak, és mindazoknak, akik azon a bizonyos legnépszerűbb közösségi oldalon keresztül bíztattak (először ott tettem közzé írásomat), hogy próbáljam meg egy nagy olvasottságú jazz magazin hasábjain is elérhetővé tenni. Kiemelném ZK nevű olvasónkat, akitől megtudtam, hogy a világhírű „Downbeat”-ben néhány éve hasonló „szabályzat” látott napvilágot.

Nos, nézzük azt a bizonyos 6 pontot.

1. A jam session NEM "Ki, mit tud"! Arról kell/kéne szóljon, hogy a jazzisták összejönnek, és egymást tisztelve, becsülve, alkalmi formációkban játszanak néhány számot. A cél NEM a személyes tudás fitogtatása, annál inkább az együtt muzsikálás örömének érzése, a Közönség megelégedésére is!

2. Bárki is szálljon be, legyen tekintettel arra, hogy vannak rajta kívül más zenészek, akik szeretnének játszani, tehát max. két dal után adja át a "terepet" valamelyik stimmkollégájának.

3. Ahogyan már említettem az első pontban, elsősorban alkalmi formációk összeállása az érdekessége egy session-nek, NEM az, hogy évek óta együtt muzsikáló, regnáló felállások kerüljenek a hangszerekhez, ráadásul kizárva a lehetőségét, hogy más szólisták csatlakozzanak hozzájuk.

4. A házigazda trió NEM "biodíszletként" vesz részt a session-ön! Tehát NEM illik az első „set”, első száma után máris "odaszaladni" hozzájuk, hogy "beszállnánk most már". Az első részt végig játssza a házigazda trió –akár jam-elő szólistákkal kiegészülve-, és utána jöjjenek a zongoristák, bőgősök, dobosok, a második, és azt követő „set”-ekben.

5. A jam session házigazda trió tagjainak mindenkihez egyformán, pozitívan kell hozzáállniuk, nem lehet figyelembe venni rokoni, baráti szálakat, és ezeket az embereket előnyben részesíteni, míg más -különben nagyszerű zenészeket- kizárni a session-ből!

6. Aki(k) csak azért jönnek el egy session-re, hogy kötekedjenek, magukat "sztárolják", megalázzanak jó és nagy tudású embereket -miközben komolyan lepusztítják a klub alkoholkészletét...-, közösen összefogva kell rendre utasítanunk (vezetőség és zenészek), bárki(k)ről is legyen szó! Ez mindannyiunk együttes érdeke!

Vissza a hírekhez