JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Syrius – újratöltve

Részletek a Klasszik Rádió 92.1-en ma délelőtt 10 és 12 óra között valamikor elhangzó riportból! – A szerk.

A legendás Syriust 1962-ben alapította Baronits Zsolt. Eleinte tánc- és beatzenét játszottak, majd a progresszív jazz-rock irányzat felé mentek el. Egyetlen lemezük, a The Devil's Masquerade 1971-ben Ausztráliában készült, majd egy évvel később megjelent Magyarországon Az ördög álarcosbálja címmel. Az új Syrius Legacy zenekar a legendás Syrius zenei és intellektuális hatásai alapján jött létre, és viszi tovább – egy kicsit újraértelmezve, jazz alapokkal megspékelve – a zenei mondanivalót. A tagok fiatalok, és többük klasszikus zenei műveltséggel rendelkező zenész, köztük  a tenorszaxofonos-fuvolista, Vidákovich Izsák, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének Master képzés növendéke.


syrius-legacy-2015.jpg


- Még nincs kétéves a zenekar, de már számos koncertet (konkrétan 19-et) tudhatnak maguk mögött, 2015 októberében pedig megjelent első lemezük Az ördög álarcosbálja – Újratöltve címmel. Mennyiben tér el az anyag az egykori Syrius lemezének anyagától?

- Annyi az érdekessége, hogy az eredeti, Az ördög álarcosbálja című lemezen szereplő dalokat kicsit sajátosabb hangvételben játsszuk. Amit Orszáczky Jackie énekel a felvételen, azt most Benkó Ákos adja vissza. Igyekeztünk megőrizni a hangzást, tehát a hangszerek gyakorlatilag ugyanazok. A jazz-rock stílus annyit jelent, hogy rock alapra improvizatív zenét játszunk, ahogy ezt az eredeti Syrius is csinálta. Tulajdonképpen annyi az eltérés, hogy mi több improvizációt alkalmazunk.


- A Syrius egykori tagjaitól kaptatok segítséget?

- Aki hozzá tudott szólni, az Pataki László és Ráduly Misi. Misi bejárt néha hozzánk a próbákra, illetve a koncertjeinket is hallgatta, sőt játszott is velünk egy számban a lemezen. Többnyire pozitív hozzászólásokkal járult hozzá a munkánkhoz, és adtak néhány tanácsot, hogy hogyan mozgassuk meg a számokat.


- 2014-ben volt a bemutatkozó fellépésük a Debreceni Jazz Napokon. Hogyan lehetett kommunikálni az új Syriust a közönségnek, akiknek már volt elképzelésük az egykori legendás zenekarról?

- Az volt az első koncertünk, ezért számunkra is egyfajta kihívás és kérdés volt, hogy vajon a közönség hogyan fogad minket. A visszajelzések alapján úgy érezzük, hogy tetszik a közönségnek, amit csinálunk. A végén odajöttek hozzánk beszélgetni, és biztattak minket, hogy folytassuk a közös munkát.


- Legközelebb az Óbudai Társaskörben lépnek fel február 12-én. Mire számíthat a közönség?

- Egyfajta lemezbemutató koncert lesz, mert a lemezünk összes számát el fogjuk játszani, illetve gyöngyszemeket is előadunk a Széttört Álmok szvitből. A szöveg részt semmiképpen nem változtatjuk meg, és a formát sem bontjuk meg, tehát maga a felépítés is megmarad – talán több szólót teszünk bele. Ahol egy szaxofonszóló volt, most lesz esetleg kettő, vagy a szaxofont egy fuvola-, vagy billentyűszóló váltja fel. A régi Syrius hangzása talán azért is nyersebb, mert a lemezfelvétel minősége gyengébb, mint a mi mai lemezünké. A másik, ami még inkább számít, az egyéni soundok, ahogy Ráduly Misi szaxofonozott, vagy fuvolázott. Mi igyekszünk diatonikusabban szebb dallamot játszani, míg ő úgymond lázadóan játszott, ami egy szárazabb hangzást eredményezett.


- Meghívást kaptak az első alkalommal megrendezendő Get Closer Budapest Jazz Festre. Miért fontos ez az áprilisi fellépés a zenekar számára?

- Ez elég jó bemutatkozási lehetőség nekünk, ráadásul utánunk a Billy Cobham Band játszik, így valószínűleg a mi közönségünk is nagyobb lesz. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy egy ilyen fantasztikus dobos előtt játszhatunk. Bízunk benne, hogy tudunk majd valamennyit beszélgetni vele, és esetleg tőle is kaphatunk néhány jó tanácsot arra vonatkozóan, hogy a jövőben mire figyeljünk jobban.


- Mi lesz a következő fontos állomás a zenekar életében?

- Tervbe van véve, hogy a jövőben felvesszük a Széttört álmok szvitet. Nekünk erről a gyűjteményről tetszenek leginkább a számok, ezért közös megegyezés alapján döntöttünk úgy, hogy ez lesz a következő lemezünk anyaga.

(Ez volt a Syrius első saját műve 1970-ben, amely lemezen nem jelenhetett meg – az indoklás szerint a szocialista embertől idegen, kilátástalanságot tükröző szövege miatt.)

Vissza a hírekhez