JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Emma2024. április 19.
Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

A Tóth Viktor Tercett Special az Opusban

Tóth Viktor triója harmóniahangszerrel mutatkozott be az Opus Jazz Club színpadán április 23-án. "Hammond B3 in the house!"

Tóth Viktort (szaxofon) hallgatni alapból is nagy élmény, a trióját még nagyobb, ebből pedig kikövetkeztethető az, hogy milyen, amikor betömi az akkordhangszer hiánya miatti lyukat (a lyuk itt most semmilyen negatív jelentéssel nem bír). Ráadásul nem is akárkivel: Gareth Williams-szel, aki egyenesen Londonból érkezett. Williams nagyszerű billentyűs, fő hangszere mellett (Hammond) a zongorán is remekül játszik. Nehéz feladat várt rá, mivel a jól összeszokott trió tagjai annyira ösztönösen olvasnak egymás gondolataiban, annyira egy zenei nyelvet beszélnek, hogy ezekre ráérezni, ráadásul valami pluszt tenni bele igazi zenészt próbáló feladat. Már a koncert első pillanataiban kiderült, hogy a feladatot sikerül megoldani.

Az alkalmi kvartett egy nagyon dögös, húzos számmal kezdett (Autópálya Blues), a Sonny Rollins-os groove-ok szinte kívánták a Hammond utánozhatalan sound-ját. A húzós, táncolós lüktetés, a Viktorra jellemző pattogós staccato témák, a villámgyors bebop walking-ozások, a hirtelen témaváltások és a humor mind jelen voltak a szettekben.  A trióból áradó lebegős feeling-et az akkordok jelenléte nem vette ki, hanem kiegészítette, főleg a lassabb témáknál. Hodek Dávid (dob) és Orbán György (bőgő) nagyon elemükben voltak, remek szólókat hallhatott tőlük a közönség.  Viktor kompozíciói most dallamosabban szólaltak meg,  a belőlük (és Viktor improvizációiból) áradó energiák pedig elkápráztattak mindenkit.

Igazán nagyszerű este volt, remélhetőleg nem utóljára hallhatta a nagyérdemű ezt a felállást.


img-4715.jpg


img-4723.jpg


img-4733.jpg


img-4742.jpg


img-4744.jpg


img-4745.jpg


img-4754.jpg


img-4755.jpg


img-4756.jpg


img-4761.jpg


img-4773.jpg


img-4785.jpg

Vissza a hírekhez