JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

New York City Második Vonal - New York, USA (2016. április 21-23.)

Pár nap New York-ban. Ezúttal nem igazán vonzottak az úgynevezett "fő attrakciók", mint Michel Camilo a Blue Note-ban, a Yellowjackets a Birdland-ben, vagy az Eric Reed Trio a Village Vanguard-ban. Helyette inkább benéztem pár koncertre, amit csakis New York-ban lehet látni. Az úgynevezett "New York Second Line", vagy "Working Musicians" kategóriába tartozó előadókra voltam kíváncsi. Vagyis olyan zenészekre, akik (már vagy még) nincsenek a csúcson (vagy esetleg soha nem is voltak, vagy nem is lesznek), de azért jelentetnek meg lemezeket, jól játsszák ezt a zenét, és megvan New York-ban a kis saját (réteg)közönségük.

A Birdland-ben az egyik délutáni matinén a Tom Tallitsch Quartet játszott; Jon Davis-szel zongorán, Peter Brendler-rel bőgőn, és Vinnie Sperrazza-val dobon (akinek ez volt az első koncertje a zenekarral). Standardek és eredeti Tallitsch kompozíciók voltak a programon. Tom Tallitsch szaxofonos legújabb lemeze egy kicsit komorabbra sikeredett, mint a korábbiak; semmi meglepőt nem hallottunk, de összességében jól szólt a zenekar. Jon Davis (aki ugyancsak számos triólemezt jegyez az utóbbi években, habár talán a legismertebb lemeze egy elég rossz állapotban játszó késői Jaco Pastorius-lemez, a "Standard Zone") szögletes erőteljes szólói nagy tapsot arattak. Peter Brendler (fiatal, feltörekvő bőgős, a Berklee "terméke", és jegyez John Abercrombie-vel egy remek duólemezt) és Vinnie Sperrazza "tették a dolgukat".


tallitsch.jpg


Lenéztem a Mezzrow klubba, ahol Andy Bey énekelt és zongorázott. A 77 éves mester talán soha sem kapta meg azt a megbecsülést, amit megérdemelt volna. Ma este is nagyon megkapóan játszott és egy világ fájdalmával énekelt. Kevés hangjeggyel is lehet sokat mondani. Úgy látszott, hogy a negyvenfős közönség felét muzsikusok tették ki; ez is sokat elmond Andy zenéjéről. ("Andy Bey, the musicians' musician.")


bey.jpg


Nem hagyhattam ki Patricia Barber-t a Jazz Standard-ban, aki nem New York-i, hanem Chicago-i, és talán nem is "második vonal" úgy általában a világban. (Habár New York-ban lehet hogy az…) Most egy New York-i kísérettel játszott/énekelt standardeket és a tőle megszokott ironikus-keserédes originális kompozíciókat. Johannes Weidenmüller (Kenny Werner triójából) kísérte bőgőn, Gilad Hekselman gitározott (valahol Wolfgang Mutshpiel és Pat Metheny stílusa környékén), és egy mini-atomerőmű, a fantasztikus Allison Miller (Boom Tick Boom, Ani DiFranco, Dr. Lonnie Smith, Natalie Merchant, Pino Daniele) dobolt, frenetikusan (mint kiderült, ez volt az első koncertje Patriciával - csak így tovább!!).


barber.jpg


Az egyik este lenéztem még a "Bar Next Door"-ba, ahol a 11:30-as kezdésre, vagyis a harmadik szettre sikerült majdnem teljesen feloszlatni a közönséget a Jack Wilkins Trio-nak. Pedig nem akárkik játszottak: Jack Wilkins gitáros - aki már hetven felett jár, de remekül tartja magát - a Buddy Rich Band-ban kezdte, játszott Mingus-szal és Stanley Turrentine-nel, első lemezein a Brecker Brothers kísérte, és az elmúlt évtizedekben "a radar alatt repül", de azért folyamatosan jelentet meg remek lemezeket. Mike Clark kísérte (az eredeti Herbie Hancock Headhunters dobosa!!), és Andy McKee (bőgős, aki Ronnie Cuber-től Michel Petrucciani-ig tucatnyi lemezen játszik). Péntek éjjel erre a legendás három zenészre öt ember volt kíváncsi New York-ban. Pedig remekül játszottak, Jerome Kern standardektől Monk darabokig, mindent, ami belefért.


wilkins.jpg


Egy másik délutáni matinén megnéztem a 91 éves Barbara Carroll-t a Birdland-ben. Barbara (Benny Goodmannal kezdte karrierjét!!) még mindig egy abszolút "eredeti darab", aki Bill Evans-tól Cole Porter-ig mindent autentikusan és csodálatosan finoman zongorázik és énekel. Jay Leonhart (legendás bőgős, lemezek százain játszik, többek között egy Szakcsi nevű kelet-európai zongorista utolsó GRP lemezén is) "tette a dolgát" és óriási tiszteletet és szeretetet mutatott Barbara iránt.


carroll.jpg


Még egy késő esti koncert belefért, John Zorn "The Stone" klubjában játszott a "Spanish Fly" Ned Rothenberg szaxofonossal kiegészítve. A Spanish Fly nem más, mint három "downtown" zenész, Peter Bernstein (trombita), Marcus Rojas (tuba) és David Tronzo (gitár, kütyük). Itt egy óra totális elszállás volt, űr-free-jazz-funk-klezmer stílusú, teljesen leírhatatlan, frenetikus őrület.


spanishfly.jpg


New York-ban, amint a mellékelt ábra mutatja, van élet a nagy "headlinereken" kívül is: a kisebb, úgynevezett második-harmadik vonal nagyon erős, és bizonyos szempontból talán még autentikusabb is tud lenni. (Ez lenne az őszinte kőkemény jazz?) Érdemes megjegyezni ezeket a zenészeket, és azokat a kisebb klubokat is, ahol New York-ban játszanak: Mezzrow, Bar Next Door, Birdland matinék, Smalls...

Vissza a hírekhez