JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

OROSZLÁNKIRÁLYOK ÉS FIATAL TIGRISEK

Az év első harmada a kerek évfordulók sorozataként fog bevonulni a magyar jazz történetébe. Egymás után ünnepelhettük a műfajban jelentős szerepet betöltő zenészeink születésnapját. Egri 50, Yengi 40, Németh János 70, szombaton pedig az egyik legnépszerűbb zongoristánk folytatta a sort, Gáspár Károly 40 éves lett. Akárcsak társai, ő is emlékezetes koncerttel ünnepelt.

Oláh Kálmán tanítványaként Gáspár Karcsi 1998-ban elnyerte a Magyar Rádió Füsti Balogh Gábor Jazz Zongora Tehetségkutató versenyén a legjobb ballada játékos díját. Előtte nem sokat hallatott magáról, nem robbant be üstökösként, nem emlegették csodagyerekként. Kicsivel később hajón kezdett játszani, így egy ideig el is tűnt a szakma, és a közönség szeme elöl. Amikor végleg kikötött, visszatért a hazai zenei életbe. Talán későn érő típus, talán más oka is lehetetett annak, hogy tehetségét ez idő tájt tudta igazán kibontakoztatni. Ekkor kezdték meglepődve felfedezni, egyre több elismerő kritikát kapott. A megszaporodott felkéréseknek eleget téve, a kisebb kluboktól a nagy színpadokig szívesen játszott mindenütt. Közben ügyesen felhasználva az internet lehetőségeit, a legnépszerűbb közösségi oldalon is fáradhatatlanul szervezi a jazz programokat, kommunikálva a rajongókkal. Csatlakozott a Jazzma.hu csapatához is, szellemes lemezkritikáival hétről hétre találkozhatnak olvasóink. Nem csoda, hogy neve ma már komoly közönségvonzó tényezővé vált, Szép lassan, kitartó munkával építette fel magát, kivívva a szakma, és a közönség elismerését is. Természetesen ennek leglényegesebb eleme technikai tudás mellett a mára kialakult „sound”, azaz a felismerhető egyedi hangzás. Ha az nem lenne, nem játszanának vele örömmel a nagy öregek, és az ifjú titánok egyaránt. Az „oroszlánkirályok” közül elfogadva Karcsi meghívását eljött Dresch Mihály, László Attila és Berkes Balázs, a fiatalabb generációt a Csepregi Gyula emlékére kiírt szaxofonosok versenyének első három helyezettje, Soso Lakatos Sándor, Ludányi Tamás és Baris Gábor valamint Dennert Árpád, Benkó Ákos, a „fiatal tigriseket” pedig Oláh Kálmán Jr., Varga Balázs, Jónás Géza képviselte. Nem akármilyen csapatot láthattunk tehát szombaton a Budapest Jazz Club színpadán.

Rendhagyó módon indult az esemény, a torta szeletelés Karcsi óhajának megfelelően már az első napirendi pontban szerepelt. A hosszú koncert után beigazolódott, hogy bölcs döntés volt az elején túlesni a köszöntőkön, és a torta porciózásán.

Teltházas nézőtér fogadta Karcsiékat. Az ünnepelt egy rövid, szellemesen megfogalmazott bevezetővel köszöntötte a közönséget, mindenkit megnyugtatva, hogy további születésnapi gondolatait a számok közötti átállások alatt mondja majd el. Tortával kezdődött a műsor a színpadon is, igaz itt sajttorta volt felszolgálva. Az 1990-ben, 67 évesen elhunyt szaxofonos legenda, Dexter Gordon "Cheese Cake" cimű szerzeményével kezdtek, ebben a felállásban Gáspár Karcsi mellett, aki végig zongorázta az estét, Dresch Mihály tenoron, Baris Gábor alton játszott, Berkes Balázs bőgőzött, Benkó Ákos dobolt, aki ugyancsak végig, minden formációban játszott. Következett Jule Styne száma, a "I Fall in Love Too Easily", ezt a két szaxofonos nélkül, trióvá alakulva játszották el, majd a gitáros László Atillával és az altszaxofonos Soso Lakatos Sándorral kiegészülve a "Stella by Starlight" (Victor Young) és a "So What" (Miles Davis) zárta az első részt.

Berkes Balázs átadta egy kis időre bőgőjét Jónás Gézának, gitáron Varga Balázs, altszaxofonon Oláh Kálmán Jr. kapott lehetőséget, a második részt a „Young Tigers” kezdte Gáspárral és Benkóval. A standard étlapról az "Alone Together" (Arthur Schwartz), és az "On Green Dolphin Street" (Bronisław Kaper) került az ünnepi asztalra, majd a fiatal tigrisek elbúcsúztak, Berkes Balázs visszatért bőgőzni, újból a klasszikus zongora, bőgő, dob hármasban játszották el a Leigh Harline szerezte "When You Wish upon a Star" dallamait. Baris Gábor is visszatért a színpadra, a szintén altszaxofonon játszó Ludányi Tamással, és a tenorszaxofonos Dennert Árpáddal. A fúvós hangszerek újbóli megjelenésével, ahogy az elején, ismét szaxofonos szerző művére esett a választás. Először a híres Benny Golson kompozíció, a "Whisper Not" jött, a szám után Karcsi megköszönte, hogy ennyi lelkes néző jött el erre a koncertre, és külön megköszönte a nézőtéren ülő családjának azt a támogatást, amit tőlük az élete során kapott. Órájára nézve megszeppenve vette észre, hogy időben egy kicsit elcsúsztak, jócskán belelógtak a szokásosan féltizenegykor kezdődő jam session időpontjába. Az események pörögtek, a zene csodálatos volt, így nem tűnt fel, senkinek az idő múlása. Azért búcsúzóul még belefért az "Impressions" John Coltrane-tól.

Egy zeneileg igényesen összeállított, és a csúszás ellenére jól szervezett, magas színvonalú műsort láthatott a közönség. Gáspár Karcsi az idősebbektől a legfiatalabbakig, több korosztályból hívta meg zenészbarátait, akik egytől egyig hatalmas lelkesedéssel, érezhetően szívből játszottak. A zenészek, barátok, és a közönség alkotta nagycsalád együtt ünnepelhetett. Köszönet érte!


01.JPG


02.jpg


03.jpg


04.jpg


05.jpg


06.jpg


07.jpg


08.jpg


09.jpg


10.jpg


11.jpg


12.jpg


13.jpg


14.jpg


15.jpg


16.jpg


17.jpg


19.jpg


20.jpg


21.jpg


22.jpg


23.jpg


24.jpg


25.jpg

Vissza a hírekhez