JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Lifelover - Opus Jazz Club - 2016.04.27.

!SOLD OUT! - A KONCERTRE MINDEN JEGY ELKELT! – hírdette már napokkal korábban a harcsaveronika.hu és az opusjazzclub.hu a "címlapján". Az énekesnő honlapjáról azt is megtudhatjuk, hogy mostani turnéjukat még februárban kezdték, Londonban. Azóta voltak a Budapest Jazz Clubban, Németországban, mi több Kazahsztánban, majd újra Németországban! Mostantól számított egy hónapon belül, pedig ismét több országot érintő (például: Észtország, Bulgária, Moldávia, Görögország) koncertkörútra megy a gitáros Gyémánt Bálinttal. Egyik állomás a Mátyás utcai klub – telt házzal, nagy várakozással.

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint "Lifelover" című CD-je három éve jelent meg. Első duó lemezük, pedig számtalan formációban játszottak már együtt - sőt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén osztálytársak voltak.
(Koncert) emlékeimben kutatva nagyjából tíz évet kell "visszamenni": a "néhai" Take Five-ban láttam-hallottam először élőben a művésznőt.
Quartet, tömeg, pótszék - (már akkor) rajongók "hada". Előzőleg adták ki a "Speak Low" (Magánkiadás, 2005) című, standard-eket tartalmazó lemezét, amely nagy siker volt - Japánban is!
Aztán - a teljesség igénye nélkül - a (régi) BJC és az iF (mindhárom helyről "beszédes" fotóim vannak!); közben sorra jöttek az újabb kiadványok: "You Don't Know It's You" (2007) és a "Red Baggage" (2008) - Veronika zenéjével és angol nyelvű szövegeivel (mindkettő SmartMusic). A Bin-Jip lemezek mellett még egy érdekesség: magyar költők verseinek jazz-ben "elbeszélése" - "Lámpafény" (Magánkiadás, 2011).
Gyémánt Bálint gitár játékát mindig érdeklődéssel hallgattam.
Felvételei közül különösen tetszik a 2011-es "Budapest" című duója Juhász Gáborral. Legutóbbi élő "találkozásunk" a tavalyi Berki-Sárik koncerten, ugyanitt, az Opus-ban volt. Közreműködőként sokat tett hozzá az "egészhez".
Esős, barátságtalan, április végi, hűvös este - nehéz pozitívan gondolkodni (és elindulni otthonról)... Kicsit korábban érkezünk, de - a megszokotthoz képest - sokkal gyorsabban telik meg a nézőtér.

Pontos, "elegáns" kezdés (ld. még Veronika ruháját) - magával ragadó, lenyűgöző dalok (újak is!). Mindketten kiváló formában az első ötven percben. Nem könnyű megfogalmazni, hogy mitől is jó egy nehéz, messze nem "slágeres", sokszor drámai, és minden pillanatban átütő erejű, rendkívül színvonalas előadás. Talán éppen az előbbiekben felsoroltaktól...
A második részben ott folytatták, ahol abbahagyták: csúcsformában.
A meglepetés-vendég Géczi Teodóra csellón - remekül illeszkedik a programba. Végül a Beatles-től a "Come Together" és ráadásnak Babitstól a "Nyár" - egy feldolgozás és egy vers megzenésítése - magyarul énekel utoljára Veronika - gyönyörűen, akkor is.
Harcsa Veronika szuggesztív, elsőrangú énekes - óriásit fejlődött, mióta nem hallottam. Nem szeretnék túlozni, de a világszínvonal jut eszembe, miközben Róla írok... Szenzációsan "játszik" a hangjával - de nem is játszik, hanem minden pillanatban kifejez valamit -
szöveggel, vagy szöveg nélkül.
Gyémánt Bálint ideális partner: kísérettel és szólózva egyaránt. Nagyon szép az akusztikus gitár sound-ja - és jól használja az elektronikát (ilyet se sűrűn írtam még...)
Tartalmas, emlékezetes koncert volt.
Sok sikert kívánok a további helyszíneken is!


image1.JPG


image2.JPG


image3.JPG


image4.JPG


image5.JPG


image6.JPG


image7.JPG


image8.JPG


image9.JPG


image10.JPG


image11.JPG


image12.JPG


image13.JPG


image14.JPG


image15.JPG


image16.JPG


image17.JPG


image18.JPG


image19.JPG


image20.JPG


image21.JPG

Vissza a hírekhez