JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

NEMZETKÖZI JAZZ NAP 2016

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO 2011 novemberében fogadta el azt, a hazánk által (?, konkrétan Bogyay Katalin állt ki Herbie Hancock eredeti ötlete mellett! – A szerk.) is támogatott felterjesztést, amelyben április 30-át Nemzetközi Jazz Napként deklarálták. Először 2012. április 30-án ünnepelték meg világszerte, az idén tehát már ötödik alkalommal.

A sokoldalú jazz személyiség Herbie Hancock (aki az UNESCO jószolgálati nagykövete is) érdeme ez a fontos kezdeményezés. A nálunk is jól ismert és nagyra értékelt világhírű zongoristától vett idézet minden jazzbarát véleményét fejezi ki: „A zene mindig is a kultúrák közötti hídként szolgált, és nem létezik olyan zeneművészeti ág, amely hatékonyabb diplomáciai eszköz lenne a jazznél.” Mi, itt a volt „keleti blokk” országaiban, különösen jól ismerjük ennek a nyilatkozatnak az igazságát, gondoljunk csak a nyugati, elsősorban is az amerikai jazz zenészek és énekesek fellépéseire a 60-as, 70-es és 80-as években, vagy Willis Conover rádióadásaira 1955 és 94 között!

A Nemzetközi Jazz Nap a jazz műfaján keresztül hivatott a kultúrák közötti párbeszéd és megértés fontosságára irányítani a figyelmet.  Erre rímel két vezető magyar jazz zenész – Balázs Elemér és Bacsó Kristóf alább idézett véleménye:

„A jazz hitet, energiát, türelmet ad, aki egyszer a vonzáskörébe kerül, nem tud szabadulni! Számomra minden nap a jazz ünnepe. De ezen a napon azok is felfigyelhetnek rejtett értékeire, akik még nem ismerik.”  (Balázs Elemér)

„Herbie Hancock gondolataival egyetértve, még azt fűzném hozzá, hogy a jazz a zenetörténetben elfoglalt jelentős szerepéhez képest sajnos szűk értő közönséghez jut el. Ez abból is ered, hogy maga a műfaj alulreprezentált a klasszikus- és a kortárszenéhez viszonyítva. Ebből adódóan nagyon fontosnak tartom, hogy legyen egy nap az évben, amikor a jazz műfaja reflektorfénybe kerül.”  (Bacsó Kristóf)

Nos, ezen a napon immáron hagyományosan számos hazai és külföldi színhelyen ingyenes koncertek várják az érdeklődőket: a jazz elkötelezett híveit és a műfajjal csak most ismerkedőket egyaránt. A Jazzma.hu munkatársai által előszeretettel látogatott néhány fővárosi jazz színhelyen – az előzetes információk szerint – az alábbi programok várhatóak:

Budapest Jazz Club: Balázs Elemér Group,

Opus Jazz Club: Marcus Stockhausen-Florian Weber Duo,

iF Café: Halper-Hendrix Experiment,

Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum: Szakcsi Trió,

Nyitott Műhely: Juhász Gábor Trió.

Az éppen zajló Mediawave fesztivál Komáromban a Monostori Erődben Hamid Drake (USA) és a Assif Tsahar-Tatsuya Nakatani Duo (USA-Japán) műsorát kínálja.

Természetesen több jazz esemény is várható akár Budapesten, akár vidéken, ezért érdemes megnézni honlapunk koncert-naptárát (és nemcsak a jazznapon), és választani egy kedvükre való programot!

Azt már hallották tőlem, hogy „az élőzenét semmi sem pótolja”!

Vissza a hírekhez