JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Névnaposok – Andrea2024. április 18.
Rain Every Thursaday2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Szabados szelleme tovább él

Ezelőtt 5 évvel, beethoveni kopogással tört ránk a hír; „Szabados György Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző, orvos 2011. június hó 10. napján életének 72. évében elhagyta a földi világot.”

szabados-gyorgy-4.jpg


Hiszem, hogy továbbra is jó úton jár valahol ott, ahová mindig is szeretett volna tartozni, ahol már az a hatalmas égbolt feszül, ami a mindenséget és az emberi röpke létvilágot választja szét, köti össze. Igen, a Mindenség és a Mindentudás, e kettő nagyon fontos volt számára. Az előbbi, amihez mérte magát és művészetét, az utóbbi pedig, ami működtette benne a muzsikust, a zeneszerzőt, a költőt és a filozófust, azaz magát az alkotó embert.
Mégsem a fájdalmas visszaemlékezésről fogalmazódnak meg bennem a gondolatok. Hiszen mindig is az univerzum ereje, annak mögöttes felsejlő titokzatossága volt az, ami a lelkét táplálta, ösztökélte feljebb és feljebb haladván az égi minőség felé.
Mindig különbséget tett a mindent tudás és a mindentudás között. Még a halálnak is megvolt nála a pontos helye és dolga. Az Élet fogalmát egészen kiterjesztette jóval a megszokott emberi értelmezéstartományon túlra. Nem a pusztulás és a visszafordíthatatlan elmúlás hirdetője volt, sokkal inkább egy minden ízében égi illesztésű életrendszer építőmestere.

„Zeném zeneszerzői attitűdű improvizativitás. Nem kezdek el kalkulálni, és ennek megfelelően nem feltétlenül vonom be a halált (a szabályt), mint formateremtőt. Hagyom, hogy áradjon. S mégis, kellően tagolódik és formát teremt.

És itt jön a második feltétel, ami ehhez az improvizatív zeneiséghez kell. Ez pedig nem más, mint az a követelmény, hogy a zenével kapcsolatos és abban áttetsző mindentudás benne legyen a zenében, az emberben. Egy hangszeren lehet csapkodni, de abból kakofónia lesz, ha nincs mögötte a rejtély: „döbbenetes miről szól ez a csapkodás”.  … nemrégiben egyszer csak megéreztem, átéltem azt a pillanatot, amikor elsőáldozó voltam. Csak most értettem meg, hogy mi is történt velem akkor. Azóta – attól az éjszakától és hajnaltól fogva – dolgozik bennem minden. Nem tudtam aludni, hajnalban már álltam az ablaknál és reszkettem. Én így éltem meg az elsőáldozást. Tudom azt, hogy az improvizatív képesség egy ilyes beavatás nélkül értelmetlen. Megmarad azon a szinten, mint ami ellen Buddha tiltakozik. Mert hiányzik belőle a mindentudás. A nemcsak lexikális tudás. Itt nem mennyiségről van szó, nem mindent tudásról. Hanem arról, hogy átéljen az ember valamit, amikor minden egyben van és megfoghatatlanul elragadó, nagyszerű és beavató. És az jó. Nincs helye másnak, csak annak, hogy jó. Utána jöhet bármi, onnantól az ember már tudja, hogy mi az, ami valóban nem jó, de akkor már nincs benne megvetés. S megmarad, hogy hogyan lehet mindennel jóban lenni, mindent megérezni, megérteni.”
Részlet a BKL. Kiadó gondozásában 2015-ben megjelent Szabados György  Írások III. beszélgetések, interjúk című könyvből

Hatalmas életművet hagyott ránk. Néhányan nekiveselkedtünk, hogy összegyűjtsük, rendszerezzük a zenéket, kottákat, videókat, szövegeket, fotókat, hogy aztán elérhetővé tegyük az utókor számára. Sejtettük, de nem gondoltuk, hogy ekkora fába vágjuk a fejszénket. A kor szavának megfelelően mindezt egy honlap formájában képzeltük el, ami ma már működik. Igaz, még közel sem teljes az anyag, de már sok minden elérhető. Van, hogy három nyelven is. A teljesség igénye nélkül néhány dolgot felsorolnék.

A Szabados Music Directory jelenleg 484 hangfájlt kezel. Itt időrendben találhatók a különféle kiadású lemezeken megjelent anyagok. Többféle rendezettségben is leszűrhető az állomány. A kiadványokhoz sok esetben rövid, kevéssé ismert, anekdotikus adatok is közlésre kerültek. A zenék meghallgathatók.

A Diszkográfia másféle logikával működik és képi- és szöveganyagát tekintve jóval bővebb.
Az Audiók lapján a közönség által és egyéb felvett anyagok találhatók, egészen 1977-től, 2011-ig.  Ez most 129 koncertet tesz ki.
A Videók rovatban 86 videó nézhető meg.
Az Írások fejezet két részre osztott. Egyik a Saját szavaival, a másik a Mások szavaival címet viseli. Itt könyvek, esszék, interjúk, tanulmányok, lemezborító szövegek, stb. olvashatók. Kis zászlók jelzik, hogy hány nyelven elérhetők.
Itt folytatódik Ráduly Mihály egyedülálló interjúsorozata, az Oral history.
Már most igen terjedelmes az anyag, de még hátra van egy ennél is nagyobb szövegtár feldolgozása és közzététele.
A Ki kicsoda több funkciós lexikon, mely tartalmazza a zenészeket, akik Szabados Györggyel zenéltek; mindazokat a művészeket, akik hatottak munkásságra; azokat a személyeket és intézményeket, akik megjelenést biztosítottak számára, és végül a honlap nemzetközi csapatát.
Természetesen még sok-sok rovat van és lesz, de egyelőre ízelítőül elég lesz ennyi is.
A honlap „Szabados György világa”, vagy „Szabados György” nevének begépelésével érhető el. Vagy így:  http://xn--gyrgy-szabados-wpb.com/

Itt látható a honlap építésében közreműködő „Szabados-csapat” :
http://xn--gyrgy-szabados-wpb.com/wp-content/uploads/2016/01/ext_Tv-1.pdf

Öt évvel ezelőtt Szabados György valóban elhagyta a földi világot. Ám minket nem hagyott el, csak itt. Velünk van, amikor muzsikáját hallgatjuk, amikor mondatait fejtegetjük, értelmezzük, amikor egy-egy zenész majd belelapoz kottáiba és talán egy nap felismeri bennük a neki üzent titkokat.
Nekünk fontos, hogy élőként kezeljük a ránk hagyott kincseit. Tanítása is ez volt a zenével, a zenéről, a zenén át, hogy nem önmagába bemerevedett, sehová sem haladó zene az övé, hanem az állandóan változó élő minőségé. Abból fakadt, arról szólt, azt üzente.


szabados-csiga-szkennelt-small.jpg


Ezt a lényegi üzentet teljesíti és adja át időről-időre a Grencsó Kollektíva és a köré szerveződött Adyton Együttlét. Reméljük idén is legalább úgy sikerül megrendeznünk az egyhetes Adyton Szabadzene Műhelyt, mint tavaly, amikor ugyan már nem ülhetett közénk a Mester, de mégis velünk volt.

Vissza a hírekhez