JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

A BEG ELSŐ ÚTJA AMERIKÁBA – Exkluzív interjú Balázs Elemérrel

Ma elutazott Amerikába a Balázs Elemér Group. Az előző napokban keményen próbáltak, nagyon alaposan készültek a tengeren túlra, így csak az indulás előtt sikerült szóra bírnom a zenekar vezetőjét.

A BEG először kapott meghívást a jazz szülőhazájába, Te és testvéred, Józsi, már jártatok ott.

- Így van, először ha jól emlékszem 2007-ben voltunk Amerikában, a New Yorkban élő Norbert Marius barátomhoz mentünk ki testvéremmel, Balázs Józsival. Norbert bőgős és basszusgitáros, Budapesten az Almáriumban is fellépett velünk. A Bartók Béla Jazz Konzervatórium elvégzése után Kölnben tanult, majd a Berklee College of Music-on diplomázott 1987-ben, rá egy évre költözött New Yorkba. Kvartettben játszottunk Marc Johnson szaxofonossal a Brooklyn-ban található Puppet's Jazz klubban, és az East Village legjobb 15 jazzklubja közé választott francia tulajdonos alapította Jules Bistro-ban is.

2014-ben az East Gypsy Band tagjaként voltam kint két felejthetetlen turnén, akkor Kanadába is átmentünk, ahogy ezt most is tervezzük. Sajnos az augusztusira Józsi hirtelen jött betegsége miatt akkor nem tarthatott zenekarával, de azóta meggyógyult, és most a BEG tagjaként jön velünk.


Ki küldte a meghívót? Hol fogtok játszani?

- A mostani utunk a New York-i Magyar Kulturális Központ szervezésében jött létre. Kettőt játszunk Kanadában, és kettőt az Egyesült Államokban. Érkezésünk után, csütörtök este a Toronto Rex Club, majd pénteken már az Ottawa Jazz Fesztivál lesz a helyszín. Utána a New York-i Drom Club, ahol már az East Gypsy Band is fellépett, és Marlborough következik…


Tim Ries fellépett veletek, sokat segített az előző turnékon. Most is csatlakozik hozzátok?

- Tim az összes koncertünkön játszani fog, természetesen most is számíthatunk a segítségére. Toronto és a Marlborough pedig az ő szervezése, neki köszönhetjük ezeket a fellépéseket.


Az Ottawa Jazz Fesztiválon kik vesznek még részt?

- Hatalmas a mezőny, félelmetes a névsor. Nagy megtiszteltetés, hogy meghívtak minket. A fesztivál egyébként július 3-ig tart, olyan világsztárokkal és zenekarokkal, mint a John Scofield-Joe Lovano Quartet, a Chick Corea Trio, a Jazz at Lincoln Center Orchestra és Wynton Marsalis, Trombone Shorty & Orleans Avenue, lehetetlen felsorolni mindenkit.


Milyen anyaggal álltok az amerikai közönség elé?

- A magyar népdalos anyaggal megyünk. A kinti koncertjeink erről fognak szólni, ami plusz különlegesség, hogy még egy-két újabb Bartók feldolgozást hozzá teszünk ehhez.


A döntést befolyásolta, hogy a családi okok miatt itthon maradó Szőke Niki helyett ezen a turnén újra Hajdu Klára tért vissza hozzátok? Ő aztán alaposan ismeri, több évig énekelte a „Magyar Népdalok” című lemezetek anyagát.

- Sajnálom, hogy Niki nem tudott velünk jönni, örülök, hogy Klára elvállalta a beugrást, kisegítve a zenekart. A döntést nem befolyásolta, Szőke Nikivel is ezt adtuk volna elő. A megkeresés is ebből jött, mivel Bartók évadon belül járunk, összeállításunk tisztelgés a bartóki örökség előtt, úgyhogy mindenképpen ezt játszottuk volna.


Az East Gypsy Band zenéje nagy sikert aratott. Nem gondolod, hogy nagyobb kuriózumot jelent az amerikai közönségnek egy hegedűvel és cimbalommal felálló zenekar?

- Amerikában minden különleges, aminek van egyéni hangzása, ezt már tapasztaltam. A különleges, saját sound a BEG-nél is megvan, tehát ha a mostani programot játszanánk, az új lemez anyagát, biztos vagyok benne, az is sikeres lenne.


Legutóbb Tim szervezett egy szakmai koncertet producereknek. Most lesz hasonló?

- Most nem, rövidebb ideig leszünk kint, július 3-án jövünk haza. Rangos helyeken lépünk fel, ahová sok újságíró és producer jár. A Drom klub egy hihetetlenül nagy hely, nemcsak jazz koncerteknek ad otthont. Kultúr centrum, a világzene egyik központja is egyben. Az Ottava Jazz Fesztivál nagyon fontos esemény, ahogy jelentős hely a Rex Club és Marlborough is. A pakliban mindenképpen benne van, hogy valaki meghallgat minket, és felkiált, Úristen!


j-0.jpg


j-1.JPG


j-2.jpg


j-3.JPG


j-4.JPG


j-5.jpg


j-6.jpg


j-7.jpg

Vissza a hírekhez