JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Pannonhalmi Szent Márton Jazzfesztivál

Pannonhalma, 2016. július 1-3., péntek-vasárnap.

600x300-banner.jpg


A Pannonhalmi Főapátság az 1996-os millenniuma után ismét kiemelkedő jelentőségű évfordulóhoz érkezett: 1700 éve született Szent Márton, aki 1020 esztendeje a bencés monostor védőszentje is.

A „Közösségben vagyunk” jelmondattal 2016-ra meghirdetett Szent Márton-év keretében a Pannonhalmi Főapátság a két egymást követő Szent Márton-nap – 2015. november

11. és 2016. november 11. – között számos kiemelt jelentőségű szociális, lelkipásztori, iskolai, tudományos, turisztikai és kulturális programot szervez a párbeszéd és a közösségek találkozásának elősegítésére.

E gazdag programsorozat szerves része kíván lenni a Pannonhalmi Szent Márton Jazzfesztivál is, amely 2016. július 1., péntek és 3., vasárnap között egyedi, s egyszeri jelleggel kerül megrendezésre a monostor levendula- és gyógynövénykertjében, gasztronómiai és kulturális kísérőprogramjaival egyéb apátsági helyszíneket is bekapcsolva. Az emlékév alkalmából szerveződő különleges Fesztivál jubileumi kereteit erősíti továbbá, hogy a Pannonhalmi Főapátság holdudvarának több pontján rendszeresen megvalósuló jazzkoncerteket tömörítő Pannonhalmi Jazznyár és a Pannonhalmi Bencés Gimnázium berkeiben működő Bencés Big Band egyaránt ebben az esztendőben ünnepli fennállásának 10. évfordulóját.

A szerzetespüspök tisztelete Szent Márton hegyét egész Európával összekapcsolja. E gondolat vezérelte a Fesztivál zenei programjának összeállítását is, amelyben többnyire neves nemzetközi, de hazai fellépők egyaránt szerepelnek. A műsor elsődleges célja, hogy egyszerre legyen érthető, s élvezhető – vagyis vonzó – a jazz szerelmesei és a zenei rögtönzés csodás műfajától eddig kicsit távolabb maradt közönség számára, eképp tömörítve fesztiváli közösségbe őket, továbbá kiemelt érdekessége, hogy a határainkon kívülről érkező exkluzív projektek Magyarországon először és/vagy kizárólagosan a Szent Márton Jazzfesztivál színpadán mutatkoznak be, a jazz nyelvén párbeszédet indukálva bel- és külföldi előadók között.

A fesztivál nyitányát a második X-be lépő Bencés Big Band szolgáltatja tízéves munkásságának válogatott feldolgozásaiból és átirataiból, amelyek előadását Majsai Gábor énekes, és Muck Ferenc, illetve Jasper Andor szaxofonosok felváltva és együtt tesznek emlékezetesebbé. A folytatásban az 1981-ben Frankfurtban letelepedett világhírű magyar szaxofonos zenekara, a németországi Tony Lakatos Quintet ad koncertet, amelyen a Frankfurti Rádió big bandjének kiváló tagjaiból kovácsolt combo-jával Tony Lakatos túlnyomórészt saját, a hard bop irányzatához sorolható, de 21. századi ízléssel megformált szerzeményeit tűzi műsorra. Az első nap lezárása, s kétségkívül fénypontja is a németországi [re:jazz] megújult héttagú formációjának magyarországi debütálása, akik a ’80-as és ’90-es évek nemzetközi elektronikus és pop-opuszainak jazzalapokra helyezett sajátos módozatai mellett önálló dalaikkal varázsolnak fergeteges hangulatot a levendulaillattól balzsamos júliusi éjszakába.

A szombati felvezetést a hazánk jazz-dalversenyeit fődíjasként abszolváló fiatal tehetséges szaxofonos, Zolbert és zenekarának élő show-ja garantálja, amelynek repertoárjában saját szerzemények mellett közismert énekesek világslágereinek hangszeres adaptációi is helyet kapnak, friss és szórakoztató, egyúttal tartalmas ráhangolódást nyújtva a fesztiválközönségnek.

Méltó folytatásnak ígérkezik a ”horvát szenzáció” gyanánt aposztrofált szaxofonos, zeneszerző és producer, a Berklee College of Music berkeit is megjárt Igor Geržina és New Generation Band nevű csapatának fellépése, akiknek szülőhazájukban és határain kívül széles körben – az Egyesült Államoktól Kanadán át, Európán keresztül egészen Ausztráliáig – ünnepelt szuperprodukciója első ízben mutatkozik be magyar színpadon.

Hasonlóképp magyarországi debütálásra, és egyben a fesztivál záróakkordját jelentő koncertre készül a félig mexikói, félig texasi felmenőkkel bíró, Oregon-ban született és Dél-Kaliforniában nevelkedett Jessy J, aki nem kisebb sztárok oldalán és/vagy lemezén tűnt

fel, mint az Aerosmith, Michael Bublé, Jessica Simpson, Michael Bolton, Joe Sample, és a Temptations, miközben a kortárs jazz egyik legmegragadóbb és legeredetibb szólistájaként, illetve énekeseként építette mára már világraszóló (el)ismertségét – ezúttal pedig kiváló öttagú kísérőzenekarával együtt fűszerezi meg latin-amerikai hangulattal a pannonhalmi levendula- és gyógynövénykert páratlan miliőjét.


2016. JÚLIUS 01. PÉNTEK


bences-big-band.JPG


majsai-gabor.jpg


muck-ferenc.jpg


18.00 óra

Bencés Big Band feat. Majsai Gábor, Muck Ferenc & Jasper Andor

A 10 éves Bencés Big Band jubileumi koncertje

Közreműködik:

Majsai Gábor – ének

Muck Ferenc – szaxofon

Jasper Andor – szaxofon


tony-lakatos.jpg


20.00 óra

Tony Lakatos Quintet (DE)

2016-ban Magyarországon kizárólag Pannonhalmán

Tony Lakatos – szaxofon

Axel Schlosser – trombita, szárnykürt

Michael Flügel – zongora

Thomas Heidepriem – nagybőgő

Jean-Paul Höchstätter – dobok


rejazz-white-sitting-pic-credit-mario-andreya.jpg


22.00 óra

[re:jazz] (DE)

Magyarországi debütálás

Mediha – ének

Oliver Leicht – szaxofon

Jan Stürmer – gitár

Matthias Vogt – billentyűs hangszerek

Heiko Himmighoffen – ütőhangszerek

Andreas Manns – basszusgitár

Volker Schmidt – dobok


2016. JÚLIUS 02. SZOMBAT


zolbert-big-01.jpg


18.00 óra

Zolbert

Zolbert – szaxofon

Riskó Tibor – gitár

Tóth Marcell – billentyűs hangszerek

Kovács Gergő – basszusgitár

Nagy Zsolt – dobok


02-igor-gerzina-1.jpg


20.00 óra

Igor Geržina & New Generation Band (HR)

Magyarországi debütálás

Igor Geržina – szaxofon

Davor Doležal – gitár

Jurica Leikauff – billentyűs hangszerek

Goran Kovačić – billentyűs hangszerek

Boris Popov – ütőhangszerek

Robert Vrbančić – basszusgitár

Kiki Zebić – dobok


22.00 óra


jj-wall-5682.jpg


Jessy J (USA)

Élő koncert öttagú kísérőzenekarral Magyarországon először


A Fesztivál egyperces promóciós filmje:  https://www.youtube.com/watch?v=A_9d2K94fN4

Vissza a hírekhez