JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Trió Kontraszt - Opus Jazz Club - 2016.07.20.

A fesztiválok idején, a nyár közepén, egy újabb lemezfelvétel után hallhattuk a Grencsó-Tickmayer-Miklós triót a Mátyás utcában. Azt nem lehet mondani, hogy hatásvadász, üzleti érdekek irányították ezt a társulást - teljesen másról van szó. Megérett a helyzet a következő lemez felvételéhez - és ez meg is történt az elmúlt héten. Az előző, 2014-es (szintén BMC) CD után egy jelentős változás: Grencsó István (fúvós hangszerek) és Kovács Tickmayer István (billentyűsök) mellett Geröly Tamás helyét a doboknál Miklós Szilveszter foglalta el.

Amikor a nyolcvanas években alakult trió névválasztásáról és a szabad zenéhez való hozzáállásukról írunk - keresni kell a szavakat. Mert ezt a kortárshoz közelítő, talán free jazz-nek nevezhető, alapvetően improvizatív muzsikát végképp nehéz "simán" kifejezni,
megfogalmazni.

Tickmayer mondja erről: "Bartók Kontrasztok triójára gondoltam... Továbbá azokra a kontrasztos elemekre, amelyek zenélésünkben rendszeresen jelen vannak... és örökségünk nagyon is kontrasztos (újra ez a szó - nem véletlen!) képet alkot a mai szabadzenei világgal szemben." Szabados György szellemének, gondolatvilágának ápolása, továbbvitele is fontos szempont - egyértelmű a szándék. "Zenénk szívesen tárgyal, barátkozik, felesel, vagy vitatkozik az újabb hagyomány képviselőinek nyelvezetével, kifejezési módjával s világnézetével is." Ez igazán figyelemre méltó!
Mert nyilván nem a trió tagjai között fennálló "szembetűnő különbségről, élesen elhatárolt, jól kifejeződő ellentét"-ről van szó - ami a kontraszt jelentése. Inkább a "többi" free-hez képest valami mást, mait, modern zenét szeretnének adni.

A (közel) teltházas Opus közönsége nagyrészt Tickmayer szerzeményeit hallhatta, melyek az új lemez anyagát is képezik.
Számomra meglepetés volt, hogy a zene jelentős hányada megkomponált, viszonylag kevés improvizációt tartalmazó darabokból állt - azt gondolom, a lemezfelvételhez így alkalmazkodtak. És a koncerten is ezt játszották. Érdekes, változatos, egyéni számok követték egymást. Nekem egy kicsit kevés volt a "szabadság" - de ez legyen az én problémám.

Grencsó István tenor- és szopránszaxofonon, fuvolán és basszusklarinéton játszott - kiválóan; Kovács Tickmayer István zongorázott - virtuózan, sajátos ízekkel; Miklós Szilveszter dobolt - a tőle megszokott magas szinten. Összeszokott csapat, nívós kortárs jazz, közönségsiker. Várjuk az új CD megjelenését!


image1.JPG


image2.JPG


image3.JPG


image4.JPG


image5.JPG


image6.JPG


image7.JPG


image8.JPG


image9.JPG


image10.JPG


image11.JPG


image12.JPG


image13.JPG


image14.JPG


image15.JPG

Vissza a hírekhez