JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Exkluzív interjú Mózes Tamarával

Be kell vallanom, Tamarát viszonylag elég későn, úgy 2010 körül ismertem meg személyesen. Mentségemre legyen mondva, Párizsba járt jazzének szakra... Most viszont bejutott egy franciaországi énekverseny döntőjébe, így gondoltam, jól kifaggatom…


mozes-tamara.jpg


1) Indult már ezt megelőzően is jazz énekversenyen?

Sok évvel ezelőtt Olaszországban a Golden Disc versenyen, az is énekverseny volt, de nem specifikusan a jazz műfajában. Jó élmény volt, a 2. díjat és a Kritika különdíját sikerült elnyernem ott.


2) És most mi késztette arra, hogy újra megmérettesse magát?

Egy ideje új szólóműsoron dolgozom, felvettem stúdióban egy lemezanyagot, ének-zongorára, angol szövegekkel, saját dalok. Ezt a műsort nagyon a saját hangomnak érzem, és szívesen viszem bárhová. A francia versenyen gyakorlatilag egy 1 órás szólókoncertet adhatok, Crest-ben egy szabadtéri színpadon, nagyon örülök a lehetőségnek, és inspiráló érzés.


3) Egyáltalán hogyan tudta meg, hogy létezik ez a Crest Jazz Vocal Competition?

Sokat megyek Párizsba, és igyekszem követni a francia jazzeseményeket. Amikor ott vagyok, mindig belehallgatok valamilyen fesztiválba, zenei eseménybe. Erről a versenyről már régóta tudok, és idén össze tudtam kapcsolni a szólóanyagommal. Maguk a versenyek őszintén szólva nem hoznak lázba, régebben talán jobban érdekelt ez az egész terület, amikor én is többet fókuszáltam a kompetitív oldalra. Mostanában az izgat, ha érzem egy szituációban, hogy fejleszt, bármi is legyen az, és közben jól érzem magam.
A versenyre való jelentkezésnél tényleg sokat nyomott a latba, hogy egy saját koncertet adhat minden résztvevő.

Ezenkívül a francia szervezés eleganciájához tartozik, hogy hozzájárulnak az útiköltséghez, és még kis honoráriumot is adnak minden versenyzőnek az adott koncertért.

4) Crest mely részén van Franciaországnak?

Dél-Franciaország, Lyontól még lefelé 130 km. Egy romantikus kisváros, a dombok között.


crest.jpg


5) Felmentem a verseny weblapjára és ott ez olvasható:

Les 8 candidats du concours 2016 :

Marie Mifsud 4tet

Six Ring Circus

Kevin Norwood 4tet

Natashia Kelly & Brice Soniano

Barbie & The Rhythm Factory

Dos

Tamara Mozes

Laura David 4tet

Nekem, a Tamara Mozes-en kívül egyik név sem ismert. Maga ismer közülük valakit?

Nem ismertem őket eddig, mindegyiküket meghallgattam interneten, inspiráló zenészek! Hét különböző formáció, francia, portugál, belga énekesekkel. Több napos maga a fesztivál, egy napon két versenyző lép fel, 17h-tól és 18h-tól, és utána esti nagykoncertek. Szerintem a versenyeknek ez az egyik legnagyobb haszna, hogy egészen különböző előadókkal ismerkedhet meg az ember. Remélem, tudok majd pár résztvevővel személyesen beszélgetni.


6. Nagyon fogok drukkolni, hogy megnyerje! Különösen annak fényében, hogy hiába terveztem be a 45. Debreceni Jazz Napok programjába, le kellett mondania a fellépést, mert pont augusztus első hétvégéjén van a francia verseny is...

Nem tudtam előre, hogy be fognak választani a 8 résztvevő közé, de az esélyt szerettem volna megadni, hogy ha bekerülök a döntőbe, ott lehessek. Ha nem választottak volna be, akkor is Franciaországban lettem volna augusztus első felében, csak akkor a Marciac-i jazzfesztiválra látogattam volna el (szintén Dél-Franciaország), ott több barátom is fellép idén, zenészek és táncosok.
A Debreceni Jazz Napokon való fellépés remélem, jövőre, 2017-ben tényleg meg fog tudni valósulni!


7) Mi a fődíj a versenyen?

Pénzdíjazás van, ha jól emlékszem 1.500 euro. Ami nekem ebben az esetben még nagyobb súlyt kap, hogy jelen lesznek kiadók, sajtósok, impresszáriók. Freelancer zenészként örülök, ha hallani fognak, pláne ha tetszeni fog nekik, amit csinálok. Vagyis születhetnek együttműködések, emberi és szakmai kapcsolatok.


8) Mikor jön haza Franciaországból? És utána hol lesz az első fellépése?

A verseny után még egy hétig Párizsban leszek, augusztus 12-én jövök vissza. 13-án egy kiállításmegnyitón játszom Balatonalmádiban, 14-én pedig Pesten a Ladó Caféban énekelek, jazz örökzöldeket.


9) Az entellektüelek azt mondják: "Kéz és lábtörést!", mivel azonban én csak Magyarország leglátogatottabb jazz weboldalának főszerkesztője vagyok, így simán sok sikert kívánok!

Köszönöm szépen!


Vissza a hírekhez