JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Blue Wednesday2024. április 24.
Névnaposok – György2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

HUNYADI /ZENE/ TÉR

A terézvárosi házak kapuira kitűzött plakáton hirdette a helyi önkormányzat a nyári szombatonként indult ingyenes Hunyadi téri programok legújabb eseményét. Örömmel jelenthetem, ezúttal a jazz került az eddig már több műfajt bemutató változatos kínálatba.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének hallgatóiból Jazzy Stripe néven tavaly összeállt zenekar vendége szombaton Szőke Nikoletta volt, az ő fényképe került a plakátokra is. Kétségtelen, Niki neve a legszélesebb körben ismertté vált, biztos, hogy a szépszámú közönségből sokan ő miatta látogattak a nem oly rég felújított Hunyadi térre. Népszerű és nem csak a szakma által elismert énekesnőnk, aki elsősorban a tehetségének köszönheti mindezt, de a ma már kikerülhetetlen közösségi oldalak adta lehetőséggel élve, a közönséggel gondosan kiépített kommunikációja is sokat lendített az ismertségi mutatón.

A vendégén kívül is akadt még ismert, jól csengő név a fellépők között. „Nagy öregként” Oláh Dezső, a maga harminc évével került a huszonéves fiatalokból álló zenekarba, egykori tanítványa, az alapító basszusgitáros, Csík Dániel hívta billentyűzni. Dezső a beállás közben örömmel újságolta, hogy hamarosan megjelenik triójának (Oláh Péter – bőgő, Lakatos Pecek András – dob) Bartók feldolgozásokból álló lemeze, azon természetesen a hagyományokhoz híven, zongorán játszik.

A Jazzy Stripe többi tagjának neve egyelőre még a jazz zenét kedvelők körében is csak azok számára jelent valamit, akik olykor ellátogatnak az LFZE vizsgakoncertjeire, vagy olvassák az évek során rendszeresen megjelenő beszámolóinkat honlapunkon ezekről a nagyon magas színvonalú eseményekről. Magam is ezeken a vizsgákon találkoztam először velük, és évfolyamuk legtehetségesebbjei között tartottam őket számon. Így egyáltalán nem ért meglepetésként, hogy Varga Gergely remekül szaxofonozik, Möntör Máté nagyon jó gitáros, Centgraf Benjamin, akit viszont a vizsgákon kívül is, már több formációban láthattam, felkészült, sokoldalú dobos. Az egyetemi zenekar alapítója, a basszusgitáros Csík Dániel is „régi” ismerősöm a vizsgákról, ötletes játékára most Oláh Dezső külön is felhívta figyelmemet. A fiatalok jó játéka tehát nem lepett meg, viszont a kapott koncertlehetőséghez való alkalmazkodási képességük annál inkább okozott kellemes meglepetést. Sokat tapasztalt zenészek módjára mérték fel, hogy itt, egy korra, nemre, érdeklődési irányvonalat tekintve vegyes közönségnek mit kell játszani, mi a befogadható. Az alkalmazkodás nem megalkuvást jelentett, a jazz ínyencek is elégedettek lehettek, de az is boldogan átadta magát a zenének, aki most hallott talán először jazzt. Tudom, mindegyikük tud ennél „keményebben” játszani, hosszabbakat szólózni, de itt bölcsen nem a jazz zenén edződött fülek tűrőképességét próbálták tesztelni, hanem egy minden zeneszerető számára befogadható, szépen és azért virtuózan előadott igényes zenét játszottak. Jó ízléssel válogattak a közelmúlt standard számai között, az instrumentális kezdés is sikert aratott. Benson, Corea szerzeményeiből válogattak, az utóbbi által írt „Spain” dallamaira már az egész tér ritmusra mozgott. Alaposan bemelegítették a közönséget, ezt a hangulatot Niki színrelépése még tovább emelte, aki a jól ismert Stevie Wonder sláger, az „Overjoyed” eléneklésével mindenkinek a szívébe lopta magát. A bátrabbak táncra is perdültek, a színpad köré sereglettek a gyerekek, akik ugyancsak önfeledten adták át magukat a ritmusoknak. Ezek a pályájuk elején álló fiúk Nikivel, és Oláh Dezsővel kiegészülve nagy sikert arattak, érdemes minél előbb megjegyezni nevüket. Jól képviselték a műfajt, délután hattól este hétig, egy óra alatt sok új hívet szerezve a jazz zenének. Talán majd páran, akik a koncertjegyeket is meg tudják fizetni, a téli hónapokban is ellátogatnak valamelyik klubba, hogy meghallgassák őket, vagy másokat. Az biztos, hogy reflexből nem fogják eltekerni a rádió kereső gombját, ha a jazz szót meghallják a műsorkínálatban. Talán még okostelefonjaik keresőjében is utána néznek egynek-másnak. A szabad programok szeptember végéig tartanak szombatonként a Hunyadi téren. Remélem, még találkozom itt jazz zenészekkel. Az utolsó képen látható ifjú Balázs József muzsikus jelölttel biztosan!


01.jpg


02.jpg


03.jpg


04.jpg


05.jpg


06.jpg


07.jpg


08.jpg


09.jpg


10.jpg


11.jpg


12.jpg


13.jpg


14.jpg


15.jpg


16.jpg

Vissza a hírekhez